Aυστηρό ήταν το Προεδρείο της Βουλής, κι ενώ είχε ήδη επιτρέψει εκπρόθεσμες του χρόνου παρεμβάσεις, απέναντι στους Έλληνες ακρίτες, διακόπτοντας τη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ακριβώς πριν μιλήσει βάσει του επίσημου καταλόγου ο μοναδικός Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θράκη, Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης.

Με αυτήν την απόφαση, ο Έβρος και η Θράκη αποκλείστηκαν ουσιαστικά από τη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και δεν εισακούστηκαν τα προβλήματα, οι προτάσεις και τα παράπονα των Θρακιωτών και των Εβριτών. Με τον ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες να ισοπεδώνει τις υπερφορολογημένες Ελληνικές επιχειρήσεις της παραμεθορίου, αποτελεί σοβαρό θέμα ο αποκλεισμός τους από την σημαντικότερη διαδικασία διαβούλευσης στην Δημοκρατία.

Ο Βουλευτής θεωρεί καθήκον του να εισακουστούν ο Έβρος και ο Θράκη και για αυτό δημοσιεύει την ομιλία που σκόπευε να εκφωνήσει, ενώ το επόμενο διάστημα μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο θα αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου και της Θράκης και πως η Κυβέρνηση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αδιαφορεί για τους ακρίτες, αρχής γενομένης με ερωτήσεις σχετικά με τον απομονωτισμό που βιώνει η νήσος Σαμοθράκη και όχι μόνο.

Ακολουθεί η ομιλία:

«Ο Αναπτυξιακός σας Νόμος είναι κουτσός, άνευρος, χωρίς ουσία και όραμα. Αποτελεί μνημείο εγκατάλειψης της επιχειρηματικότητας και δεν περιέχει καμία μεταρρύθμιση. Μηδέν ενισχύσεις το ’16, μηδέν απαλλαγές το ‘16. 27 εκ. ενισχύσεις το ’17, μηδέν απαλλαγές το ’17. 58 εκ. ενισχύσεις το ’18, 3 εκ. απαλλαγές το ’18. Περισσότερο θα κοστίσει η ψήφιση κι εφαρμογή του Νόμου από ότι οι απαλλαγές που θα δώσει στην τριετία.

Όμως, αποτελεί και μνημείο εγκατάλειψης του Έβρου και της Θράκης. Πρακτική που εν γένει έχει υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση, με την συνεχή απουσία από τα προβλήματά μας. Κάθε σας υπόσχεση για την διαφύλαξη της απασχόλησης καταπατήθηκε. Κάθε δικαιολογία σας απαντήθηκε. Καταργήσατε έναν θεσμό που στήριζε επί δεκαετίες την απασχόληση στην Θράκη. Υπεξαιρέσατε ως Κυβέρνηση τα χρήματα των επιχειρήσεων που στηρίζανε την απασχόληση. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά παραγραφή! Χρωστούμενα του κράτους προς πολίτες δεν αποδόθηκαν.

Κανένας από τους προηγούμενους δεν παρέγραψε χρήματα. Κανένας. Είστε ιστορικά και εθνικά υπόλογοι. Οι επιχειρηματίες προσέφυγαν τον Ιανουάριο στην Δικαιοσύνη. Σήμερα ετοιμάζονται και πάλι για αγωγές, αξιώνοντας τα ποσά των ετών 2011 έως 2015.

Είχατε μια ευκαιρία να εισακούσετε τις λογικές προτάσεις και τις καινοτόμες ιδέες των ανθρώπων της ακριτικής περιφέρειας. Υπομνήματα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, του Επιμελητηρίου Έβρου και του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών, τα οποία και καταθέτω για ιστορικούς λόγους κυρίως, ελπίζοντας σε 2ο χρόνο να εισακουστούν.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία, ζητούμε την εξόφληση των χρωστούμενων από το κράτος στους ιδιώτες που συντηρούν θέσεις εργασίας. Έστω συμψηφισμό, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός στις επιχειρήσεις της Θράκης, οι οποίες έχουν πληρώσει φόρους για νομιμότατες επιδοτήσεις που τους τις αρνήθηκε.

Ζητούμε ιδιαίτερη μεταχείριση των ακριτικών περιφερειών και επαρχιών, ειδικά του Έβρου, ο οποίος γειτνιάζει με δύο επιθετικά ανταγωνιστικές χώρες, και πρόβλεψη για την ουσιαστική στήριξη σε οικισμούς και νησιά με λίγους κατοίκους. Το βορειότερο τμήμα του βορείου Έβρου, πέραν του ποταμού Άρδα, αποτελείται από τα 17 χωριά του Τριγώνου, χωρίς αστικό κέντρο. Αργοσβήνουν. Λεηλατούνται φορολογικά σε απόσταση 5 χλμ. από έναν οιωνεί φορολογικό παράδεισο. Η Σαμοθράκη. Προπύργιο των Ελληνικών θαλασσίων & νησιωτικών συνόρων, κι όμως δεν της δίνεται η πρέπουσα σημασία & ο ανάλογος σεβασμός. Δίνετε στις ευαίσθητες περιοχές, μόλις τα 3 / 4 όσων έδινε ο προηγούμενος νόμος. Από 60% στο 45%. Με τη σειρά του από το ανύπαρκτο 31.5%.

Αλλά, κι αν στον Έβρο και τις ιδιάζουσες περιοχές του αναγνωρίσατε έστω το πασιφανές, του ότι είναι παραμεθόριος, το ίδιο δεν συμβαίνει για τους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Για πρώτη φορά αγνοείτε τους ευαίσθητους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στην Θράκη, κόβοντάς τους στη μέση, με την ένταξη στην γενική διάταξη των 30 χλμ.

Ζητούμε να ενταχθούν ρητά εν τω συνόλω τους στον παραμεθόριο χαρακτηρισμό, όπως είναι σήμερα. Όπως και ο Νομός Δράμας, εξίσου χτυπημένος από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας με τους γείτονες. Δώστε περισσότερα κίνητρα στους Νομούς και τις περιοχές που είναι παραμεθόριοι πραγματικά και προβληματικοί στο σύνολό τους. Δίκαιο αίτημα, ώστε να καταστούν και πάλι ανταγωνιστικοί απέναντι στις παροχές των γειτόνων: Επιδοτήσεις έως 80%, μισό κόστος ενέργειας, πολύ μικρότερη φορολογία και άλλα πολλά σημαντικά!

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νόμος αυτός δεν επιλύει κανένα πρόβλημα.

  • Μιλάτε για εκβιομηχάνιση της χώρας με ενισχύσεις που δεν φτάνουν ούτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Αφήνετε τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, ειδικά τις παραμεθόριες, στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού, δηλαδή στον μαρασμό και την μετανάστευση.
  • Όχι μόνο δεν μειώνετε την γραφειοκρατία, αλλά την καθιστάτε πιο εύκολα ελεγχόμενη από εσάς.
  • Και, τέλος, ξεχάσατε τις υποσχέσεις που έλαβε ο Ελληνισμός του Εξωτερικού πολλές φορές στην αντίστοιχη ειδική επιτροπή της Βουλής, ενώ δεν προβλέψατε ούτε μια… ευχή για τους νεομετανάστες μας.

Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω πως η εθνική σημασία της Θράκης και του Έβρου ξεπερνάει τις ιδεοληψίες μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής. Ακουμπάει τα όρια της ιστορικής ευθύνης και της πολιτικής λήθης.»

Προηγούμενο άρθροΜαρία Μανάκα – Γιάννης Σαρσάκης: “Γιορτή Γκάιντας – Γιορτή “Καλέ Παναϊρ” στο Διδυμότειχο”
Επόμενο άρθροΑναστάσιος Δημοσχάκης: “Απογοήτευση… Δεν μου επέτρεψαν να μιλήσω για τον Έβρο και την Θράκη στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο”