Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες του Έβρου στις καλλιέργειές τους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που ακολούθησε.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση οι πλημμύρες του Μαρτίου 2018 με 90.000 στρέμματα που καλύφθηκαν με νερό, τα 20.000 σπαρμένα που υπέστησαν καθολικές ζημιές καθώς και οι αντίστοιχες διαβρώσεις των αγροτεμαχίων προστέθηκαν στη φετινή κακή χρονιά.

Οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός De minimis (κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας).

Τέτοιες ενισχύσεις έχουν δοθεί στο παρελθόν. Και το πλαφόν των 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση είναι σημαντικό διότι μπορεί να πληρωθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ που απαιτούνται χρόνια, την στιγμή μάλιστα που ο παραγωγός έχει άμεση ανάγκη των χρημάτων.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό ποιο είναι το σχέδιό του σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καθολικές ζημιές.

Παράλληλα, αν θα ενεργοποιήσει τον Κανονισμό De minimis (κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας), που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τέλος, με ποιο τρόπο σκέφτεται το Υπουργείο να αποζημιώσει άμεσα τους αγρότες, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Το χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου στον Έβρο είχαμε συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις. Αμέσως όμως ακολούθησε μια περίοδος 2 μηνών παρατεταμένης ξηρασίας.

Στα χειμερινά σιτηρά οι βροχοπτώσεις απέτρεψαν την αδελφοποίηση των φυτών με αποτέλεσμα να γίνουν μονόκλονα με ένα στάχυ στην κάθε ρίζα. Οι ανοιξιάτικες αζωτούχες επιφανειακές λιπάνσεις δεν απέδωσαν διότι λόγω της ξηρασίας δεν έλιωσαν τα λιπάσματα.

Σήμερα κ. Υπουργέ ο Έβρος θερίζει σιτάρια με αποδόσεις 100-150 κιλά/ στρέμμα και σε πολλές περιπτώσεις δεν συγκομίζονται λόγω ασύμφορα χαμηλά αποδόσεων (δεν καλύπτεται το καύσιμο της θεριζοαλωνιστικής).

Στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες η υφιστάμενη κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί είναι εξίσου δραματική. Λόγω της ανομβρίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες περιοχές είναι ξερικές και δεν έχουν δυνατότητα άρδευσης έχουμε πολύ κακά φυτρώματα και σε ποσοστά χαμηλά.

Τα χωράφια δεν έχουν ικανό αριθμό φυτών/στρέμμα που να μας δώσει ικανοποιητικές αποδόσεις είναι αυτό που λέγεται και στην γλώσσα των παραγωγών «άδεια».

Οι βροχές, δυστυχώς, ήρθαν πολύ αργά με αποτέλεσμα ο σπόρος που δεν βρήκε ικανοποιητική υγρασία για να φυτρώσει να έχει χάσει πλήρως την φυτρωτική του ικανότητα. Και οι σπορές που έγιναν μετά τις βροχές είναι πολύ όψιμες και οι παραγωγοί δεν προσδοκούν κάτι από αυτές.

Οι πλημμύρες του Μαρτίου 2018 με 90.000 στρέμματα που καλύφθηκαν με νερό, τα 20.000 σπαρμένα που υπέστησαν καθολικές ζημιές καθώς και οι αντίστοιχες διαβρώσεις των αγροτεμαχίων έρχονται να προστεθούν στη φετινή κακή χρονιά.

Χωράφια κενά, μηδενικές και χαμηλές αποδόσεις, οψίμιση παραγωγής συνθέτουν ένα περιβάλλον πλήρως απογοητευτικό.

Τα έξοδα έγιναν από την πλευρά των παραγωγών όμως ούτε αυτά καλύπτονται. Δεν μιλάμε πλέον για κερδοφορία. Οι αγρότες του Έβρου δεν θα έχουν πλέον τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες.

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε την παρατεταμένη ανομβρία στο πρόγραμμα των αποζημιώσεων αγροτών δια μέσου ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ. Συντρέχουν όλοι οι απαιτούμενοι λόγοι για να δώσετε την συγκατάθεση σας ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν την διαδικασία και να προωθήσουν το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. εφόσον είναι κοινοτικά κονδύλια.

Μια διαδικασία που όμως απαιτεί μεγάλη χρονική περίοδο (2-3 χρόνια) για την εκταμίευση των κονδυλίων. Δεδομένου ότι ο χειμώνας που θα έρθει θα βρει τους αγρότες μας σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιήσετε τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 1408/2013 De minimis (κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας) ανά εκμετάλλευση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτού.

Τέτοιες ενισχύσεις έχουν δοθεί στο παρελθόν. Και το πλαφόν των 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση είναι σημαντικό διότι μπορεί να πληρωθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ που απαιτούνται χρόνια, την στιγμή μάλιστα που ο παραγωγός έχει άμεση ανάγκη των χρημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

1. Ποιο είναι το σχέδιο σας σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καθολικές ζημιές;

2. Θα ενεργοποιήσετε τον Κανονισμό De minimis (κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας), που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις;

3. Με ποιο τρόπο θα αρχίσετε να αποζημιώσετε άμεσα του παραγωγούς, δεδομένου ότι με τις ζημιές που υπέστησαν βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση;».

Προηγούμενο άρθροΦώτης Μανούσης: “Για άλλη μία φορά εξαιρείται η Σαμοθράκη από τον διαγωνισμό των άγονων γραμμών για την περίοδο 2018-2019 που προκήρυξε το Υπουργείο Ναυτιλίας”
Επόμενο άρθροΣεμιναριο για την διαχείριση κόκκινων δανείων και φορολογικών οφειλών , στην Αλεξανδρούπολη