Με Γραπτή Ερώτησή του προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α Αναστάσιος Δημοσχάκης μεταφέρει την ανησυχία που προκλήθηκε σε οικισμούς του Έβρου σχετικά με την απόδοση των ανταποδοτικών τελών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ, το οποίο παρακρατείται αυτόματα, ισούται με το 3% του κύκλου εργασιών των αιολικών πάρκων και αποδίδεται (άρθρο 25 του Ν.3468/2006) σε ποσοστό 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί, 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς & 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

Πρόσφατα δημοσιεύματα όμως, τα οποία προανήγγειλαν αλλαγές στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών, προκάλεσαν ανησυχία στους οικισμούς που επωφελούνται σημαντικά από τα ποσά που αποδίδονται στους δήμους, στις κοινότητες, αλλά και τους δημότες υπό μορφή συμψηφισμού με το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βουλευτής ερωτά τους Υπουργούς αν επίκεινται αλλαγές στον τρόπο της καταβολής των τελών, καθώς αυτό αφορά σε 274 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Χώρας κι αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση για τους κατοίκους!


Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ: 1.Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, 2.Υπουργείο Εσωτερικών.

ΘΕΜΑ: Ανταποδοτικό Τέλος Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση της Χώρας μας.
Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ανάμεσα στα οφέλη που αποδίδουν, περιλαμβάνεται και το θεσμοθετημένο από το νόμο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ.

Το τέλος αυτό παρακρατείται αυτόματα, ισούται με το 3% του κύκλου εργασιών των αιολικών πάρκων και αποδίδεται ως εξής (άρθρο 25 του Νόμου 3468/2006) :

• 1,7% στους ΟΤΑ στην περιφέρεια των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί,
• 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς,
• 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

Σύμφωνα με την αναφερόμενη στην ερώτηση νομοθεσία, τα συγκεκριμένα ποσά διατίθενται στους Δήμους, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες με την μορφή κάλυψης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών τους.

Από τα ανταποδοτικά τέλη ωφελούνται 274 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της χώρας καθώς και οι κάτοικοι αυτών με σημαντικά ποσά.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ακριτικά χωριά, που εκτείνονται από τον Έβρο, μέχρι τα όρια της Θράκης προς την Ανατολική Μακεδονία, που είναι ο ποταμός Νέστος.

Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται για τον Νομό Έβρου οι Οικισμοί, Αισύμης, Νίψας, Μάκρης, Λευκίμης, Μ.Δερείου, κ.ά των Δήμων Αλεξ/πολης και Σουφλίου αντίστοιχα.

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ασκήσαμε συνεπή κοινοβουλευτικό έλεγχο καθώς η απελθούσα κυβέρνηση καθυστερούσε συστηματικά στην αποδέσμευση των ποσών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν μεταβολές στον τρόπο καταβολής των ποσών, προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους περιοχών του Έβρου οι οποίοι είναι δικαιούχοι των εν λόγω ανταποδοτικών τελών, καθώς αποτελούν σημαντική οικονομική ενίσχυση τόσο για τις κοινότητες όσο και για τους πολίτες.

Ήδη η κυβέρνηση πρόσφατα απέσυρε σχετικό άρθρο το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση και το οποίο προέβλεπε μεταβολές στην διαδικασία καταβολής των τελών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

1) Υπάρχει σχεδιασμός τροποποίησης του Νόμου 3468/06 άρθρο 25 για αλλαγές στον τρόπο καταβολής των ανταποδοτικών τελών από ΑΠΕ στους ΟΤΑ, και στους κατοίκους των τοπικών Δημοτικών Κοινοτήτων που φιλοξενούν Αιολικά Πάρκα & Ανεμογεννήτριες;

2) Θα συνεχίσουν να καταβάλλονται χωρίς εμπόδια τα ανταποδοτικά τέλη τόσο στους Δήμους της Χώρας όσο και στους κατοίκους των Δημοτικών Κοινοτήτων στην εδαφική αρμοδιότητα των οποίων λειτουργούν Αιολικά Πάρκα Ανεμογεννήτριες;

Προηγούμενο άρθροΜε λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά
Επόμενο άρθροΗ Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμήθηκε στην Αλεξανδρούπολη