Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κοινοβουλευτική Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης καθώς και του ιδιόμορφου καθεστώτος της καλλιέργειας, η οποία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ κι ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται οι εκτροφείς.

Συγκεκριμένα με την αναφορά διαβιβάστηκε επιστολή των σηροτρόφων Ν. Έβρου οι οποίοι εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της εκτροφής τους με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επιπλέον δεν δικαιούνται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ καθώς η σηροτροφία δεν ανήκει στις καλλιέργιες/εκτροφές τις οποίες καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ.

Το υπουργείο στην απάντηση επικαλείται το ΈΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ’, ωστόσο αναφέρει ότι για τους σηροτρόφους της Π.Ε. Έβρου, λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την  άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017 εξετάζεται, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το ενδεχόμενο ως επιλέξιμων προς πληρωμή και των κυτίων με μειωμένη παραγωγή κουκουλιών λόγω ‘εξαιρετικής περίστασης’.

Εστάλει σχετική επιστολή υπόψιν του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, η οποία κι επισυνάπτεται, προς γνωστοποίηση της απάντησης του Υπουργείου και προς δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών ώστε οι σηροτρόφοι του Έβρου να αποζημιωθούν για τον κόπο τους.

 Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Ερώτηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10573599.pdf

 Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Απάντηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2cec81-4f0cad6a-476a34d732bd/10669449.pdf

Aκολουθεί η επίστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου:

Αλεξανδρούπολη, 30/05/2018

 ΘΕΜΑ: ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ  ΤΩΝ ΣΗΡΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΈΒΡΟΥ

 Το έτος 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την σηροτροφία του Ν. Έβρου. Ένα μεγάλο μέρος των σηροτρόφων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή είχε σαν συνέπεια να μην έχουν την απαιτούμενη παραγωγή μεταξοσκώληκα λόγω της θανάτωσης αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταβληθεί στο 90% των σηροτρόφων το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ή να καταβληθούν ελάχιστα ποσά.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μέσω των επιτροπών της, εφαρμόζοντας την νομοθεσία, προέβη στην καταγραφή της παραγωγής και συνέταξε τα απαιτούμενα πρακτικά για τον κάθε παραγωγό, βασιζόμενη στην πραγματική κατάσταση που διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της επιτόπιας εξέτασης αυτών. Στα εν’ λόγω πρακτικά αποτυπώνονται οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νομό αλλά και το μέγεθος της ζημιάς που έπαθαν οι σηροτρόφοι.

Επειδή η σηροτροφία είναι μια καλλιέργεια η οποία δεν εντάσσεται στο σύστημα της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, αυτό δυσκολεύει τους παραγωγούς να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά την καλλιέργεια.

Στις 2-2-2018 καταθέσαμε αναφορά (http://www.dimoschakis.gr/?p=8079) στο ελληνικό κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνοντας στις 28-3-2018 απάντηση (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10669449.pdf) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εξετάζεται, σε συνεργασία με την οικεία
ΔΑΟΚ, το ενδεχόμενο αναγνώρισης ως επιλέξιμων προς πληρωμή και των κυτίων με μειωμένη παραγωγή κουκουλιών, λόγω «εξαιρετικής περίστασης», στο πλαίσιο του άρθρου 2 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013»
.

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω  απάντηση που λάβαμε από  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαφαίνεται η πρόθεση να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αποζημίωσης των σηροτρόφων λόγω «εξαιρετικής περίστασης».

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, παρακαλούμε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ως αρμόδια, όπως προβεί στις απαιτούμενες από την πλευρά σας ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να αποζημιωθούν οι σηροτρόφοι.  Από την πλευρά μας παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Προηγούμενο άρθροΔιάθεση Μηχανημάτων Μηχανικού του Στρατού Ξηράς, για αποκατάσταση ζημιών στη νήσο Σαμοθράκη. 
Επόμενο άρθροΥΠΕΝ: Το σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη