Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και τη συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης σχετικά με την απόφαση του Υπουργού να συγχωνευτεί το ΤΕΙ  Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μια απόφαση που στερείται λογικής, καθώς η πιο φυσική εξέλιξη θα ήταν να προχωρήσει η συγχώνευση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας. Αυτό ανέφερε κι άλλωστε το Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΔΠΘ στις 06 Μαρτίου του 2018 ( σχετικό link https://www.paratiritis-news.gr/article/200462/Xeimazomeno-to-DPTh).

Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού περιπλέκεται η κατάσταση καθώς το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου ανήκει στην διοικητική περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα άλλα τρία Ιδρύματα με τα οποία συγχωνεύεται, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι εμφανές και από τα όσα υποστήριξε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ότι ο ίδιος ο Υπουργός δρομολόγησε αυτή τη συγχώνευση, θεωρώντας ότι το ΔΠΘ αντιμετωπίζει προβλήματα νομικής φύσεως (σχετικό link  https://www.paratiritis-news.gr/article/199279/Alithes-to-senario-tis-sunenosis-tou-TEI-AM-Th-me-ta-antistoixa-K-Makedonias-Thessalonikis-kai-to-Diethnes-Panepistimio).

Οι Βουλευτές ρωτάνε, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό με ποιο σκεπτικό συγχωνεύτηκε το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όχι με το ΔΠΘ, κι αν συστάθηκε σχετική επιτροπή που δρομολόγησε αυτή τη συγχώνευση.

Επίσης, αν έχει λάβει το Υπουργείο υπόψη του τα προβλήματα που θα προκύψουν για την εύρυθμη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθώς ουσιαστικά θα ανήκει σε δύο Περιφέρειες.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Η απόφασή σας για συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί απτή απόδειξη της εχθρικής διάθεσης που δείχνετε καθόλη τη διάρκεια της θητείας σας προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που αποτελεί πυλώνα προόδου και ανάπτυξης για την ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή μας.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά λειτουργήσατε εκτός λογικής, παραβλέποντας ορισμένα αυτονόητα… Όπως είναι το γεγονός ότι η πιο φυσική εξέλιξη σε μια συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου θα ήταν με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Κι αυτό γιατί πολύ απλά το συγκεκριμένο ΤΕΙ ανήκει στην διοικητική περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα άλλα τρία Ιδρύματα που συγχωνεύονται, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την άλλη μεριά μια ενδεχόμενη συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το ΔΠΘ θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο το Ίδρυμα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας. Αυτό ανέφερε κι άλλωστε το Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΔΠΘ στις 06 Μαρτίου του 2018 ( σχετικό link https://www.paratiritis-news.gr/article/200462/Xeimazomeno-to-DPTh).

Εσείς όμως οδηγήσατε τις συζητήσεις προς τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διακόπτοντας τις επαφές του ΤΕΙ με το ΔΠΘ, υποστηρίζοντας ότι το Δημοκρίτειο αντιμετωπίζει προβλήματα νομικής φύσεως. Αυτό είχε δηλώσει και ο Πρύτανης του Περιφερειακού ΤΕΙ, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν προχώρησε η σύσταση σχετικής επιτροπής για τη συγχώνευση με το ΔΠΘ (σχετικό link  https://www.paratiritis-news.gr/article/199279/Alithes-to-senario-tis-sunenosis-tou-TEI-AM-Th-me-ta-antistoixa-K-Makedonias-Thessalonikis-kai-to-Diethnes-Panepistimio).

Αντί λοιπόν να βοηθήσετε στην ενδυνάμωση του Δημοκριτείου εσείς κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να το υποβαθμίσετε. Είναι χαρακτηριστικό ότι αδιαφορήσατε για την απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος όσον αφορά τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση 6 νέων τμημάτων Προπτυχιακών Σπουδών, που σας είχε κατατεθεί στις 4 Μαΐου 2017 και μέσω Κοινοβουλευτικής μου Αναφοράς (αριθμ. Πρωτοκόλλου 1877/4-5-18) , αλλά κατά την προσφιλή σας συνήθεια δεν απαντήσατε ποτέ γιατί δεν πιστεύετε στον κοινοβουλευτισμό και τον αγνοείτε με περιφρόνηση!

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Με ποιο σκεπτικό θα προχωρήσετε στη συγχώνευση του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Ποιες προεργασίες έγιναν, συστάθηκε σχετική επιτροπή που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα; Μπορείτε να μας πληροφορήσετε για το πόρισμά της;
  2. Λάβατε υπόψη σας τα προβλήματα που θα προκύψουν για την εύρυθμη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθώς ουσιαστικά θα ανήκει σε δύο Περιφέρειες; Πως θα υπάρξει ένας κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες για να λυθούν θέματα χρηματοδότησης, υποδομών, λειτουργικά ζητήματα, που πιθανόν να προκύψουν;
  3. Ποια είναι τα τόσο σοβαρά προβλήματα νομικής φύσεως που αποτέλεσαν τροχοπέδη για τη συγχώνευση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου, όπως ισχυρίστηκε ο Πρύτανης του τελευταίου και το αναφέρουμε και στο σκεπτικό της Ερώτησης;
  4. Έχετε σκοπό το επόμενο διάστημα να προχωρήσετε σε ενέργειες για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ΔΠΘ, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης;
Προηγούμενο άρθροΈνωση δυνάμεων με στόχο η «Ενότητα Για Μια Νέα Πορεία» να διοικήσει το Δήμο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Όχι σε ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα