Γραπτή Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας και την κυβερνητική αδιαφορία για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής.

Το ζήτημα είχε συζητηθεί το 2015 στην ολομέλεια της Βουλής με την υπ’αρίθμ. 440/21-07-2017 Επίκαιρη Ερώτηση (βλ.εδώ) ωστόσο έκτοτε δεν προχώρησε στην υλοποίηση κανένα έργο ή διαδικασία που να αφορά στον αρχαιολογικό χώρο και την αξιοποίησή του.

Με την νέα Γραπτή Ερώτηση τίθεται εκ νέου το ζήτημα της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπ. Πολιτισμού και ΠΑΜΘ, η οποία λιμνάζει με ευθύνη του πρώτου, καθώς και των μελετών που πρέπει να ολοκληρωθούν από τον αρμόδιο Οργανισμό, για να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου.

Τα δυνητικά οφέλη από την αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων θα είναι σημαντικά για το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της ακριτικής περιοχής, καθώς θα αποτελέσει τουριστικό προορισμό και θα προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Ο Ταφικός Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας περιμένει υπομονετικά από την πολιτεία προστασία κι ανάδειξη για να προσφέρει τα οφέλη του στον Έβρο.

Τα μοναδικής πολιτιστικής αξίας ευρήματα στον Ταφικό Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας του Δήμου Ορεστιάδος μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του Βορείου Έβρου, αλλά, πρωτίστως, οφείλει η πολιτεία να προβεί σε ενέργειες διαφύλαξης και ανάδειξης τους. Από το Σεπτέμβριο του 2002 που ήρθαν στο φως τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ελάχιστα είναι τα βήματα που έχουν γίνει για την προστασία κι ανάδειξή τους. 

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και συγκεκριμένα με την υπ΄αρίθμ. 440/21-07-2015 επίκαιρη ερώτηση είχα υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή για την χρηματοδότηση ,του  έργου της ίδιας της ανασκαφής καθώς κι αν το Υπουργείο  είχε σκοπό να χρηματοδοτήσει την μελέτη για τα έργα προφύλαξης των ευρημάτων.

Επιπλέον είχε τεθεί και το ζήτημα των πρόσθετων ενεργειών που έπρεπε να δρομολογηθούν προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος στην  περιοχή της Μικρής Δοξιπάρας να αποδοθεί στο κοινό για χρήση και να αξιοποιηθεί ως τουριστικό προϊόν για την περιοχή της Ορεστιάδας

Ωστόσο από το 2015 που συζητήθηκε το ζήτημα στην Ολομέλεια δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη μέχρι τώρα. 

Το θέμα της υπογραφής της προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Α.Μ.Θ. (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται σε εκκρεμότητα και βαλτώνει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες με ευθύνη του δευτέρου λόγω αδιαφορίας του. Η ολοκλήρωση της Προγραμματικής Σύμβασης θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για την περιοχή,  αυτού της ανάδειξης των ευρημάτων στην συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα η ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας θα συμπεριληφθεί & ως προορισμός αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με θετικό πρόσημο για την περιοχή .

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει πρωτίστως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την έναρξη σύνταξης και ολοκλήρωσης της μελέτης από τον αρμόδιο Οργανισμό . Στην συνέχεια πρέπει να προχωρήσει η χρηματοδότηση εκτέλεσης του κυρίως έργου, αυτό της προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων, με κύριο στόχο να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να επισκέπτεται την συγκεκριμένη περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται η Υπουργός:

  • Πότε θα υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με την Π.Α.Μ.Θ  ;
  • Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες ώστε στην συνέχεια να χρηματοδοτήσετε την εκτέλεση του έργου με το απαιτούμενο ποσό που θα προκύψει από την μελέτη;
  • Σκοπεύετε να προβείτε σε διοργάνωση κάποιας Ημερίδας ή Συνεδρίου ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης & ενεργοποίησης  των στελεχών των αρμοδίων φορέων  για την σύνταξη ενός master plan υλοποίησης του έργου σε συγκεκριμένα
Προηγούμενο άρθροΕπικίνδυνα παιχνίδια στη Θράκη από την Kυβέρνηση
Επόμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές και τα κριτήρια για φέτος