Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, μαζί με άλλους 24 Βουλευτές της Ν Δ για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν αδικαιολόγητα οι δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής και οι νέες καλλιέργειες από τη νέα προκήρυξη του Υπουργείου για τις Βιολογικές Καλλιέργειες.

Δυστυχώς αν και ο Αναπ. Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών στις 6 Νοεμβρίου 2017 τους διαβεβαίωσε ότι θα συμπεριληφθεί η φυτική παραγωγή στη νέα Προκήρυξη τελικά αυτό δεν συνέβη!

Την ίδια στιγμή παραμένουν οι ανισότητες ενίσχυσης στο Πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι νέοι κτηνοτρόφοι. Παράλληλα, με τη νέα Προκήρυξη δημιουργείται και ανισοκατανομή μεταξύ Κτηνοτρόφων διαφορετικών εκμεταλλεύσεων.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τον Υπουργό για ποιο λόγο δεν ενέταξε στην νέα Προκήρυξη τη φυτική παραγωγή και τις νέες καλλιέργειες.

Πότε θα δοθεί και με ποιο τρόπο το ποσό των 103 εκ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για τη φυτική παραγωγή.

Επίσης, με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων της προκήρυξης ώστε να μην κινδυνεύει η χώρα μας να τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Ε.Ε.;

 

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές αγρότες η νέα αναμενόμενη για έναν περίπου χρόνο προκήρυξη του σχετικού Μέτρου 11 στο ΠΑΑ 2014 – 2020, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Απογοήτευση, γιατί αποκλείει αδικαιολόγητα το σύνολο των δικαιούχων της φυτικής παραγωγής και τις νέες καλλιέργειες ενώ δεν λύνει κανένα πρόβλημα στις ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών σ’ ό,τι αφορά στη Βιολογική Κτηνοτροφία.

Μετά το φιάσκο της 1ης προκήρυξης του Μέτρου, τις 3 διαδοχικές παρατάσεις και την περικοπή του από τα 443 στα 223 εκατ. ευρώ, που «πέταξε» τελικά  απ’ έξω όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και όλους τους δικαιούχους φυτικής πλην των περιοχών Natura

Και παρά τις διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη σε συνάντησή του με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών στις 6 Νοεμβρίου 2017, ότι θα συμπεριληφθεί η φυτική παραγωγή στη νέα Προκήρυξη, έστω και με το ισχνό ποσό των 103 εκατ. ευρώ

Τελικά, η αβελτηρία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, υπονομεύει δυστυχώς μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με προοπτικές και προστιθέμενη αξία!

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά στη Βιολογική Κτηνοτροφία, την οποία τελικά μειώσατε στα 200 εκατ. ευρώ, οι υποσχέσεις του κ. Τσιρώνη στη Βουλή στις 2-3-2017 για αύξηση της επιδότησης, ώστε να μην φθάνει στην οροφή της μιας ζωικής μονάδας (211 ευρώ για τα αιγοπρόβατα, 267 ευρώ  για τα Βοοειδή κρεατοπαραγωγικής και 333 για τα Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής) αλλά στην οροφή των 450 ευρώ για αιγοπρόβατα και βοοειδή, αποδείχθηκε «πουκάμισο αδειανό».

Γιατί παρότι δόθηκε η δυνατότητα αυτής της τιμής στην προηγούμενη προκήρυξη εντούτοις ο κόφτης Natura απέκλεισε ως γνωστόν συλλήβδην όλους τους κτηνοτρόφους της Βιολογικής.

«Πουκάμισο αδειανό» γιατί στη νέα Προκήρυξη στις 20-02-2018, αντί της οροφής των 450 ευρώ, δίδεται ο συντελεστής διόρθωσης 1,29, ο οποίος δεν μπορεί να προσεγγίσει τα 450 ευρώ.

Εν τω μεταξύ παραμένουν οι ανισότητες ενίσχυσης στο Πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα, Περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία να παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα ανά ζωική μονάδα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες (Κρήτη και νησιά Αιγαίου) λόγω της ανορθολογικής Περιφερειοποίησης, η οποία οφείλεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση των οριστικών σχεδίων βόσκησης.

Αυτό, πέραν των αδικιών, δημιουργεί τον κίνδυνο αποθάρρυνσης των Νέων Κτηνοτρόφων στο Μέτρο.

Εκτός όμως από την ανισοκατανομή των βοσκοτόπων η νέα Προκήρυξη δημιουργεί και ανισοκατανομή μεταξύ Κτηνοτρόφων διαφορετικών εκμεταλλεύσεων. Γιατί ενώ δίνει αύξηση – με μικρότερο συντελεστή βέβαια του 1,29 – από τα 180 ευρώ στα 211 ευρώ για τους Αιγοπροβατοτρόφους, η αντίστοιχη αύξηση στους αγελαδοτρόφους ελευθέρας βοσκής από 166 ευρώ, φτάνει πλέον στα 267.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενέταξε στη νέα προκήρυξη τη φυτική παραγωγή  και ιδιαίτερα τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες αφενός δεν έχουν καθόλου ενισχυθεί αφετέρου εντάχθηκαν στην τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, υποτίθεται γι’ αυτόν το λόγο;
  2. Θα προκηρυχθεί και η φυτική παραγωγή και αν ναι, με βάση ποια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης; Γιατί αν γίνει πλέον με βάση την ΕΑΕ του 2018, που αναμένεται πια σε λίγες ημέρες, τότε θα χαθεί και η χρονιά του 2017.
  3. Τι θα γίνει με το ποσό των 103 εκατ. ευρώ, που έχετε δεσμευθεί για τη φυτική παραγωγή; Θα δοθεί στο σύνολό του σε αυτή – όταν και αν προχωρήσετε σε προκήρυξη του Μέτρου – ή μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη παλαιότερων υποχρεώσεων ή και σε άλλα μέτρα;
  4. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της προκήρυξης (κατ’ επάγγελμα αγρότης, παλαιότητα συνειδητής άσκησης βιολογικής κτηνοτροφίας) είναι ελέγξιμα; Με ποια στοιχεία άραγε θα γίνει ο έλεγχος για τον επαγγελματία αγρότη καθώς τα στοιχεία του 2017 δεν είναι ακόμη έτοιμα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου; Μήπως θα γίνει με στοιχεία του 2016; Και αν ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμών για τη χώρα από την ΕΕ και επιβολής προστίμων;
  5. Η κατανομή των ποσών ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη (Περιφερειοποίηση) είναι σύμφωνη με τον Κοινοτικό Κανονισμό; Με ποια κριτήρια έγινε; Ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος καταλογισμών για τη χώρα από την ΕΕ και επιβολής προστίμων;
  6. Πότε θα εκδώσετε επιτέλους τα οριστικά σχέδια βόσκησης, με σκοπό να αρθούν μεταξύ άλλων και οι μεγάλες ανισότητες ενίσχυσης στο Μέτρο ανά Περιφέρεια;
  7. Γιατί καταργείτε στη νέα Προκήρυξη την πρόβλεψη για επιτόπιους ελέγχους του 5% των εκμεταλλεύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ίσχυε στην προηγούμενη; Δεν θέλετε τους ελέγχους κ. Υπουργέ;».
Προηγούμενο άρθρο3ωρη στάσης εργασίας στις 2 Μαρτίου 2018 απο τους Εκπαιδευτικούς Α’/θμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας
Επόμενο άρθροΚλειστά τα σχολεία στους Δημους: Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου-Σουφλίου