Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, παραθέτοντας το συνημμένο έγγραφο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αισύμης, Αλεξ/πολης Γιώργου Καζάκου με το οποίο γνωστοποιεί ότι εκκρεμούν οι πληρωμές του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων για τα έτη από 2014-2018.

Οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 2017 μετά από τρεις Γραπτές Ερωτήσεις του Βουλευτή (βλ. συνδέσμους: http://www.dimoschakis.gr/?p=2186  , http://www.dimoschakis.gr/?p=2801  , http://www.dimoschakis.gr/?p=4764 ) κι αφορούσαν μέχρι και το έτος 2013.

Δυστυχώς στην συνέχεια δεν υπήρξε μια κανονική ροή καταβολών των ανταποδοτικών τελών που δικαιούνται οι κάτοικοι 292 ορεινών οικισμών 33 Νομών της χώρας μας μεταξύ των οποίων του Έβρου και της Θράκης , με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμα οι καταβολές για τα έτη 2014-2018.

Ανάμεσα στους οικισμούς συμπεριλαμβάνονται και ακριτικά χωριά, στα βόρεια σύνορά μας, που εκτείνονται από τον Έβρο, δηλαδή από την απόληξη της οροσειράς της Ροδόπης, μέχρι τα όρια της Θράκης προς την Ανατ. Μακεδονία, που είναι ο ποταμός Νέστος και μιλάμε συγκεκριμένα για τους Οικισμούς, Αισύμης, Μάκρης, Λευκίμης, Μικρού  Δερείου, των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αντίστοιχα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε σχετικές Ερωτήσεις Βουλευτών διαφόρων κομμάτων πρόβαλε ως δικαιολογία τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για τα διοικητικά όρια 20 χωριών και μετά την εξέταση των ενστάσεων θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους  (διαβάστε την απάντηση σε αυτό το link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10929318.pdf).

Το ΥΠΕΚΑ όμως δεν θέτει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τελική κατανομή των ποσών. Θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα χρήματα τμηματικά, σύμφωνα με την κατανομή που έγινε το διάστημα 2010-2013.  Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μεγάλη βοήθεια για τους κατοίκους των ορεινών χωριών που παραμένουν στον τόπο τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε τη σχετική επιστολή εδώ

Αναλυτικά η Αναφορά

Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει στο Προεδρείο της Βουλής το συνημμένο έγγραφο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αισύμης, Γιώργου Καζάκου  με το οποίο γνωστοποιεί ότι εκκρεμούν οι πληρωμές του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων για τα έτη από 2014-2018 .

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε υποβάλει τρεις Ερωτήσεις (βλ. συνδέσμους: http://www.dimoschakis.gr/?p=2186  , http://www.dimoschakis.gr/?p=2801  , http://www.dimoschakis.gr/?p=4764 ) για το συγκεκριμένο θέμα, αφού εκκρεμούσαν οι πληρωμές προς τους δικαιούχους από το 2010, είτε αυτοί ήταν οικιακοί καταναλωτές, είτε οι τοπικές Δημοτικές Αρχές.

Μετά την πρώτη καθυστέρηση στη καταβολή των πληρωμών θα περίμενε κανείς πλέον να υπάρξει μια κανονική ροή στην καταβολή των οφειλομένων. Μολονότι έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς να έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα των ετών από 2014 έως το 2018.

Ανάμεσα στους οικισμούς συμπεριλαμβάνονται και ακριτικά χωριά, στα βόρεια σύνορά μας, που εκτείνονται από τον Έβρο μέχρι Ξάνθη και Ροδόπη δηλαδή από την απόληξη της μεγάλης οροσειράς της Ροδόπης, μέχρι τα όρια της Θράκης προς την Ανατ. Μακεδονία, που είναι ο ποταμός Νέστος και μιλάμε συγκεκριμένα για τους Οικισμούς, Αισύμης, Μάκρης, Λευκίμης, Μικρού  Δερείου, των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αντίστοιχα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε σχετικές Ερωτήσεις Βουλευτών διαφόρων κομμάτων πρόβαλε ως δικαιολογία τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για τα διοικητικά όρια 20 χωριών και μετά την εξέταση των ενστάσεων θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Δυστυχώς το ΥΠΕΚΑ όμως δεν θέτει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τελική κατανομή των ποσών. Θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα χρήματα τμηματικά, σύμφωνα με την κατανομή που έγινε το διάστημα 2010-2013.

Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μεγάλη βοήθεια για τους κατοίκους των ορεινών χωριών που παραμένουν στον τόπο τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.

Προηγούμενο άρθροΗλίας Τζιώρας: “Αναπληρωτής Γραμματέας στη Γραμματεία Προγράμματος και διαμορφωτής του Προγράμματος διακυβέρνησης απο την ΝΔ”
Επόμενο άρθροΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ~ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΜΕΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)