“Αναστολή διασκέψεων, μέχρι να ανακληθούν, οι παράνομοι χάρτες της θαλάσσιας Τουρκίας”

“Αυτό οφείλει να αποφασίσει μια Δημοκρατική Ε.Ε. στην τηλεδιάσκεψη των “27”, για την Ανατολική Μεσόγειο”

“Η περίκλειστη Κύπρος, το μισό Αιγαίο και η μεγαλύτερη έκταση της Ανατολικής Μεσογείου, είναι 3 μεγάλα Τουρκικά θαλάσσια πλιάτσικα”

“Από Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχουμε χορτάσει. Είτε ως   λεκτική υπεράσπιση είτε κυρίως, ως πρακτική ακύρωση”

 

Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου

 

Σχέδιο επιστολής της Κύπρου και της Ελλάδας, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Σαρλ Μισέλ, στις Βρυξέλλες 

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της εξαγγελθείσης, από τη γραμματεία σας, τηλεδιάσκεψης των “27”, στις 26 του τρέχοντος Φεβρουαρίου, με θέμα την ασφάλεια και την άμυνα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε την τιμή, όσο και το καθήκον να επισημάνουμε μερικά, σημαντικά κατά τη γνώμη μας στοιχεία. Τα οποία μπορούν να βοηθήσουν, ώστε η Ε. Ε. να οδηγηθεί σε ορθά, όσο και δίκαια συμπεράσματα, αντί να οδηγήσει ένα ιστορικό έθνος, ως πρόβατο επί σφαγή.

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Κύπρος και Ελλάδα συνάψαμε έως τώρα, στη γενέτειρα του Ελληνισμού Ανατολική Μεσόγειο, πέντε διακρατικές συμφωνίες θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και με τους τύπους του UNCLOS 82. Οι τρεις εξ αυτών, συγκεκριμένα με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ, έγιναν από την πρώτη από εμάς, και οι δυο, με την Αίγυπτο και την Ιταλία, από τη δεύτερη από εμάς.

Αντίθετα η Τουρκία δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία θαλασσίων ζωνών. Και η μία που λέει ότι έχει κάνει με τη Λιβύη, πέραν του εξόφθαλμου της παρανομίας, η ίδια η Λιβυκή δικαιοσύνη έχει ήδη με απόφαση εφετείου, αναστείλει την εφαρμογή του λεγόμενου Τουρκολιβυκού  μνημονίου.

Εκεί όμως που υπερέχει, όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, είναι ως προς τον αριθμό παράνομων καθόλα χαρτών που έχει κυκλοφορήσει. Με προεξάρχουσα τη “γαλάζια πατρίδα”, όπως η γειτονική χώρα αποκαλεί το εκτεταμένο θαλάσσιο πλιάτσικο στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, μετά του Αιγαίου!! Επίσης έναν ανεκδιήγητο χάρτη-πρόταση θαλάσσιας ζώνης με το Ισραήλ, με ταυτόχρονη διαγραφή της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!!

Αν απαριθμήσουμε τα μέρη του χάρτη της “MAVI VATAN”, Ελληνιστί “γαλάζια πατρίδα”, βλέπουμε πρώτα πρώτα το μισό Αιγαίο, να έχει χαρτογραφηθεί ήδη ως Τουρκικό!! την δε Κύπρο να συνιστά περίκλειστη νήσο!! ενώ και η μείζων εκ της υπόλοιπης Ανατολικής Μεσογείου έχει και αυτή υπαχθεί στα ίδια Τουρκικά κατάστιχα!! Και μαζί με όλα αυτά, η γειτονική χώρα μέμφεται και τον Ελληνισμό, για μαξιμαλισμό!!

Σας υποβάλουμε με την ευκαιρία, την εικόνα του αδόλφου Ερντογάν, μπροστά από το χάρτη της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας, καθώς και πέντε, made in Turkey, αντιπροσωπευτικούς χάρτες, ώστε να λάβετε σαφή γνώση περί τίνος πρόκειται. Άλλωστε το internet βρίθει από παρόμοιους χάρτες, που όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ούτε βέβαια έχουν κάποια νόμιμη υπόσταση.

Αυτή λοιπόν τη χαρτογραφική Τουρκία, ούτε λίγο ούτε πολύ μας έχει ζητηθεί να νομιμοποιήσουμε στην πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών της Ε. Ε.  προωθεί ως το επόμενο βήμα, για τον ερχόμενο Μάρτιο, υλοποιώντας Τουρκική ιδέα, την οποία αποδέχτηκε η Ένωση, και εξ αυτής δυστυχώς και εμείς. Κάτι για το οποίο οφείλουμε την αυτοκριτική μας.

Η σημερινή λοιπόν πρωτοβουλία σας, αντί για τα εξοργιστικά αισθήματα που προκαλούν σε κάθε λογικό άνθρωπο οι ανά χείρας σας Τουρκικοί χάρτες, είναι σε θέση να προλάβει τα χειρότερα. Να επαναφέρει στην τάξη του δικαίου της θάλασσας καθώς και του διεθνούς δικαίου, το παράνομο Τουρκικό κράτος. Να ζητήσει την ανάκληση, αν μη τι άλλο, της επίσης παράνομης κατασκευής της “γαλάζιας πατρίδας”.

Αν και οι Ευρωπαϊκοί και Κοινοτικοί θεσμοί προβλέπουν την έκφραση αλληλεγγύης ανάμεσα στις σχέσεις των Ευρωπαϊκών κρατών της Ε.Ε., εμείς, δεν επιθυμούμε μια τέτοιας μορφής αλληλεγγύη. Έχουμε άλλωστε χορτάσει από αυτήν! Είτε ως λεκτική υπεράσπιση είτε κυρίως, ως πρακτική ακύρωση!!  Και δεν είναι μόνο η ξεφωνημένη Τουρκόφιλη Γερμανία!!! αλλά και άλλοι εταίροι.

Το μόνο που επιζητούμε είναι αφού η Ε. Ε. εξετάσει το όλο θέμα, να το παραπέμψει αρμοδίως σε όποιον νομίζει ως σοβαρό διεθνή δικαιοδοτικό φορέα. Ακόμη και μέχρι τον ίδιο τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Και μέχρι τη λήψη απόφασης, να ανασταλεί κάθε διμερής, πενταμερής ή πολυμερής διάσκεψη. Τόσο για την Ανατολική Μεσόγειο και την πρώτη από εμάς, καθημαγμένη από δεκαετιών λόγω Αττίλα, Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για τη δεύτερη, την Ελλάδα των λεγόμενων διερευνητικών.

 

Διατελούμε με τιμή,   

___________

 

Σημείωση

Δύο, μεταξύ άλλων, συντάκτες των παρακάτω χαρτών είναι ο εκ των εμπνευστών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας, Ναύαρχος ε.α. Cihat Yayci, και ο πρώην πρόεδρος της BOTAS, Fazil Senel. 

                                                   Εικόνα Α΄, πηγή: ahvalneus.com,

            

                    Χάρτης A΄,  πηγή: https://afyonvizyon.com/turkiyenin-komsulari-ve-mavi-vatan 

                                                 

                                                Χάρτης Β΄, πηγή: gazetevatan.com,

                                      

 

                                                               Χάρτης Γ΄, πηγή: mavivatan.net, 

                                                        

                                                          Χάρτης Δ΄, πηγή: gazetevatan.com.

 

               

   

                     Χάρτης Ε΄,  πηγή: https://afyonvizyon.com/turkiyenin-komsulari-ve-mavi-vatan 

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει η κυβέρνηση των “αρίστων” του “ανέμελου” πρωθυπουργού Μητσοτάκη να αγνοεί την κοινωνία του Έβρου
Επόμενο άρθροΛιμάνια Αλεξανδρούπολης – Καβάλας: Σε 20 μέρες η λίστα των τελικών υποψηφίων