Ενα βήμα παραπέρα πάει η κυβέρνηση μετά την αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού και ασφάλισης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, προαναγγέλλοντας σήμερα ουσιαστικά αναγκαστικές μετατάξεις.

Ο χαρακτήρας και η οργάνωση του ΕΣΥ θα αλλάξουν

Το μέτρο εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού υπενθύμισε ότι την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία αναβολή» σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των ανεμβολίαστων και διεμήνυσε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά προχώρησε λέγοντας ότι «όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημειώνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι ότι οι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί όταν επιστρέψουν στην εργασία τους, μπορεί τα τοποθετηθούν σε άλλη θέση από αυτή που υπηρετούν τώρα.

Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού – 8 με 10 χιλιάδες τα εκτιμώμενα κενά

Ουσιαστικά ανοίγεται ο δρόμος για αναγκαστικές μετατάξεις στο δημόσιο με όχημα την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ενώ επιπλέον η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι προχωράει σε αναστολές εργασίας προκειμένου να δικαιολογήσει εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες μέσω των κενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικοί στην Ελλάδα έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους υγειονομικούς της Ευρώπης (95% οι γιατροί και 85% οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ) εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 8-10.000 κενά λόγω των αναστολών εργασίας.

Από την πίσω πόρτα

Είναι χαρακτηριστική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας.

»Η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για ενδεχόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου ενώ ο Ανδρέας Ξανθός ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γίνεται ήδη

Σε ότι αφορά το ζήτημα της εκχώρησης υπηρεσιών στους ιδιώτες για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν στο ΕΣΥ από τις αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Τόνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο και πρόσθεσε επίσης υπάρχει φροντίδα ώστε οι όποιες διαδικασίες αναδιάταξης να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Παράθυρο για μελλοντικές απολύσεις

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει παράθυρο ανοιχτό στο μέλλον οι αναστολές εργασίας να μετατραπούν και σε απολύσεις θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση μια μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη αυτή τη στιγμή διάρκεια της πανδημίας. Συγκεριμένα στο ερώτημα αν οι αναστολές εργασίας για τους ανεμβολίαστους θα μπορούσαν να μετατραπούν σε απολύσεις ο Γιάννης τόνισε ότι κάποια πράγματα θα επανεξεταστούν αν η πανδημία τραβήξει σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος από όσο υπολογίζεται

ΠΗΓΗ www.tanea.gr
Προηγούμενο άρθροΜπλόκο στα δήθεν αρνητικά self test των μαθητών, στο τραπέζι αλλαγές
Επόμενο άρθροRafale: Έτσι θα κατατροπώνουν τα τουρκικά F-16 με τους MICA – Τι θα κάνουν