Όχι στην εξόρυξη χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα- Η ρύπανση δεν έχει σύνορα

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία στέκεται στο πλευρό των πολιτών που απαιτούν να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη λειτουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου.  

Το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαίλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού που περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση του ύδατος – πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών.
  • Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.
  • Ρύπανση του ύδατος – πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (άρσενικο, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου.
  • Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή).
  • Απώλεια βιοποικιλότητας
  • Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.

Ο ποταμός Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία θα θέσει το θέμα προς συζήτηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε πέρα από το απαραίτητο ψήφισμα να υπάρξουν οι πιέσεις  προς  την Βουλγαρική κυβέρνηση για την διακοπή της επένδυσης καθώς και να διερευνήσουμε την πιθανότητα  προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε

Προηγούμενο άρθροΕιρήνη Αποστολίδου: “Ο Μάρτιος είναι μήνας εκδηλώσεων-δράσεων για την Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης”
Επόμενο άρθροΘεοφάνης Μαλκίδης: «Πλήρης εθνική κυριαρχία παντού!»