Τη χαλάρωση των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων χορήγησης δανείων καταναλωτικής πίστης αλλά και έκδοσης πιστωτικών καρτών ξεκίνησαν οι ελληνικές τράπεζες, με τη διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν, ότι τα «γρήγορα» καταναλωτικά δάνεια, τα οποία χορηγούνται με ένα κλικ, είναι μικρής αξίας και αφορούν πιστώσεις της τάξης των 3.000-5.000 ευρώ. Με βάση τις πληροφορίες του Euro2day.gr, όμως, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ανοίξουν τα όρια των fast e-loans από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επανεκκίνηση μετά από 11 χρόνια της καταναλωτικής πίστης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αλυσίδες του λιανεμπορίου αλλά και τα καταστήματα πώλησης αυτοκινήτων, καθώς και οι δύο αυτές κατηγορίες προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αποπληρώσουν με πιστωτική γραμμή μέσω ειδικών προγραμμάτων.

«Το ξύπνημα της αγοράς των καταναλωτικών δανείων μόλις ξεκίνησε και σαφώς προκαλεί εντύπωση μετά από μια και πλέον δεκαετία παγώματος», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Τα κριτήρια για τα μικροδάνεια πράγματι έχουν χαλαρώσει, επί της ουσίας έχουν σταματήσει να είναι τόσο αυστηρά όσο ήταν μέχρι πρότινος, καθώς στόχευαν στην αποθάρρυνση του πελάτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει οι τράπεζες να μην ελέγχουν το προφίλ του εν δυνάμει δανειολήπτη».

Στηρίζουν οι καταθέσεις

Υποστηρικτικό ρόλο στη λήψη ενός μικρού ύψους καταναλωτικού δανείου με ένα κλικ έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι καταθέσεις τις οποίες έχουν συσσωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τα νοικοκυριά. «Η εικόνα δεν είναι η ίδια για όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο, η αύξηση των αποταμιεύσεων τους κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς ως προς τη λήψη ενός καταναλωτικού δανείου ύψους 3.000 για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών.

Το ίδιο συμβαίνει όταν κάνουν μια αγορά, για παράδειγμα οικοσκευές. Νιώθουν άνετα να συνάψουν μέσω της εμπορικής αλυσίδας ένα μικροδάνειο μέσω των χορηγικών προγραμμάτων που προσφέρουν ως εναλλακτική τα μεγάλα κυρίως εμπορικά καταστήματα.

Αυτοκίνητα και ακίνητα

Πλην της αγοράς του αυτοκινήτου, η οποία έχει αναθερμανθεί και εν μέσω της πανδημίας γνώρισε σημαντική αύξηση, καθώς ο στόλος ανανεώνεται με γοργούς ρυθμούς, ένας άλλος «χρυσός», όπως τον χαρακτηρίζουν, τομέας που δημιουργεί ζήτηση δανείων είναι τα ακίνητα και συγκεκριμένα οι ανακαινίσεις αυτών, που σε μεγάλο βαθμό, παρά την τωρινή αβεβαιότητα της πανδημίας, μετατρέπονται σε Airbnb.

«Η πανδημία έκλεισε τους ιδιοκτήτες στα σπίτια τους και τους έφερε σε επαφή με τις ανάγκες της κατοικίας. Αυτό δημιούργησε ζήτηση σε είδη οικιακού εξοπλισμού αλλά και σε ανακαινίσεις. Και σε αυτή τη δραστηριότητα μπαίνουν οι μικρές (fast loans) πιστώσεις που δίνουν οι τράπεζες με ένα κλικ, χωρίς να ζητούν εγγυήσεις», αναφέρει αρμόδια πηγή.

www.euro2day.gr

Προηγούμενο άρθρο20 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Έβρο
Επόμενο άρθροΚινηματογράφος Ηλύσια: Πρόγραμμα προβολών από 22 έως 28 Ιουλίου 2021