Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η εξόρυξη και παραγωγή ζεόλιθου από το ελληνικό υπέδαφος. Η εταιρεία Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά, με έδρα την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την έγκριση για την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του λατομείου ζεόλιθου που βρίσκεται σε έκταση 83,4 στρεμμάτων στην περιοχή Κόκκαλο Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.

Τι ακολουθεί

Για να προχωρήσει, πλέον, η επένδυση θα πρέπει η εταιρεία να καταθέσει στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης την τεχνική μελέτη και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχουν εγκριθεί και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές ώστε να καταρτιστεί το συμβόλαιο μίσθωσης. Θα ακολουθήσει η έκδοση της άδειας εκμετάλλευσης ζεόλιθου που θα αποτελεί την πρώτη για το συγκεκριμένο πέτρωμα στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω ενέργειες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς οπότε και η Όλυμπος θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόρυξης. Ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που καταγράφονται στον Έβρο τους χειμερινούς μήνες και επηρεάζουν την ποιότητα του πετρώματος, η εξόρυξη εκτιμάται – υπό τον όρο ότι δεν υπάρξει δικαστικού χαρακτήρα εμπλοκή- ότι θα ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη.

Τη διάνοιξη του ορυχείου θα διαδεχτεί η σταδιακή διάθεση στην εγχώρια αγορά του ζεόλιθου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στα Πετρωτά σε μία περίπου διετία από την έναρξη της εξορυκτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, το κοίτασμα ζεολίθου βρίσκεται σε κομβική θέση, επιτρέποντας την εξαγωγή ελληνικού ζεόλιθου από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, γεγονός που θα καταστήσει ανταγωνιστικό το προϊόν.

Κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, έχουν προσφύγει ομάδες κατοίκων, με τις περισσότερες προσφυγές να έχουν απορριφθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος, η πέτρα που “βράζει”, είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρησιμοποιείται ακόμη από τη βιομηχανία καυσίμων για τη δημιουργία βενζίνης από ορυκτέλαια, τη βιομηχανία απορρυπαντικών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική Rota Mining Company είναι μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες παραγωγής ζεόλιθου.

Οι περιπέτειες της Geovet

Η Geovet υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. Αιτία υπήρξε η “διάσταση απόψεων” με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφορά την μίσθωση (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης), χωρίς διαγωνισμό, στην εταιρεία, το 2011,  λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου. Η τότε ηγεσία του υπουργείου θεωρούσε ότι πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ακυρώνοντας τη διαδικασία και ως αποτέλεσμα η διένεξη εταιρείας και Δημοσίου οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου και η αποχή διαρκείας των δικηγόρων απέτρεψαν την εκδίκαση της υπόθεσης. Η Geovet, εδώ και χρόνια, έχει εστιάσει τη δραστηριότητά της στις αγορές του εξωτερικού.

http://www.capital.gr/story/3164974

Προηγούμενο άρθροUnicef: Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν καθημερινά τοξικό αέρα
Επόμενο άρθροΕυάγγελος Λαμπάκης: “Σήμερα στις 12 η συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ… ο Έβρος ζητάει να μην γίνει κανένας σταθμός διοδίων στην περιοχή”