-ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

-ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΔΙΑΚΟΠΑ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τελευταία κακοκαιρία έφερε καθοριστικό χτύπημα στους κατοίκους των χωριών του βορείου Έβρου και όχι μόνο. ( κυρίως σε Λεπτή , Νεοχώρι αλλά και πιο βόρεια, παράλληλα στις αγροτικές εκτάσεις στον κάμπο Ορεστιάδας ). Βέβαια η κακοκαιρία έφερε στο προσκήνιο για άλλη μία φορά την ‘ γύμνια ‘ της τοπικής διοίκησης, τις τεράστιες ευθύνες της περιφερειακής αρχής και των υπόλοιπων θεσμικών κυβερνητικών οργάνων. Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο οι γενναίες αποφάσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου δεν λαμβάνονται, ΑΛΛΑ δεν τηρούνται ΟΥΤΕ τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των ανθρώπων, των κατοικιών και των επαγγελματικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα χωριά μας.

Οδικά δίκτυα κατεστραμμένα, σπίτια διαλυμένα από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν, χωράφια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελειωμένες, επαγγελματικό αγροτικό κεφάλαιο και επαγγελματικοί εξοπλισμοί με τεράστιες φθορές συνθέτουν την απόκοσμη αυτή πραγματικότητα. Καμία απολύτως προετοιμασία από την περιφερειακή αρχή και από τα συναρμόδια υπουργεία για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή. Μας παρουσιάζουν μόνιμη οικονομική λιτότητα, υποβάθμιση υπηρεσιακών παραγόντων, μειωμένη παροχή τεχνικής υποστήριξης ΚΑΙ δεν κάνουν τίποτα για να τα αλλάξουν όλα αυτά. 26 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ανάγκες σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, οριακά θα φτάσουν 4 εκατομμύρια και άλλα τόσα στο νότιο τμήμα του νομού! Καμία λοιπόν αντιπλημμυρική προστασία, ανύπαρκτα και μηδαμινά αποστραγγιστικά έργα, κανάλια ακαθάριστα απο φερτά υλικά, εγγειοβελτιωτικά έργα ελάχιστα και με το σταγονόμετρο παρά τις εκκλήσεις όλων των παραγωγικών εμπλεκόμενων φορέων και συλλόγων, παρά τις εκκλήσεις των ίδιων των κατοίκων.

Εντύπωση προκαλεί και πρέπει να διερευνηθεί ( θα συμβάλλουμε σε αυτό ) το γεγονός της πλημμύρας σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο της Ορεστιάδας. Ποιος ο λόγος να μην επαρκούν ή να μην λειτουργούν τα αποστραγγιστικά μηχανήματα, οι αποστραγγιστικές αντλίες και όλη η τεχνική αυτή υποδομή που θα έπρεπε να προστατεύει τις περιουσίες κυρίως των αγροτών και κτηνοτρόφων; Γνωρίζει η περιφερειακή αρχή ότι η επικίνδυνη αυτή ανευθυνότητα βαραίνει και την ίδια; Γιατί δεν έχει οργανωθεί μια λειτουργική και τεχνικά άρτια εγγειοβελτιωτική υποδομή, σε ουσιαστική συνεργασία με τον ΓΟΕΒ; Γιατί δεν έχει διευθετηθεί αυτή η ανεπάρκεια παρά το γεγονός ότι φαίνεται να γνωρίζουν το θέμα;

Αυτή η τριτοκοσμική λοιπόν εικόνα θα χρησιμοποιηθεί ως άλλη μια επικοινωνιακή ευκαιρία από αυτούς που παράγουν την πολιτική εξουσία. Ο κόσμος από αυτές τις καταστροφές και την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να μην ζήσουμε άλλο τέτοιες εφιαλτικές καταστάσεις. Και αυτή την ώρα και και κάθε ώρα που οι ζωές μας κινδυνεύουν, θα φέρνουμε στην επικαιρότητα όλη την κακοδιαχείριση, την υποχρηματοδότηση και την αναλγησία της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης.

  • Να οργανωθεί άμεσα και ουσιαστικά ο φορέας για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.
  • Να οικοδομηθεί εθνικό σχέδιο για την διαχείριση και την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, εθνικό σχέδιο με αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση και επεξεργασία με γενναία χρηματοδότηση.
  • Να μπει ένα τέρμα στην λιτότητα, να απαιτήσουν οι δήμοι και η περιφερειακή αρχή ουσιαστική στήριξη από το κεντρικό κράτος και να σταματήσουν να υπηρετούν με ευλάβεια αυτή την παρακμή!
Προηγούμενο άρθροΔημοτική Επαναφορά: Χρόνια τώρα ζούμε ένα απίστευτο πινγκ – πονγκ ευθυνών (κυρίως αποφυγής τους) μεταξύ περιφέρειας, δήμων και κράτους!
Επόμενο άρθροΣταμάτης Γεωργούλης: “Σοβαρή πλέον η επέκταση των χωρικών υδάτων μας, στα 12 ναυτικά μίλια”