ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΈΓΓΡΑΦΑ LAISSER-PASSER & TITRE DE VOYAGE, ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ!!

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΕΡΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!!
ΣΥΝΟΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΠΙ Σ/Ν ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Στην Ομιλία επί του Σ/Ν του Υπ. Μετανάστευσης κι Ασύλου, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα διαρκές και διεθνές πρόβλημα & δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση του!!
Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα :
📌Η σημερινή κυβέρνηση έχει προβεί σε καταλυτικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο αποτροπής αλλά και διαχείρισης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ισχύος!!
📌Θωρακίζει ευφυώς τα ελληνικά σύνορα, εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρικής & ηλεκτρονικής προστασίας, καθώς και από αέρος κατόπτευση αυτών!!
📌Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, αναμορφώνει και αυστηροποιεί τις διαδικασίες απελάσεων & επιστροφών, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα αδειών διαμονής σε νόμιμους διαμένοντες προσωρινούς μετανάστες.
📌Προσβλέποντας στην παρεμπόδιση της καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών!!
📌Επιτυγχάνεται ο σαφής διαχωρισμός της διαδικασίας της διοικητικής απέλασης η οποία πλέον γίνεται μόνο από τις αστυνομικές αρχές, από την διαδικασία επιστροφής, η οποία διατάσσεται από τις αρμόδιες αρχές ασύλου και μετανάστευσης!!
📌Αναμορφώνεται το πλαίσιο της διαδικασίας παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης σε υπηκόους τρίτων χωρών που η παραμονή τους στη χώρα έχει κριθεί παράνομη.
📌Λαμβάνεται πρόνοια για τους εργαζομένους εξ αποστάσεως, όπως ερευνητές, σπουδαστές, επενδυτές.κ.ά ..καθιστώντας την Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων, έρευνας & εργασίας!
📌Ενώ σημαντικός κρίνεται και ο καθορισμός προϋποθέσεων δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων… σε περιπτώσεις αρμοδιότητα της ελληνικής ακτοφυλακής!!
📌Ανέφερε ότι πρόκειται για μία φιλότιμη προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού, αλλά υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης, προτείνοντας την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με επιπλέον σύντμηση των διαδικασιών περί χορήγησης ασύλου, με την πρόβλεψη ελάχιστου χρόνου παραμονής στη χώρα!
📌Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη την χρησιμότητα των προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων LAISSER-PASSER & Titre de Voyage ως προς την διαδικασία γρήγορων & ασφαλών επιστροφών – επαναπροωθήσεων οικονομικών μεταναστών στις Χώρες προέλευσης.
📌 Συνάμα, έχει καταθέσει τεκμηριωμένο σχέδιο αναφορικά με την θωράκιση, προστασία & την πρόοδο των οικισμών της εξωτερικής περιμέτρου των Κρατών Μελών ΕΕ, ενισχύοντας την ανθρώπινη παρουσία στις νευραλγικές περιοχές που συνιστούν τον πυλώνα του κράτους, όπως ο Έβρος στα χερσαία σύνορα & τα μικρά νησιά στα θαλάσσια…

https://www.youtube.com/watch?v=pJKv6om3QeI

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προπέμπουμε τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη με σεβασμό και σε θέση προσοχής. Η ρωμιοσύνη ανά τον κόσμο τον αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη τόσο για το δημοκρατικό του ανάστημα όσο και για την ενότητα που επιδίωξε και δίδαξε μια ζωή ολόκληρη.
Και τώρα επί του νομοσχεδίου. Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί διεθνές και διαρκές πρόβλημα που μπορεί να μετεξελιχθεί στο μέλλον σε εφιαλτική ιστορική απειλή γιατί μόνο το Πακιστάν από 220 εκατομμύρια σήμερα θα ανέλθει το 2050 στα 400 εκατομμύρια, το δε Μπαγκλαντές από 170 εκατομμύρια θα φθάσει στα 300 εκατομμύρια. Τα δύο κράτη σε σχέση με τα λοιπά αποτελούν την πληθυσμιακή «πυρηνική βόμβα». Αυτό όμως αναζωπυρώνεται ανάλογα με τα διεθνή γεγονότα και τις εξελίξεις σε εύφλεκτες περιοχές όπως στη Συρία και τώρα στο Αφγανιστάν. Αλλά επιβαρύνεται και από την απόπειρα χωρών όπως η Τουρκία να εργαλειοποιούν το ζήτημα εκμεταλλευόμενες ανθρώπους σε ανάγκη.
Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία με τον μεταναστευτικό της στρατό προκάλεσε στις Καστανιές Έβρου σημαντική κρίση με πολλές στοχεύσεις. Η σημερινή Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε την αποτελεσματική διαχείρισή του στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της. Κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας. Τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά με τα πλήρη μέτρα φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής προστασίας σε ό,τι αφορά τον φωτισμό των συνόρων μας και την από αέρος κατόπτευση αυτών.
Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, ο όρος «φράχτης» δυστυχώς αδικεί την πατρίδα μου και προσβάλλει τους ευγενικούς κατοίκους αυτής. Ο διεθνώς παραδεκτός όρος είναι αποτρεπτικό τεχνικό εμπόδιο, έτσι όπως το ξεκινήσαμε σχεδιαστικά και οργανωτικά το 2007.
Κύριε Υπουργέ και κυρία Υφυπουργέ, μπορείτε ως πράξη καλής θέλησης προς τους Εβρίτες να το αλλάξετε. Ωστόσο, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά άλλη μία προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί θεσμικά το οπλοστάσιο μας σε εισαγωγικά.
Θεσπίζονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις στις διαδικασίες των απελάσεων, των επιστροφών και των αδειών διαμονής. Υπογραμμίζεται ότι κανείς δεν εμποδίζει την άσκηση δικαιωμάτων. Εμποδίζεται, όμως, η καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών. Αποσαφηνίζεται ρητά ότι για τους συλληφθέντες στα σύνορα σε όχι επίσημα σημεία και παρανόμως εισελθόντες στη χώρα εφαρμόζονται οι διαδικασίες της απέλασης και όχι οι διαδικασίες της επιστροφής. Στόχος είναι ο σαφής διαχωρισμός της διαδικασίας της διοικητικής απέλασης, η οποία πλέον γίνεται μόνο από τις αστυνομικές αρχές από τη διαδικασία επιστροφής, η οποία διατάσσεται από τις αρμόδιες αρχές ασύλου και μετανάστευσης.
Ταυτόχρονα αναμορφώνεται το πλαίσιο της διαδικασίας παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης σε υπηκόους τρίτων χωρών που η παραμονή τους στη χώρα έχει κριθεί παράνομη. Παράλληλα ενσωματώνεται διάταξη της ευρωπαϊκής οδηγίας περί μη χορήγησης ασύλου όταν ο αιτών θεωρείται ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια λόγω τελεσίδικης καταδίκης του για συγκεκριμένα αδικήματα ή ουσιαστικής αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης των αρμόδιων αρχών.
Το παρόν σχέδιο νόμου εισάγει και προνοεί για μια καινούργια μορφή εργασίας, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως και αφορά τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως, όπως επίσης υπάρχει πρόνοια για τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους ερευνητές και τους επενδυτές, καθιστώντας την Ελλάδα προορισμό επενδύσεων, σπουδών και εργασίας και όχι μόνον. Επίσης καθορίζονται οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων σε περιπτώσεις αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής.
Κύριε Υπουργέ, έχω εμπειρία στα θέματα αλλοδαπών και γι’ αυτό αναδεικνύω την αναγκαιότητα επέκτασης της επιτυχημένης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αφγανιστάν όσον αφορά το ευρωπαϊκό προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο «Laissez-passer» και με τις λοιπές χώρες υψηλού ενδιαφέροντος με ταυτόχρονες συμφωνίες για ειδικευμένους εργάτες και τεχνίτες, όπως αυτή της Ελλάδας με την Αίγυπτο σε ό,τι αφορά τη χρήση αλιεργατών στα ποντοπόρα αλιευτικά καράβια μας, καθόσον αποτελεί χρήσιμο εργαλείο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία γρήγορων και ασφαλών επιστροφών επαναπροωθήσεων οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Πρόσθετο εργαλείο αποτελεί και μπορεί να αποτελέσει το «Titre de voyage», το λεγόμενο «ταξιδιωτικό έγγραφο προσφύγων».
Επίσης έχω καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αναφορικά με την προστασία και την πρόοδο των οικισμών της εξωτερικής περιμέτρου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία βρίσκονται πλησίον της συνοριογραμμής τρίτων χωρών και σε ακτίνα πενήντα χιλιομέτρων προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ανθρώπινη παρουσία σε μια άκρως ευπαθή περιοχή της Ευρώπης, όπως είναι ο ακριτικός Έβρος. Οι δυνάμεις αποτροπής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αποτελούν τους πυλώνες προστασίας των συνόρων μας, αλλά το κύριο μέσο αποτροπής είναι τα αναμμένα φώτα στα χωριά μας πλησίον των συνόρων. Οι οικισμοί συρρικνώνονται πληθυσμιακά και έτσι το πεδίον είναι ανοιχτό στην παρανομία, στη λαθροδιακίνηση και στις εθνικές απειλές και ενδεχομένως ακόμα και σε εφαρμογή σκοτεινών σχεδίων και το υπογραμμίζω, κυρίες και κύριοι.
Η πολιτική των ανοικτών συνόρων της απελθούσας κυβέρνησης κατέστησε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, η οποία μας κληροδότησε πρόβλημα δύσκολα διαχειρίσιμο. Η περίοδος, όμως, αυτή πλέον ανήκει στο παρελθόν και δεν πρόκειται να επανέλθει, γιατί οι εμμονικές πολιτικές πληρώθηκαν, καθόσον οι εταίροι μας αντέδρασαν και έφεραν τα σύνορα της Αυστροουγγαρίας στα βόρεια σύνορά μας. Γιατί εμείς υπογράψαμε τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά δυστυχώς την απεμπολήσαμε και μάλιστα μια συνθήκη Σένγκεν που αποτελεί πραγματικά το χρήσιμο εργαλείο σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, πραγμάτων και κεφαλαίων.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεν επαναπαύεται. Άλλαξε τα δεδομένα σε επίπεδο αποτροπής, προστασίας των συνόρων και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε ένα ενιαίο δόγμα, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία. Και αυτή την προσπάθεια ενισχύει και το παρόν σχέδιο νόμου και γι’ αυτό το υπερψηφίζω.”

Προηγούμενο άρθροΠόσα κρούσματα κορονοϊού (COVID-19) είχαμε σε μια εβδομάδα στον Έβρο;
Επόμενο άρθροΕΠΟΦΕ: Πρόσκληση σε ένα όμορφο ταξίδι στη μουσική μας παράδοση! ~ Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 | ώρα 9 μ.μ. | Θέατρο Αλτιναλμάζη, Αλεξανδρούπολη