Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ανάπτυξης,Υγείας και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με την οποία επαναφέρει εκ νέου την αναγκαιότητα πλήρους επαναλειτουργίας του συνοριακού σταθμού του Ορμενίου του Δήμου Ν.Ορεστιάδας!!
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα Σημεία Εισόδου-Εξόδου του Έβρου και της Θράκης συνιστούν μοχλό οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης αλλά και ανάτασης της περιοχής, από τα οποία εισέρχονται σπουδαστές, τουρίστες, μετανάστες της ομογένειας αλλά κι εμπορικά φορτία από τις υπερκαυκάσιες, ανατολικές & Βαλκανικές Χώρες!
Ταυτόχρονα αποτελούν σημεία εισόδου για τους ομογενείς οι οποίοι συνηθίζουν να επισκέπτονται την Πατρίδα μας το καλοκαίρι, όπου διατηρούν συνήθως την ακίνητη περιουσία τους και ενισχύουν οικονομικά την Χώρα μας.
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση και τη προστασία της δημόσιας υγείας, το Σημείο Εισόδου-Εξόδου στην περιοχή του Ορμενίου δεν λειτουργεί πλήρως, καθώς είναι επιτρεπτή μόνο η διέλευση φορτηγών οχημάτων για την μεταφορά αγαθών & εμπορευμάτων, αλλά όχι προσώπων.
Το συγκεκριμένο Σημείο Εισόδου-Εξόδου Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας εντάσσεται ως γεωστρατηγικό σημείο της Περιφέρειας, στο καθεστώς διέλευσης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν/ΕΕ, αλλά & του προγράμματος VISA Program waver ΗΠΑ-ΕΕ !

Σε όλη την Θράκη υπάρχουν δύο (2) μεθοριακοί σταθμοί Σένγκεν ήτοι των Κήπων Αλεξ/πολης που εξυπηρετεί τη διακίνηση προσώπων κι πραγμάτων από την Ανατολή προς τη Δύση & του Ορμενίου- Ν.Ορεστιάδας που εξυπηρετεί την αντίστοιχη από το Βορρά προς το Νότο .. μέσω των χερσαίων, θαλασσίων & ποτάμιων ‘οδών’ !
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική προσπάθεια εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και με υποδειγματικό τρόπο και σταδιακά τα μέτρα πρόληψης αίρονται, ο βουλευτής ρωτά τα αρμόδια Υπουργεία αν υπάρχει σχεδιασμός πλήρους επαναλειτουργίας του Σημείου Εισόδου-Εξόδου στο Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας, τηρώντας αυστηρά όλους τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας.
Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

Αλεξανδρούπολη, 10/5/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :
1.Υπουργό Οικονομικών, Χ.Σταϊκούρα
2.Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Α.Γεωργιάδη
3.Υπουργό Υγείας, Β.Κικίλια
4. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ.Μ.Χρυσοχοϊδη, υπόψιν Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν.Χαρδαλιά

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ!!
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση και τη προστασία της δημόσιας υγείας, έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων Σημείων Εισόδου – Εξόδου στη Χώρα, ένα εξ αυτών στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στο Ορμένιο του Δήμου Ν.Ορεστιάδας.

Σε συνέχεια μίας σειράς κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων ενόψει της προηγούμενης τουριστικής περιόδου, επετράπη τελικά με σχετική εκδοθείσα ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Υποδομών-Μεταφορών, η διέλευση μόνο φορτηγών οχημάτων για την μεταφορά αγαθών & εμπορευμάτων από το Σημείο Εισόδου-Εξόδου του Ορμενίου, αλλά όχι για πρόσωπα!
Βασικός πυλώνας «τροφοδοσίας» για τον Τουρισμό αλλά και την ευρύτερη οικονομική λειτουργία της περιοχής αποτελούν τα σημεία Εισόδου – Εξόδου της περιοχής, από τα οποία εισέρχονται σπουδαστές, τουρίστες, μετανάστες της ομογένειας αλλά κι εμπορικά φορτία από τις ανατολικές & Βαλκανικές Χώρες!
Οι συνοριακοί σταθμοί της Θράκης, εξυπηρετούν το μείζον ποσοστό των τουριστών της Βαλκανικής Χερσονήσου που επισκέπτονται την περιοχή μας και είναι κομβικής σημασίας για τον τοπικό οδικό τουρισμό.
Το συγκεκριμένο Σημείο Εισόδου-Εξόδου Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας εντάσσεται ως γεωστρατηγικό σημείο της Περιφέρειας, στο καθεστώς διέλευσης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν/ΕΕ, αλλά & του προγράμματος VISA Program waver ΗΠΑ-ΕΕ !
Σε όλη την Θράκη υπάρχουν δύο (2) μεθοριακοί σταθμοί Σένγκεν ήτοι των Κήπων Αλεξ/πολης που εξυπηρετεί τη διακίνηση προσώπων κι πραγμάτων από την Ανατολή προς τη Δύση & του Ορμενίου, Ν.Ορεστιάδας που εξυπηρετεί την αντίστοιχη από το Βορρά προς το Νότο .. μέσω των χερσαίων, θαλασσίων & ποτάμιων ‘οδών’ !
Η επιχείρηση εμβολιασμού ”Ελευθερία” εξελίσσεται με υποδειγματικό τρόπο και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που επιτάσσουν οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, αρχής γενομένης από 15/5/2021!
Συνάμα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών, οι οποίοι παρά το ότι έχουν μεταναστεύσει πριν 40-50 χρόνια, στη Δυτ.Ευρώπη, επισκέπτονται την γενέτειρα τους, διαμένουν σε αυτή, όπου διατηρούν και ακίνητη περιουσία.
Η παράταση της απαγόρευσης διέλευσης προσώπων από το Σημείο Εισόδου-Εξόδου του Ορμενίου, θα επιφέρει αφενός αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της Θράκης και αφετέρου θα επιβαρύνονται οικονομικά και θα ταλαιπωρούνται οι Έλληνες Ομογενείς που θέλουν να επισκεφθούν την γενέτειρά τους, καθώς θα είναι επιτρεπτή η διέλευση μόνο από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στις Σέρρες.
Βρισκόμαστε σε φάση ελεγχόμενης αποκλιμάκωσης των μέτρων πρόληψης στην οποία επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της Χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής μας, η οποία έχει πληγεί τόσο από την υγειονομικής κρίση όσο και από την μεταναστευτική.
Φυσικά επιβάλλεται να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, και να διενεργούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι – διαγνωστικά τεστ, σε όλους όσους εισέρχονται στην Χώρα μας, διασφαλίζοντας την φήμη του ασφαλούς προορισμού που δικαίως κέρδισε η Χώρα μέσω των κυβερνητικών ενεργειών.
Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι ο Έβρος θα πληγεί στο ελάχιστο δυνατό βαθμό στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος ως γνωστόν συμπαρασύρει μια ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας, απασχόλησης και εσόδων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :
· Υπάρχει σχεδιασμός από τα αρμόδια Υπουργεία επαναλειτουργίας του Σημείου Εισόδου-Εξόδου στην περιοχή του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας καθώς & έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου?

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΥπογράφηκε η σύμβαση που θα φέρει το φυσικό αέριο σε Ξάνθη και Δράμα
Επόμενο άρθρο10 Μαΐου 1956: Ο απαγχονισμός Καραολή και Δημητρίου