Αν κάτι “εάλω”, αυτό είναι η Πολιτική Ελλάδα. Όχι η Αγία Σοφία

Του Χρήστου Κηπουρού {*}

 

Όταν κατά τις πρώτες ώρες, μετά τη μετατροπή σε τζαμί, μπορούσε και όφειλε η χώρα να πάρει σοβαρές πολιτικές  πρωτοβουλίες, άλλος για Κέρκυρα τράβηξε πήγε, και άλλος για τη Νάξο.

Όμως είδαμε με χαρά σήμερα ότι κάποιοι δικηγόροι επανέλαβαν την πρότασή μας, για δικαστική έρευνα  ως προς τη νομιμότητα της αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας. Επίσης μέχρι και ιερωμένοι βγήκαν και ζήτησαν ακύρωση της απόφασης του Τούρκου Προέδρου.

Εκείνο που δεν είδαμε δυστυχώς είναι ότι τόσο η Κυβερνητική, όσο και η Αντιπολιτευτική Ελλάδα να κάνουν κάτι. Να προχωρήσουν έστω στη σύγκληση της Βουλής. Να δεσμευτεί η χώρα ότι δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη αυτή πράξη. Και ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Γιατί, αν μη τι άλλο, από κυρωσιολογία, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, άλλο τίποτε. Και γιατί πιο καλά θα έκαναν να μιλάνε όλοι για θωπειολογία. Άλλωστε οι ημέρες και τα έργα των εταίρων μας στην Ευρώπη, όσο και οι ημεδαποί, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε ούτε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε., ο Έλληνας Υπουργός να είπε ότι η χώρα προτίθεται να κυνηγήσει δικαστικά την υπόθεση, με σκοπό την ακύρωση και την επιβολή ποινής για την χωρίς προηγούμενο Τουρκική αυτή ιεροσυλία.

Και ότι όποιοι νομιμοποιούνται να σπεύσουν να κάνουν ατομικές προσφυγές προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έχουμε προτείνει και για κάθε άλλη περίπτωση, παλαιότερα. Αλλά και η επίσημη Ελλάδα να πράξει κάτι ανάλογο με την ανάθεση σε μια διεθνή επιτροπή ακαδημαϊκών νομικών για μελέτη της προσφυγής σε κάθε αρμόδιο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Δυστυχώς όμως δεν θα δούμε ούτε μεθαύριο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. να γίνεται κάτι. Όπως δεν είδαμε και σήμερα κάτι, εκτός από το χάδι της πολιτικής καταδίκης με την παραπομπή των κυρώσεων στις καλένδες.

Εμείς πάντως είπαμε και λαλήσαμε και αμαρτίαν ουκ έχουμε. Από την αντιμετώπιση δικαστικά  του ιερόσυλου τουρκικού κράτους εις βάρος της Αγίας Σοφίας, μέχρι τη στοιχειώδη μας αμυντική προετοιμασία ως προς το επόμενο διάστημα. Ο λόγος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, σε Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο, και Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο. Αφού οι εξελίξεις φωνάζουν με όση δύναμη διαθέτουν, ότι εκεί θα μεταφερθεί το νέο θέατρο, από τον Ερντογάν τον Μωάμεθ, όπως τον ονομάσαμε.

Έχουμε πει και γράψει πολλές φορές όλες αυτές τις ημέρες ότι ναι μεν η Πόλις εάλω, όχι όμως και ο Ναός της του Θεού Σοφίας. Γιατί η υπόθεση της ιεροσυλίας θα έχει μεγάλη συνέχεια. Και γιατί:  Αν κάτι “εάλω”, αυτό είναι η Πολιτική Ελλάδα. Όχι η Αγία Σοφία.

__________

 

{*} Διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}. Σημεία από συνέντευξη σε Ρ/Σ στις 13 Ιουλίου 2020,

Προηγούμενο άρθροΧριστόδουλος Μεντίζης: “Έχουμε χειρούργους… άλλα χειρουργεία δεν μπορούν να γίνουν… λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού”
Επόμενο άρθροΝ.Γκαρά: «Με την άρνηση και την αδιαφορία της η Κυβέρνηση γιγαντώνει το πρόβλημα με τα κουνούπια στον Έβρο»