Αξίζει μια Νέα προοπτική για το Διδυμότειχο!

Πρωτίστως, η ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας , είναι θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης !Ανάλογα με τον τόπο ,τις ασχολίες, το βιοτικό επίπεδο, ο δήμαρχος απαιτεί να εφαρμόζονται δίκαια οι κοινοτικές οδηγίες ή καλύτερα η νέα Ευρωπαϊκή πολιτική. Το Διδυμότειχο είναι Ελλάδα και ως αποκεντρωμένη περιφέρεια έχει ανάγκη από ανάλογες, εξειδικευμένες πολιτικές -θέμα και των βουλευτών! Το κλειδί της ανάπτυξης σίγουρα το έχει η τοπική κοινωνία η οποία δια των εκπροσώπων της πρέπει να αιτείται και την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου -αυτό είναι το χαρακτηριστικό της περιφέρειας -και εδώ βρίσκεται το όραμα .

Αναρωτηθείτε ,κύριοι υπεύθυνοι για την ερημοποίηση του Διδυμοτείχου, ποιοι ευθύνονται !

Αναρωτηθείτε ,μην ρωτάτε άλλους ,εσείς οι ίδιοι που μάχεστε στο μετερίζι της ανάπτυξης ,ποιες υποδομές εξασφαλίσατε για μια μεγάλη περιφέρεια που είχε περισσότερους δήμους και συρρικνώθηκε σε έναν, ποια εχέγγυα εξασφαλίσατε στους επαγγελματίες για να διατηρήσουν ενεργές τις επιχειρήσεις τους ,τι κάνατε για την ανεργία ,την εσωτερική και εξωτερική μετακίνηση των νέων αλλά και των μεσήλικων στην Αλεξανδρούπολη ή αλλού! Αναρωτηθείτε πώς επήλθε η αποβιομηχάνιση στην ευρύτερη περιοχή η οποία σημαίνει ανεργία και φτώχεια !

Εννοείται ότι κάθε παραδοσιακή μορφή οργάνωσης της παραγωγής δεν επιβιώνει στις ανταγωνιστικές συνθήκες που γεννά η παγκοσμιοποίηση.

Αναρωτηθείτε τι κάνατε πρώην και νυν για να αναδείξετε νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Υπηρέτησα επτά χρόνια στο Διδυμότειχο και- μετά βεβαιότητος- μπορώ από αυτά που είδα κατά την τελευταία μου επίσκεψη ,να πω ότι ήταν καλύτερη η πόλη ,είχε νέους ,είχε καταστήματα πολλά ,είχε ζωντάνια στο κέντρο ,ήταν ελκυστική για να  να ζήσει κανείς! Τώρα τι συμβαίνει .Μην εφησυχάζετε ,εγώ προσωπικά δηλώνω ότι οι μηχανές της ανάπτυξης ,αν δεν πάρουν μπρος τώρα ,ο κόσμος θα φύγει .Είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν κι ένα σπίτι στην Αλεξανδρούπολη για όλους τους λόγους ,υγείας-να στηριχθεί άμεσα το Νοσοκομείο, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στο φιλότιμο όλου του προσωπικού- εργασίας, παιδείας και είμαι σίγουρη ότι εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες θα αποφασίσουν να μετοικήσουν στην Αλεξανδρούπολη .Δικαιούσθε την προώθηση του παραδοσιακού, του εναλλακτικού -ορεινού -τουρισμού, αλλά και αυτού του αγροτουρισμού. Διεκδικείστε συνεδριακό ,χειμερινό, θρησκευτικό αθλητικό, πολιτιστικό τουρισμό !Εδώ τουλάχιστον, υπάρχουν αρκετοί πολίτες που γνωρίζουν και στηρίζουν τον τόπο. Να υπάρξουν θύλακες ανάπτυξης στα χωριά ,αξιοποιώντας τη δυναμική τους, η οποία ,σε λίγο δεν θα υπάρχει. Το ΥΜΘ, δια της υπουργού ,η περιφέρεια ,να γίνουν αρωγοί στην προσπάθειά σας ,αλλά να υπάρχει. Δεν αρκεί ένας οδικός άξονας για την ανάπτυξη αν δεν δράσει όλη η περιφέρεια με καθημερινή όχληση ,με αιτήματα προς την πολιτεία .

Το Διδυμότειχο έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη ,απομένει κινητοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων γιατί όταν αιτούνται ψήφου άλλα πράγματα λένε!

Να προσβλέπετε στην παλιννόστηση και όχι στην μετανάστευση!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Φιλόλογος,συγγραφέας,κριτικός

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας , η τελική φάση της φετινής άσκησης Παρμενίων 2018
Επόμενο άρθροH αντίδραση της Ελ. Ιντζεπελίδου σε όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο “ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ”