Την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναντήσεων άνω των 10 ατόμων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, το μέτρο θα εφαρμοστεί από αύριο, Πέμπτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

Για όποιον παραβιάζει την απαγόρευση προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων και συγκεκριμένα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων . Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση, ότι οι πολίτες πρέπει να μένουν στο σπίτι ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και διαμήνυσε πως η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους.

Οι εξαιρέσεις για τις εκτός σπιτιού μετακινήσεις

Αποδεκτές εξαιρέσεις για τις εκτός σπιτιού μετακινήσεις, τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, υπάρχουν αποκλειστικά για τη μετάβαση στην εργασία, την επίσκεψη στο γιατρό, τη μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, τη μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, τη μετάβαση στην τράπεζα, τη μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, την κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, τη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Επισημάνσεις για τις επιχειρήσεις – Σχέδιο και για τα υπουργεία

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, εφόσον κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενισχύεται το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις και την ένταξη σε αυτό των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Όπως υπογράμμισε, η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους. Τόνισε επίσης πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

πηγη www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροH Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορα της , με την Ελλάδα και την Βουλγαρία
Επόμενο άρθροΟ Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης παραχωρεί προς χρήση στο Π.Γ.Ν.Α τη Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης για ιατρικό κέντρο εξέτασης ασθενών για κορωνοϊό