Μέχρι και 60% μειωμένο φαίνεται ότι θα είναι το φετινό εισόδημα των σπαραγγοπαραγωγών του βορείου Έβρου, λόγω την χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστερημένη συγκομιδή και, κατ’ επέκταση, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα την τιμή πώλησης του προϊόντος.

Όπως αναφέρει ο αγροτικός σύλλογος Νέας Βύσσας, όπου καλλιεργούνται περίπου 650 στρέμματα με σπαράγγι και άλλα 100 στην περιοχή των Κομάρων, η τιμή των 4 ευρώ/κιλό που είχε εξασφαλιστεί για συγκομιδή μέχρι το τέλος Μαρτίου, έπεσε στα 2,5 ευρώ/κιλό για το προϊόν που συγκομίστηκε μετά τα μέσα Απριλίου.

Οι παραγωγοί απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ για τη ζημιά που διαπιστώνουν, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή διαμαρτυρίας τους, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προβλέπει αποζημίωση για τέτοια φαινόμενα.

«Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο ρόλος του ΕΛΓΑ, που δουλεύει πλέον σαν ιδιωτική εταιρία, με ανεπάρκεια στη στελέχωσή του και με ένα κανονισμό που δείχνει το αντιαγροτικό του πρόσωπο…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αγροτικός Σύλλογος της Νέας Βύσσας. Διεκδικεί δε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των σπαραγγοπαραγωγών του βορείου Έβρου, δηλώνει ότι θα αναδείξει το θέμα σε συντονισμό και με άλλους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και επαναλαμβάνει την απαίτηση να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Προηγούμενο άρθροΣτην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, η παρέλαση της 14ης Μαΐου
Επόμενο άρθροΔιδυμότειχο: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τα ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022’’