Απόβαση στην έρημο από τους Έλληνες πεζοναύτες. Η εντυπωσιακή παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο και στην «BRIGHT STAR 21». Aκόμη πιο ισχυρός ο άξονας της Αθήνας με το Κάιρο.

Εκεί όπου ο Ιερός Λόχος πριν από 80 χρόνια άρχισε να γράφει ιστορία μαχόμενος στο πλευρό των Συμμαχικών δυνάμεων την Γερμανική πολεμική μηχανή, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν ξανά ηχηρό παρόν με την εντυπωσιακή τους παρουσία στη μεγάλη διεθνή διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21».

Oι εικόνες που δείχνουν τους Έλληνες πεζοναύτες να αποβιβάζονται μαζί με τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους στις ακτές της χώρας κοντά στην Αλεξάνδρεια αποτελούν χωρίς αμφιβολία «μαχαιριά» στην καρδιά της Άγκυρας. Καθώς βλέπει τον στρατιωτικό άξονα της Αθήνας με το Κάιρο να γίνεται όλο και πιο ισχυρός παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κάνει για  να προσεγγίσει την μεγαλύτερη Αραβική χώρα.

Η «BRIGHT STAR 21» ολοκληρώνεται αύριο με μια συμβολική επίδειξη όμως εδώ και δύο εβδομάδες η Ελληνική διακλαδική δύναμη που βρίσκεται στην Αίγυπτο έχει δώσει διαπιστευτήρια συνεργασίας και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Και μπορεί για τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας και της 337 Πολεμικής Μοίρες «Φαντάσματα» οι Αιγύπτιοι αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που λαμβάνουν μέρος να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία αφού ουκ ολίγες φορές έχουν συνεκπαιδευτεί με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ όμως αυτή τη φορά η συμμετοχή των χερσαίων δυνάμεων με βασικό ‘’εκπρόσωπο’’ τους Πεζοναύτες κέρδισε τις εντυπώσεις και τα κολακευτικά σχόλια.

Πρόκειται για τη μικτή δύναμη Πεζοναυτών η οποία αποτελείται από Στελέχη του 521 και του 575 Τάγματος. Οι επίλεκτοι ειδικοδυναμίτες μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο με το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ ενώ το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην ‘’BRIGHT STAR 21’’ και με τη φρεγάτα ‘’ΥΔΡΑ’’. Έπειτα από τις πρώτες ημέρες προσαρμογής και οργάνωσης ακολούθησαν μια σειρά από ασκήσεις στις οποίες όχι απλά οι Έλληνες Πεζοναύτες έλαβαν μέρος αλλά είχαν και πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχοντας σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία από υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε ΝΑΤΟικά πρότυπα σε σχέση με τους Αιγύπτιους ειδικοδυναμίτες, οι ‘’Θαρσείν Χρη’’ κομάντος εκτέλεσαν σενάρια υψηλής δυσκολίας με αποκορύφωμα την απόβαση με λέμβους στις Αιγυπτιακές ακτές. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες και Αιγύπτιοι οργάνωσαν και εκτέλεσαν μαζί αποβατική ενέργεια-και στη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ εκτελείται ανάλογη άσκηση- πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και ο ίδιος ο Αιγύπτιος Στρατηγός τόνισε ότι ‘’την διαφορά την έκαναν οι Έλληνες Πεζοναύτες’’.

Εικόνα για τις δυνατότητες τόσο των Πεζοναυτών όσο και των Στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν δεκάδες ξένοι παρατηρητές μεταξύ των οποίων και Πακιστανοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν τους πιο στενούς ίσως συμμάχους των Τούρκων. Παρουσία στην άσκηση η Άγκυρα φυσικά δεν είχε αφού οι σχέσεις των δύο κρατών παρά τις τελευταίες προσπάθειες των Τούρκων αξιωματούχων να προσεγγίσουν το Κάιρο παραμένουν ψυχρές.

Το γεγονός ότι στην Αθήνα άρχισε ήδη η Σύνοδος των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν έδωσε την ευκαιρία στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να μεταβεί στην Αίγυπτο για να παρακολουθήσει αύριο την επίδειξη στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών(DV DAY). Ωστόσο ο Έλληνας Αρχηγός ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του-τρανό παράδειγμα η αποστολή στην Ελλάδα Αιγυπτιακών Chinook για συνδρομή στις φωτιές-βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αιγύπτιο Στρατηγό. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού στρατιωτικής συνεργασίας  άλλωστε δεν αργεί  με τη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 11’’ να προγραμματίζεται για τα μέσα Νοεμβρίου με επίκεντρο την Κρήτη.

ΠΗΓΗ www.newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΤζέφρι Πάιατ: Αριθμός ρεκόρ αεροσκαφών – ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη το Νοέμβριο
Επόμενο άρθροΣτην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη