Μετά τον Στέφανο Τσιτσιπά και ο πατέρας και προπονητής του Απόστολος Τσιτσιπάς, μίλησε για το ζήτημα των εμβολίων…

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς, υπεραμύνθηκε των επιλογών του γιου του, τονίζοντας ότι οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, ενώ πρόσθεσε ότι «ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει».

Σε επικοινωνία που είχε ο Απόστολος Τσιτσιπάς μέσω μηνυμάτων με την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ανέφερε τα εξής: «Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο, όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις), βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι ό,τι χρειάζεται».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αναφορικά με τον εμβολιασμό σχολίασε ότι «ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται αν ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

Γ. Οικονόμου: Σπουδαίος αθλητής, αλλά δεν έχει γνώσεις για τα εμβόλια

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του Τσιτσιπά για το εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι ο Στέφανος «είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη». «Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν και ενημερώνουν όσοι τα έχουν σπουδάσει και μελετήσει μέσα από το ιατρικό λειτούργημα. Σε αυτούς είναι καλό να ανατρέχουμε. Όσοι μέσα από τις επιτυχίες τους αποτελούν σημείο αναφοράς για ευρύτερες ομάδες, καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιων απόψεων», υπογράμμισε.

Μ. Γκάγκα: Στέφανε, να είσαι γερός αλλά…

Τη δική της απάντηση έδωσε η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Ασημίνα Γκάγκα. Από το προφίλ της στο facebook, η πνευμονολόγος έκανε γνωστό ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» τους τελευταίους τρεις μήνες νοσηλεύτηκαν 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. «Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους», καταλήγει η ανάρτησή της.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά καλύτερα να μην είχε αναφερθεί». Στη συνέχεια, καταρρίπτοντας τη γνώμη του αθλητή πως είναι καλύτερο να νοσήσουν οι νέοι, διευκρίνισε ότι «δεν είναι καλό, διότι ναι μεν οι περισσότεροι νέοι θα έχουν μια ελαφριά νόσηση, αλλά θα υπάρξουν άνθρωποι που θα νοσηλευτούν ή νοσήσουν βαριά ή  μπορεί να έχουμε και απώλειες».

Τέλος, στη (μακρά) σειρά των επιστημόνων που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανέφερε:

«Ο Στέφανος μετά και τις επιτυχίες του στον αθλητικό χώρο, μας έκανε υπερήφανους αλλά ταυτόχρονα απέκτησε την ιδιότητα του role model. Δηλαδή, ενός προτύπου για πολλά νεαρά άτομα, του οποίου οι απόψεις έχουν διαφορετική βαρύτητα».

Πρέπει όμως, συνέχισε ο κ. Δημόπουλος, να είναι κανείς προσεκτικός όταν κάνει σχόλια για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Φάουτσι δεν θα έκανε σχόλια για το τένις».

Προηγούμενο άρθροΈβρος: Ολοκληρώνεται ο φράχτης
Επόμενο άρθροΈτσι θα λειτουργήσουν τα Σούπερ μάρκετ έως 23/8