Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Από Κόμμα Μελών σε Κόμμα Οπαδών; – Όταν η πολιτική ηττάται πληρωνει...

Από Κόμμα Μελών σε Κόμμα Οπαδών; – Όταν η πολιτική ηττάται πληρωνει η κοινωνία,  όταν μπαίνει στον “γύψο” και η Δημοκρατία (Άρθρο του Σπύρου Δέδογλου)

Από Κόμμα Μελών σε Κόμμα Οπαδών; – Όταν η πολιτική ηττάται πληρωνει η κοινωνία,  όταν μπαίνει στον “γύψο” και η Δημοκρατία  

του Σπύρου Δέδογλου 

Οι προτάσεις του Στέφανου Κασελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της 6ης του Ιούλη για την αναμόρφωση της οργανωτικής δομής του κόμματος έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και ανησυχίες. Οι προτάσεις αυτές, που θα τεθούν προς συζήτηση στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου 2024, ουσιαστικά μετατρέπουν το κόμμα σε προσωποπαγές οργανισμό, κάνοντας τα μέλη του περισσότερο οπαδούς παρά ενεργούς συμμετέχοντες στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το άρθρο θα αναλύσει τις επιπτώσεις των προτάσεων Κασελάκη και θα προτείνει μια εναλλακτική κατεύθυνση για την ενότητα της προοδευτικής παράταξης.

Οι Προτάσεις Κασελάκη

Ο Στέφανος Κασελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνει την αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής του κόμματος με βασικό άξονα την ενίσχυση της κεντρικής ηγεσίας  και του εαυτού του,  με τη μείωση της συμμετοχικής δύναμης των μελών. Οι κύριες προτάσεις που είναι μια ιδέα, όπως είπε  στην ομιλία του,  που μπορεί όμως να την αλλάξει  που ίδιος όπως συνηθίζει να κάνει περιλαμβάνουν:

  1. Ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου: Ο πρόεδρος θα έχει αυξημένες εξουσίες και μεγαλύτερη αυτονομία στις αποφάσεις, μειώνοντας τον ρόλο των συλλογικών οργάνων και των τοπικών οργανώσεων στη λήψη αποφάσεων.
  2. Μείωση της δύναμης των τοπικών οργανώσεων: Οι τοπικές οργανώσεις θα έχουν μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης και λήψης αποφάσεων, καθιστώντας τις περισσότερο διακοσμητικές παρά ουσιαστικές στη λειτουργία του κόμματος αφού  θα είναι μόνο ψηφιακές και στην θέση τους θα υπάρχουν οι “δημοτικές επιτροπές”

  3. Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών:  Οι Ν.Ε που ειναι κατά βάση τα βουλευόμενα όργανα καταργούνται με το πρόσχημα της Περιφερειακής συγκρότησης του κόμματος που ειναι κάτι διαφορετικό 
  4. Δημιουργία μιας πιο κεντρικοποιημένης δομής: Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κυρίως από την ηγετική ομάδα  και τον πρόεδρο, με το “Εθνικό Συμβούλιο “  που θα είναι πλήρως ελεγχόμενο αφού προβλέπει εξ οφίτσιου συμμετοχές. Η  λιγότερη συμμετοχή των απλών μελών, περιορίζει την εσωκομματική δημοκρατία αφού βάζει την πολιτική στον “γύψο” προς χάριν του κυρίαρχου ηγέτη.

Αυτές οι προτάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετατρέπεται από κόμμα μελών σε κόμμα οπαδών, όπου τα μέλη δεν θα έχουν πλέον ενεργό ρόλο στις αποφάσεις, αλλά θα λειτουργούν περισσότερο ως υποστηρικτές μιας ηγετικής φιγούρας.

Οι ανησυχίες αυτές ειναι βεβαιο ότι θα μετατραπούν σε αντιδράσεις όσο προχωρούμε προς το καταστατικό συνέδριο.

Οι Επιπτώσεις

  1. Απώλεια της Δημοκρατικής Λειτουργίας: Η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και η μείωση της δύναμης των τοπικών οργανώσεων μειώνουν τη δημοκρατικότητα και την εσωκομματική συμμετοχή. Τα μέλη δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση και απογοήτευση των μελών, που θα αισθάνονται ότι οι φωνές τους δεν ακούγονται και ότι οι απόψεις τους δεν λαμβάνονται υπόψη.
  2. Αύξηση της Εσωκομματικής Έντασης: Η κεντρικοποίηση της εξουσίας μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις και διαφωνίες, καθώς τα μέλη μπορεί να αισθανθούν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται. Οι διαφωνίες αυτές μπορεί να δημιουργήσουν εσωκομματικές διαιρέσεις και να αποδυναμώσουν τη συνοχή του κόμματος, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό στην εκπλήρωση των πολιτικών του στόχων.
  3. Πιθανή Αποχώρηση Μελών: Η μείωση της συμμετοχικής δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποχώρηση μελών, που αισθάνονται ότι δεν έχουν ρόλο στο κόμμα. Η αποχώρηση ενεργών μελών μπορεί να αποδυναμώσει τον οργανισμό και να μειώσει την ικανότητά του να προσελκύει νέους υποστηρικτές και να κινητοποιεί τους ψηφοφόρους. Ίσως όμως αυτή να είναι η επιδίωξη, ωστε οι οπαδοί του Θεόσταλτου να τον περιφρούν και να καννιβαλίζουν όποιον τολμήσει να εκφράσει την δική του άποψη.

Εναλλακτική Πρόταση: Ενιαία Έκφραση του Προοδευτικού Χώρου

Αντί να περάσουν οι προτάσεις του προέδρου που ουσιαστικά διαλύουν το κόμμα, είναι κρίσιμο να προχωρήσει ο διάλογος για την ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα περιλαμβάνει τα κύρια συστατικά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενωμένα σε μια δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

Οι βασικοί στόχοι αυτής της ενοποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  1. Δημοκρατική Συμμετοχή: Διατήρηση και ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, όπου τα μέλη θα έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις. Η συμμετοχή των μελών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας ζωντανής και δυναμικής πολιτικής κοινότητας που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών.
  2. Ενότητα και Συνεργασία: Συνεργασία και ενότητα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Η ενότητα αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ισχυρής πολιτικής πλατφόρμας που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
  3. Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη: Προώθηση πολιτικών για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των δικαιωμάτων. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και να προωθούν την ισότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Η δημιουργία ενός νέου κόμματος με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ενώσει όλη τη δημοκρατική παράταξη και θα προσφέρει μια ισχυρή, ενιαία φωνή στον προοδευτικό χώρο, αντί να διαιρέσει και να αποδυναμώσει τις υπάρχουσες δυνάμεις. Αυτή η ενότητα θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ισχυρής πολιτικής πλατφόρμας που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Συμπέρασμα

Οι προτάσεις Κασελάκη για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα σε μια προσωποπαγή κατεύθυνση, μετατρέποντας τα μέλη σε οπαδούς και διαβρώνοντας τη δημοκρατική του λειτουργία. Αντί για αυτή την πορεία, είναι κρίσιμο να προχωρήσει ο διάλογος για την ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας μια ισχυρή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη για το μέλλον. Αυτή η ενότητα θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ισχυρής πολιτικής πλατφόρμας που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Exit mobile version