Από τη Ροδόπη στη Ρόδο, δυο μειονοτικοί δρόμος

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού και του ροδιακού Τύπου, δύο Έλληνες μουσουλμάνοι με καταγωγή από τη Θράκη κατηγορούνται από εχθές 12/12/2020 για κατασκοπεία σε βάρος της πατρίδας μας. Ο ένας εκ των δύο, ο 35χρονος Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, υπάλληλος του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο φέρεται από πηγές της ΕΛ.ΑΣ. να στρατολόγησε τον δεύτερο, τον 52χρονο Μ.Ν., που εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο της γραμμής Ρόδου – Καστελορίζου, προκειμένου να προμηθεύεται φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων και πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές κινήσεις. Οι δύο δεν έχουν συλληφθεί αλλά ο δεύτερος – που ποτέ άλλοτε δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές – φέρεται να έχει ήδη ομολογήσει.

Αναφορικά με τον πρώτο αξίζει να σημειωθεί ότι είχε γίνει γνωστός, τόσο εξαιτίας του πατέρα του, όσο και εξαιτίας του προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πατέρας του, που πέθανε πρόσφατα, είχε πρωτοστατήσει το 2012 στα γεγονότα του χωριού Σώστης έξω από την Κομοτηνή, σε βάρος του σημερινού μουφτή Ξάνθης, Μπιλάλ Καρά Χαλήλ. Τότε ο τελευταίος υπηρετούσε ως ιμάμης στο χωριό και παρότι ήταν γενικά αγαπητός βρήκε ξαφνικά απέναντί του έναν κτηνοτρόφο να του επιτίθεται με χαρακτηρισμούς όπως «πουλημένε», «ελληνογραμμένε» και «πράκτορα της Ελλάδας»!!! Φυσικά κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά του υβριστή και επενέβη ο τότε Πρόξενος Κομοτηνής, Ιλχάν Σενέρ, για να μαζέψει την κατάσταση. Προς τιμήν του ο νυν μουφτής Ξάνθης όχι μόνο δεν υποχώρησε τότε αλλά μήνυσε και τον Πρόξενο, ενώ η Ελλάς διαμαρτυρήθηκε εγγράφως για τη συμπεριφορά του Προξένου. Ο γιος λοιπόν εκείνου του κτηνοτρόφου είχε σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και είχε προσληφθεί στο τουρκικό Προξενείο Ρόδου, έγινε δε γνωστός το 2017 όταν η ιστοσελίδα tourkikanea.gr αποκάλυψε τις σωβινιστικές αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο (με σημαία της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης και φωτογραφία του ανεξάρτητου βουλευτή Σαδίκ Αχμέτ που είχε σκοτωθεί στο χωριό του). Μάλιστα ο τότε βουλευτής Ν. Νικολόπουλος είχε κάνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή για τον ρόλο του συγκεκριμένου ανθρώπου, για να λάβει αντί απαντήσεως μία γενικόλογη τοποθέτηση του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών Ν. Τόσκα.

Πέρα όμως και από την συγκεκριμένη περίπτωση, από την οποία ελπίζουμε να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία και για άλλους εμπλεκόμενους, αξίζει να σημειωθεί η δραστηριοποίηση κάποιων τουρκοφρόνων της Θράκης στη Δωδεκάνησο. Δεν είναι άγνωστα τα πηγαινέλα ορισμένων δικηγόρων, «δημοσιογράφων», ιμάμηδων και άλλων, ακόμα και νυν και τέως βουλευτών, υποθέτουμε με τουρκική καθοδήγηση, προκειμένου να κάνει μετάσταση το θρακικό πρόβλημα στα ΝΑ του εθνικού μας χώρου. Μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει καταφέρει να ελέγξει ικανοποιητικά την χαφιέδικη αυτή δραστηριότητα αλλά ο εφησυχασμός απαγορεύεται, όπως και εχθές αποδείχτηκε. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε για ποιες ακριβώς υποθέσεις πηγαινοέρχονται σε Ρόδο – Κω ορισμένοι συντοπίτες μας…

Κι ένα τελευταίο, σχετικά με τους δύο Ροδοπαίους μειονοτικούς και τον ρόλο τους. Όταν μιλάμε για ισονομία και ισοπολιτεία προφανώς αυτό αναφέρεται σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Όμως από τη στιγμή που η Ελλάδα απειλείται ανοιχτά από την εξ ανατολών Βαρβαρία, μόνον ένας κλινικά ηλίθιος θα αδιαφορούσε για τις ποικίλες εκδηλώσεις μειονοτικών υπέρ της Τουρκίας. Κι όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, καμμία καχυποψία δεν πρόκειται να λείψει από την κοινωνία της Θράκης. Ευελπιστούμε λοιπόν για μία αυστηρή αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων η οποία θα αποθαρρύνει παρόμοιες συμπεριφορές που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω.

Κώστας Καραΐσκος, Κομοτηνή
Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Προηγούμενο άρθροΓιάννης Ζαμπούκης: “Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό απο το Δήμο Αλεξανδρούπολης για μικρούς και μεγάλους φίλους”
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια ανακοίνωση του Δημου Διδυμοτείχου για την απώλεια του Ευάγγελου Περιστεράκη