Στη Γαλλία, ασφαλής και υποστηριζόμενη από τις αρμόδιες δομές του γαλλικού κράτους βρίσκεται πλέον η οικογένεια από τη Συρία, που έχασε ένα μέλος της λίγο έξω από τη Λυκόφη του δήμου Σουφλίου τον Νοέμβριο του 2015.

Η τραγική απώλεια της μικρής εξάχρονης που είχε παρασυρθεί το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου από διερχόμενη αμαξοστοιχία ενώ εκείνη περπατούσε μαζί με τους γονείς και τα τρία αδέρφια της δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό, είχε γίνει γνωστή πανελληνίως, όπως και πολλές άλλες ιστορίες προσφύγων που χάθηκαν στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή…

Εκείνο το βράδυ, οι λίγοι θαμώνες του καφενείου της Λυκόφης “πάγωσαν” μπροστά στην εικόνα της σοκαρισμένης οικογένειας που ζητούσε βοήθεια, προσπαθώντας να εξηγήσει τι είχε συμβεί λίγη ώρα νωρίτερα στο παιδί τους.

Δύο μέρες μετά, το μικρό κορίτσι τάφηκε στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Σιδηρού (Σουφλίου) και τα υπόλοιπα, συντετριμμένα μέλη της οικογένειας, μετά το δραματικό τελευταίο “αντίο”, μεταφέρθηκαν με μέριμνα της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα, όπου τους υποδέχτηκαν τα στελέχη της ανεξάρτητης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis.

Η οικογένεια παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, αναμένοντας να διευθετηθούν οι διαδικασίες έκδοσης των εγγράφων που απαιτούνταν για να αναχωρήσουν για τη Γαλλία. Αυτός ήταν ο προορισμός τους όταν ξεκινούσαν από το ισοπεδωμένο από τους βομβαρδισμούς Χαλέπι της Συρίας. Ο πατέρας είχε σπουδάσει κάποτε στη Γαλλία και είχε εργαστεί για κάποια χρόνια εκεί, πριν πάρει την απόφαση να γυρίσει στην πατρίδα του και να φτιάξει εκεί τη δική του οικογένεια και τη δική του επιχείρηση. Τρία μεγάλα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών είχε καταφέρει να στήσει στο Χαλέπι. Τα έχασε όλα σε μία στιγμή….Έχασε και την τελευταία ελπίδα του όταν το σχολείο που πήγαιναν τα παιδιά του βομβαρδίστηκε.

Μια μοιραία συνάντηση εξελίσσεται σε μία βαθιά ανθρώπινη σχέση

Στις αρχές Φεβρουαρίου και πριν αναχωρήσει οριστικά για τη Γαλλία, η οικογένεια των προσφύγων επέστρεψε για δύο ημέρες στον τόπο όπου χάθηκε το παιδί τους. Ζήτησαν να σταθούν στο σημείο όπου είχε παρασυρθεί το μικρό κορίτσι και να επισκεφθούν για μια ακόμα φορά τον τάφο του.

Στις εξαιρετικά δύσκολες αυτές στιγμές είχαν συνέχεια δίπλα τους ένα ζευγάρι από την Κορνοφωλιά Σουφλίου, τους ανθρώπους με τους οποίους συνεχίζουν να μιλούν μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε μέρα.

Είναι το ζευγάρι που βρέθηκε δίπλα στην οικογένεια από την πρώτη στιγμή, αφού το βράδυ που συνέβη το δυστύχημα, το ανδρόγυνο βρίσκονταν στο καφενείο της Λυκόφης. Όταν πριν από έναν περίπου μήνα η οικογένεια από τη Συρία βρέθηκε και πάλι στην περιοχή, φιλοξενήθηκε για δύο ημέρες στο σπίτι της οικογένειας από την Κορνοφωλιά. Το δέσιμο ήταν πια ισχυρό-οι καρδιές των ανθρώπων, απερίσπαστες από προκαταλήψεις, άνοιξαν και βρήκαν τα πατήματα για να έρθουν κοντά.

“Δεθήκαμε πολύ, νιώσαμε τον πόνο τους για την απώλεια του παιδιού τους. Έχουμε κι εμείς παιδιά…Πονέσαμε για τον ξεριζωμό τους, για όσα τράβηξαν…Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η αξιοπρέπειά τους. Αρνήθηκαν πολύ ευγενικά να δεχθούν οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, και όταν ήρθαν στο σπίτι μας και τους φιλοξενήσαμε, μας έφεραν μικρά δώρα για να μας ευχαριστήσουν…Δεν υπάρχουν λόγια”.

Έτσι περιγράφει την εμπειρία του ο κάτοικος της Κορνοφωλιάς, που αρνείται να αναφερθεί το όνομά του, γιατί, όπως λέει, “δεν βοηθήσαμε για να φανούμε”.

“Σήμερα, εγώ και η γυναίκα μου βλέπουμε τις φωτογραφίες που βγήκαμε μαζί τους και ακόμα δακρύζουμε. Δεν ξέρω αν ήταν τύχη αυτή που μας έφερε κοντά, αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικό που μπορέσαμε και τους βοηθήσαμε, έστω κι αν χρειάστηκε να μοιραστούμε μαζί τους πολύ δύσκολες στιγμές, που ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει…”, προσθέτει ο κάτοικος της Κορνοφωλιάς και δεν κρύβει τη χαρά του που η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στη Γαλλία και να τακτοποιηθεί εκεί με ασφάλεια.

Η στάση του ζευγαριού από την Κορνοφωλιά δείχνει ότι ως κοινωνία μπορούμε να είμαστε και το “καλύτερο” και το “χειρότερο”. Η αγκαλιά που άνοιξε το ανδρόγυνο από το μικρό χωριό του Έβρου σε μία οικογένεια προσφύγων, είναι η καλή μας όψη, που παλεύει να “ξεπλύνει” την κακή, ψυχρή, φοβική κι απάνθρωπη…

http://e-vertigo.gr

Προηγούμενο άρθροΈκλεισαν τα φιλικά της Εθνικής Εφήβων του Χάντμπολ με τη Βουλγαρία στην Αλεξανδρούπολη!
Επόμενο άρθροΗ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο