Η απόφαση για απόκτησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει, όπως και η διαμόρφωση που θα έχουν.

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει την Τουρκία μετά την αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία με την αγορά των υπερσύγχρονων ψηφιακών φρεγατών Belharra να ισωπεδώνει κάθε αξίωση της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δεχθούν το επόμενο χτύπημα, καθώς η χώρα μας αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερο μεγάλο deal που αφορά τις κορβέτες Gowind.

Η απόφαση για απόκτησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει όπως και η διαμόρφωση που θα έχουν όμως ο «πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με τους Γάλλους της Naval Group αφορούν την τελική τιμή στην οποία θα αγοραστούν με πλήρη οπλισμό,την υποστήριξη όπως και τη διαδικασία κατασκευής τους.

Η πρόταση της Αθήνας στην οποία φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Γάλλοι αφορά την ενεργοποίηση των Ελληνικών ναυπηγείων όπως έγινε την περασμένη εικοσαετία με την κατασκευή των πυραυλακάτων Vosper ή Super Vita. Oι τρεις πρώτες Gowind όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία όπως ακριβώς θα γίνει και με τις φρεγάτες Belhara. Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα είναι στη συνέχεια όχι μόνο η τέταρτη αλλά και όσες ακόμη επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία όπως ακριβώς έγινε και με τις Βρετανικές πυραυλακάτους.Να αποκτήσει δηλαδή η Ελλάδα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στο μέλλον τα σχέδια της Gowind για να την κατασκευάζει στα δικά της ναυπηγεία.

Με δεδομένη άλλωστε την μεγάλη ανάγκη του Στόλου για νεότευκτα πολεμικά πλοία αφού τα επόμενα χρόνια θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν όλες οι μεγάλες Μονάδες επιφανείας θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΝ δεν θα σταματήσει στις τρεις κορβέτες ενώ πιθανότατα θα χρειαστεί και επιπλέον φρεγάτες από τις τρεις Belhara. Για να προχωρήσει το σχέδιο εμπλοκής των Ελληνικών ναυπηγείων απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση αποτελεί η εξυγίανσή τους. Ήδη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχει νέος επενδυτής ενώ αναζητείται λύση και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία λόγω χρεών που ξεπερνούν τα 400 εκ αποτελούν πιο περίπλοκη περίπτωση.

Τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού πέρα από την ικανοποίηση για την ‘’αγορά του αιώνα’’ που εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού επικρατεί αισιοδοξία ότι και το deal για τις κορβέτες Gowind θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αισιοδοξία και ικανοποίηση που ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου σήμερα στον Έβρο όπου βρέθηκε για την τελική φάση της Εθνικής άσκησης ‘’ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21’’. Με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο για ‘’αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες Belhara’’. Ανάλογη η εικόνα και στη στρατιωτική ηγεσία που έκανε λόγο για μια εξαιρετική συμφωνία με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να δείχνει πλήρως ικανοποιημένος από το deal για τις Belhara και ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επερχόμενη συμφωνία για τις κορβέτες.

Συμφωνία που ‘’χωρά’’ στο μπάτζετ των 5 δις και αφήνει μεγάλο οικονομικό περιθώριο και για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Η οποία αφορά την πλήρη υποστήριξη Follow On Support για τρία χρόνια για τις φρεγάτες Belharra και προβλέπει ιδιαίτερα ικανοποιητικό οπλικό φόρτο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ΠΝ. Η συμφωνία έρχεται προς διαβούλευση και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη βουλή ενώ οι υπογραφές με τους Γάλλους αναμένονται εντός του 2021.

ΠΗΓΗ www.newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΑκόμα δύο βραβεία για τον “Άνθρωπο του Θεού”
Επόμενο άρθροΣτέλιος Πέτσας: «Έκτακτη πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ – Στηρίζουμε τη δράση των δημοτικών ΚΔΑΠ»