Στο 15% είναι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Στην πρόθεση ψήφου του Βαρόμετρου της Βόρειας Ελλάδας από την Populus Strategy & Insights η Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ποσοστό 31%, έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα ανοίγει ακόμα περισσότερο στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, όπου η Νέα Δημοκρατία αγγίζει το 42% και η αξιωματική αντιπολίτευση στο 24%.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 44% των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις το 22%, με το 55% να τον αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Ανησυχία και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, μαζί με προβληματισμό και άγχος για την κατάσταση της χώρας, ιδίως στην οικονομία, αλλά και αισιοδοξία και ελπίδα είναι τα ανάμεικτα συναισθήματα των πολιτών, όπως αυτά καταγράφονται στα ευρήματα της έρευνας.

Ειδικότερα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι: αβεβαιότητα (36%), άγχος (29%), αισιοδοξία (26%), ελπίδα (26%), απογοήτευση (22%), θυμός (20%), απαισιοδοξία (16%), φόβος (14%), ηρεμία (10%), αποφασιστικότητα (9%), μοναξιά (7%), σιγουριά (6%), συμπόνια (5%), ανικανότητα (4%), ενθουσιασμό (4%) και χρησιμότητα (3%).

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την επιστημονική κοινότητα (74%), την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα (53%), ενώ την Κυβέρνηση εμπιστεύεται ένας στους δυο (51%), όσοι και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, εμπιστεύονται μόλις 2 στους δέκα πολίτες (21%).

Ενώ οι τομείς στους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επόμενη διετία μετά την πανδημία, είναι: η απασχόληση και η καταπολέμηση της ανεργίας (31%), η Υγεία (27%), η Παιδεία και η Κατάρτιση (15%), η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων (12%).

Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζουν οι πολίτες είναι η ανεργία, η ανάπτυξη και οι χαμηλοί μισθοί.

ΠΗΓΗ www.eleftherostypos.gr/

Προηγούμενο άρθροΟ Ευάγγελος Μανωλόπουλος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών Γυμνασίων-Λυκείων: «Προχωρημένη πρόταση, καλή ιδέα επιστημονικά, αλλά ανεφάρμοστη»
Επόμενο άρθροΝ. Γκαρά: Σίγησαν τα χειροκροτήματα… Η κυβέρνηση παγώνει αναπτυξιακά έργα στον Έβρο