“Δεν τέθηκε στην επιτροπή το θέμα των Θεοφανίων” δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA. “Η αίσθησή μου ήταν ότι ό,τι έγινε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα γινόταν και στα Θεοφάνια. Δεν συζητήθηκε αλλά η θέση μας είναι γνωστή, δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός. Και η εκκλησία πρέπει να δει το θέμα λίγο ευρύτερα” είπε ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την απόφαση να μείνουν σήμερα ανοιχτές οι εκκλησίες και να λειτουργήσουν όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. “Δεν νομίζω ότι είναι εκεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση, το θέμα δεν συζητήθηκε στην επιτροπή, καλό είναι να μην πολώνονται τα πράγματα και σε αυτό το θέμα”, ανέφερε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Σχετικά με το αν ανοίγει από Δευτέρα η αγορά με click away, είπε: “Αυτό θα το αποφασίσει η Πολιτεία. Δεν ξέρω να έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας είναι αυτό που μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, να πηγαίνει με ραντεβού, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τον συνωστισμό”.

“Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Υπάρχει το εμβόλιο άρα ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα”, τόνισε.

“Είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται με τα σταγονίδια με την αναπνοή και δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία ότι είμαστε σε επίπεδο αρκετά καλύτερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Δεν χρειάζεται γκρίνια. Να προσέχει ο καθένας μόνος του και η πολιτεία συλλογικά. Έχουμε το εμβόλιο, με τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και χρειάζεται λίγη υπομονή, να μην έχουμε θύματα την τελευταία στιγμή” ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Αναφορικά με το τι θα γίνει με τα σχολεία, και αν θα ξεκινήσουν με rapid tests ο ίδιος είπε ότι “Για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δε χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες”.

“Τα rapid tests είναι μόνο για τον κορονοϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο”, πρόσθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

ΠΗΓΗ www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Ζαμπούκης: Είμαστε αρνητικοί στην ίδρυση νέου ΚΥΤ , στο Φυλάκιο
Επόμενο άρθροΑνακατασκευή στις παιδικές χαρές του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε όλες τις δημοτικές ενότητες