Home Uncategorized Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: “Θετική εξέλιξη τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια – Δεν μπορεί ο...

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: “Θετική εξέλιξη τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια – Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει «όχι» σε όλα” – “Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε εκ προοιμίου αρνητικοί, δεν έχουμε εμμονές”

Π. Παππάς: Θετική εξέλιξη τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια – Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει «όχι» σε όλα

Θετική εξέλιξη οι συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα μας.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φεύγει από τη λογική «όχι σε όλα». Είναι μια στρατηγική η οποία δεν απέδωσε και δεν θα αποδώσει και στο μέλλον, συμπλήρωσε, ενώ εκτίμησε πως υπάρχει ερώτημα αντισυνταγματικότητας,

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση. Προφανώς είναι μια θετική εξέλιξη το να συνεργάζονται ξένα πανεπιστήμια με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ερώτημα της συνταγματικότητας σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τα άρθρα του συντάγματος και το 16 και το 8 το οποίο εμποδίζουν αυτό και κατά πόσο μπορούμε τελικά να νομοθετήσουμε ενάντια στο σύνταγμα της χώρας».

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή γιατί έχουμε πληγωθεί πολύ από τις προσωπικές στρατηγικές. Εγώ στα όργανα του κόμματος και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα προσπαθήσω να πείσω για αυτές», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είναι μια στροφή στρατηγικής η ψήφιση των αμυντικών δαπανών σημείωσε ότι «είναι μια κίνηση καλής θέλησης και μια κίνηση συνεννόησης την οποία θέλει να κάνει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να σηματοδοτήσει ότι εξαρχής δεν έχει μια αρνητική θέση παρόλο που έχει ενστάσεις απέναντι σε όλα. Είναι μια νέα στρατηγική, να θυμίσω ότι το έκανε πάντα και ο Α. Παπανδρέου ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Είναι μια στρατηγική που νομίζω ότι πρέπει να έχουμε όλοι απέναντι στα εθνικά μας θέματα.

Ερωτηθείς αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ φεύγει από τη λογική «όχι σε όλα» είπε «νομίζω ότι είναι μια λογική η οποία έχει στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και φεύγει και πρέπει να φεύγει από τη λογική «όχι σε όλα». Το «όχι σε όλα» είναι μια στρατηγική η οποία δεν απέδωσε και δεν θα αποδώσει και στο μέλλον.

Μαμουλάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε εκ προοιμίου αρνητικοί, δεν έχουμε εμμονές

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας».

Και συνέχισε:

«Ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».

Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα σημείωσε:

«Οφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος. Και είναι σημαντικό όταν νομοθετείς κάτι να βλέπεις σε έναν ορίζοντα πολλών ετών μπροστά σου. Όπως και να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει αρμονική συναρμογή».

Επέμεινε ωστόσο ότι είναι  πάρα πολύ κρίσιμο να εξεταστεί τι πρόκειται να παρουσιαστεί. Εμμονές και αγκυλώσεις δεν υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση».

www.flash.gr και www.liberal.gr

Exit mobile version