Οι αυξανόμενες ροές θέτουν ερωτήματα ως προς την επάρκεια του σχεδίου Στεφανή για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Θράκη για το μεταναστευτικό. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι ο Έβρος θα «σφραγιστεί» αυξήθηκαν οι ροές από την Τουρκία. Πολλά είναι τα περάσματα στο ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες. Όχι επαρκής η φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Τώρα ενισχύονται.

Το Newpost βρέθηκε στην Ξάνθη την Κυριακή με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η συζήτηση που κυριαρχούσε στην τοπική κοινωνία ήταν το μεταναστευτικό. «Φωνές σαν τις δικές σας θέλουμε να ακούμε» έλεγαν οι ντόπιοι στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Βλέπεις πρόσφυγες – μετανάστες να κινούνται στα χωράφια, ακόμη και δίπλα στο δρόμο. Πιθανόν να ξεπερνούν τις 20.000 εκείνοι που κυκλοφορούν στη χώρα χωρίς να έχουν καταγραφεί πουθενά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών. «Το 1% ανά περιφέρεια για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 100.000» σχολίασε βουλευτής της ΝΔ με τον οποίο συνομίλησε το Newpost. «Πρέπει να μπει ένα όριο» τόνισε. «Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα.»

Φέρες και Σέρρες

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο κέντρο των Σερρών προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή συνάντηση δύο διαφορετικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σύμφωνα με το epiloges.tv.

Από τη μία ήταν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τους μετανάστες και από την άλλη οι μετανάστες που διεκδικούσαν δικαιώματα. Πορεία διαμαρτυρίας έγινε και στις Φέρες.

Το έντονο και μαζικό μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης αποτελεί μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο. Υπάρχει ανησυχία για παράνομη διέλευση τζιχαντιστών που δραπέτευσαν από τις φυλακές κατά τον εξαήμερο πόλεμο της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία. Ούτε προσφέρεται η περιοχή για δομές που θα αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων – μεταναστών.

Τα Διαβατά

Τα Διαβατά εξελίσσονται σε ένα ακόμη κολαστήριο. Γύρω από τη δομή, πολλαπλασιάζονται οι σκηνές. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο πέρασαν τα σύνορα χερσαία και θαλάσσια, πάνω από 63.000 κυρίως μετανάστες. Μόνο 643 αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, (Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Ρόδο, Καλόλυμνο, Ψέριμο). Άλλοι 60 διασώθηκαν από το λιμενικό σώμα σε θαλάσσιες περιοχές της Μυτιλήνης και της Σάμου.

Οι αυξανόμενες ροές θέτουν ερωτήματα ως προς την επάρκεια του σχεδίου Στεφανή για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Η εικόνα που υπάρχει στην περιφέρεια είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο που θα έχουν ολοκληρωθεί οι δομές που ανακοινώθηκαν, θα έχει εξαντλήσει τις αντοχές του το σύστημα. Θα χρειάζεται νέο σχέδιο.

Καμπανάκια

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», ενώ δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ 16,3 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες αναγνωρίζουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το μεταναστευτικό με 33%, και ακολουθούν η οικονομία με 28% και η ανεργία με 14%.

newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ σε Στρατηγεία και ΕΦ της Περιοχής Ευθύνης Δ΄ Σώματος Στρατού
Επόμενο άρθροΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – Σελίδες από την ιστορία των Φερών Έβρου