Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ Ν.Ορεστιάδα 02- 01 – 2021

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Αρ. Πρωτ. : 42

e-mail :b.elme.evrou@gmail.com

blog:http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ Κ.Υ.Τ. ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΒΡΟΥ

Απόλυτα δικαιολογημένος αναβρασμός επικρατεί στη Θράκη, για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να επεκτείνει το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Έβρου, εξαπλασιάζοντας, πρακτικά, τη δυναμικότητά του.

Αν και, αρχικά, το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για βελτίωση υφιστάμενων υποδομών!!!, διαψεύδεται από την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε και προβλέπει την εγκατάσταση νέων οικίσκων για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ, 1.500 θέσεων σε έκταση 72 στρεμμάτων, δίπλα στην υφιστάμενη δομή δυναμικότητας των 240 ατόμων.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι ελλιπείς υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει , κατ’ επανάληψη, αντικείμενο κριτικής από διεθνείς φορείς και στις Εκθέσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Απέναντι σε αυτήν την νέα εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στον Έβρο για πρόσφυγες, μετανάστες και συνολικά τον θρακιώτικο λαό, το Δ.Σ της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ απαιτεί:

Κανένα νέο κλειστό κέντρο κράτησης. Να κλείσει το ήδη υπάρχον.

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα (εκτός Θράκης), που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς ΜΚΟ, με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όπου να εξετάζονται τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας (η οποία ως χώρα – σημαντικός ιμάντας των μηχανισμών των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε., έχει μέγιστη ευθύνη για τον ξεριζωμό, την προσφυγοποίηση και την εκμετάλλευση των λαών στην Ασία και την Αφρική) και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να μεταβαίνουν ελεύθερα πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους με ειδικές δομές, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση που δημιουργεί τα κύματα ξεριζωμένων και προσφύγων.

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιαννάτου Κική                                        Γεωργουσίδου Μαρία

Προηγούμενο άρθροΓεώργιος Τσακίρης: Καμία νέα δομή φιλοξενίας στον Έβρο – Λέμε ΟΧΙ και στην επέκταση στο Φυλάκιο”
Επόμενο άρθροΞεκινούν στις 8 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού , στα νοσοκομεία του Έβρου