του Νίκου Αβουκάτου

Σε λιγότερο από έναν μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο της Νέας Κεσσάνης Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, το συγκεκριμένο πεδίο θα διχοτομηθεί και για τους δύο εν δυνάμει επενδυτές.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από τον όμιλο Ευθυμιάδη, ο φάκελος του οποίου βρίσκεται σε ώριμο στάδιο για την παραχώρηση κοινόχρηστης έκτασης 120 περίπου στρεμμάτων και αφορά συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Γιούνκερ.

Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον και από μία άλλη εταιρεία. Και οι δύο εταιρείες θα εγκαταστήσουν υδροπονικά θερμοκήπια κηπευτικών.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από εταιρεία για το πιθανό γεωθερμικό πεδίο του Νέου Ερασμίου Ξάνθης, επίσης για εγκατάσταση υδροπονικών θερμοκηπίων κηπευτικών. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μετά από αυτόν της Νέας Κεσσάνης.

Επίσης, στον θεσμικό τομέα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ορίσει επιτροπή για την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, όπου αναμένεται να συγκληθεί γρήγορα, με σκοπό την δημιουργία ενός πλαισίου ευέλικτου, ελκυστικού για τους επενδυτές αλλά και που θα διασφαλίζει την αειφορία του γεωθερμικού πόρου.

Όσον αφορά το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου, σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα υποδομών από τον μισθωτή, που είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όπου έχει ανορυχθεί νέα γεώτρηση με πολύ καλά στοιχεία (θερμοκρασία 89 βαθμών Κελσίου).

Η διαχειριστική του ΕΣΠΑ για την ΠΑΜΘ θα προκηρύξει (πιθανότατα αρχές του 2017, το αργότερο) ένα μέτρο για επενδύσεις με χρήση γεωθερμικού δυναμικού που αφορούν μισθωτές γεωθερμικών πεδίων όχι όμως αγροτικές επιχειρήσεις, πλην μεταποίησης.

greenagenda.gr

Προηγούμενο άρθροΤο ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών
Επόμενο άρθρο«Όχι» των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Έβρου-Ροδόπης για την κατασκευή διοδίων στη Μέστη