Όπως αναφέρει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης:

Αισθάνομαι υπερηφάνεια που επί θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρήκαμε τον τρόπο με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη να χρηματοδοτήσουμε μέσω του ΕΣΠΑ ένα από τα πιο σημαντικά έργα, τον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Σε 20 μήνες θα λειτουργεί και αλλάζει τα πάντα!

Η ταυτότητα του έργου

Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Προηγούμενο άρθροΠρόεδρος της Σερβίας: Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου
Επόμενο άρθροΑλέξης Χαρίτσης: Τρία στα τρία ο κ. Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη