Δημοσιεύτηκε το νομοσχέδιο που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς προτείνεται η αφαίρεση της αποφασιστικής αρμοδιότητας των Κοινοτήτων! Ως συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΒΑΝΤΑ» έχουμε ήδη στείλει επιστολή με τις θέσεις μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών και έχουμε υποβάλλει σχόλια στην πλατφόρμα διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Άρθρο 5 παράγραφος 10 περίπτωση δ και ε. http://www.opengov.gr/ypes/?p=6859

Η αφαίρεση της αποφασιστικής αρμοδιότητας των Κοινοτήτων:

α) αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα

β) μας απομακρύνει εκ νέου από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό αποκεντρωτικό κεκτημένο

γ) καταργεί το βασικό εργαλείο έκφρασης της βούλησης της Κοινότητας για την διαχείριση θεμάτων στρατηγικής εξέλιξης της και ταυτόχρονα θεμάτων καθημερινότητας

δ) οδηγεί σε γνήσια νόθευση της λαϊκής κυριαρχίας και της δυνατότητας έκφρασης του εκλογικού σώματος

Ακολουθεί μέρος της επιστολής προς τον Υπουργό Εσωτερικών που υπογράφουν Κοινότητες από Αιτωλοακαρνανία, Έβρο, Ροδόπη και Κρήτη.

Με τον Νόμο 4555/2018 θεσμοθετήθηκε η αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων ως θεσμού ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με σκοπό την διαφύλαξη της ενότητας των νέων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Ο.Τ.Α., την σταδιακή καλλιέργεια ενιαίας δημοτικής και περιφερειακής ταυτότητας, καθώς και την ταυτόχρονη αποκατάσταση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τις αυτοδιοικητικές δομές.

Η αφαίρεση της μίας και μοναδικής αποφασιστικής αρμοδιότητας των Κοινότητων, να αποφασίζουν δηλαδή για την διάθεση των αυτοτελών πόρων που τους αναλογούν (κάτι που προτείνετε με το άρθρο 5 παράγραφος 10 περιπτώσεις δ και ε ) έχει σαν αποτέλεσμα να αποψιλώνονται de jure διοικητικές αρμοδιότητες των Κοινοτήτων και επέρχεται ουσιαστική αλλαγή στην βούληση των ψηφοφόρων έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Περαιτέρω, η όποια αφαίρεση αρμοδιοτήτων μας απομακρύνει εκ νέου από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό αποκεντρωτικό κεκτημένο και την προσαρμογή στις ανάγκες της αξιοποίησης διαρθρωτικών αναπτυξιακών εργαλείων (Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας).

Τέλος η μη συμμετοχή των πολιτών των Κοινοτήτων στα κοινά μέσω των αντιπροσώπων τους, οδηγεί σε γνήσια νόθευση της λαϊκής κυριαρχίας και της δυνατότητας έκφρασης του εκλογικού σώματος κατά ευθεία παράβαση των άρθρων 1 παρ 2 και 52 του Συντάγματος. Εγείρονται ουσιαστικά θέματα αντισυνταγματικότητας.

Με τα άρθρα 83 και 84 του Ν.4555/2018 επικαιροποιήθηκαν και ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες των Προέδρων των Κοινοτήτων κάτω των τριακοσίων (300) κατοίκων και των Συμβουλίων Κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων. Η αποφασιστική αρμοδιότητα των Κοινοτήτων, στην κατανομή του αναλογούντος προς αυτές ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου, αποτελεί βασικό εργαλείο έκφρασης της βούλησης της Κοινότητας για την διαχείριση θεμάτων στρατηγικής εξέλιξης της και ταυτόχρονα θεμάτων καθημερινότητας.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου, οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε τέσσερις κάλπες. Ψήφισαν για την εκλογή ευρωβουλευτών, τις περιφερειακές αρχές, δημοτικές αρχές και για τα Συμβούλια Κοινότητας τους (ή Προέδρους Κοινοτήτων).

Οι πολίτες συμμετείχαν στις εκλογές και ψήφισαν με γνώμονα ότι τα Συμβούλια Κοινότητας (σε κοινότητες άνω των τριακοσίων κατοίκων) και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων (σε κοινότητες κάτω των τριακοσίων κατοίκων) θα έχουν και αποφασιστικές αρμοδιότητες, όχι μόνο γνωμοδοτικές.

«Για την Κοινότητα Άβαντα»

Γεώργιος Χατζηγεωργίου

Προηγούμενο άρθροΧρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: “Επιτακτική ανάγκη για πρόσληψη συνοριακών φυλάκων. Στον Έβρο ο Δ.Χρυσοχοϊδης”
Επόμενο άρθρο35.000 κρυπτοχριστιανικές εκκλησίες (σπίτια-εκκλησίες) λειτουργούν στην Τουρκία!