Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακριτική, στρατηγικής σημασίας, παρατημένη, κομμάτι της ψυχής μας, μέλος του εθνικού μας σώματος η Θράκη έχει ανάγκη τη φροντίδα μας. Και είναι καλό ότι υπήρξε μία Διακομματική Επιτροπή.

Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή εμείς συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα πάει καλά αυτό το πόρισμα. Είχαμε κάνει μια πρόταση που κάποιοι θα πουν ότι είναι πρόταση βιτρίνας, αλλά δεν είναι τόσο βιτρίνας. Είχαμε πει να αναφέρεται στον τίτλο της Διακομματικής Επιτροπής «Βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης» όχι γενικά η ανάπτυξη και διαβάζοντας το πόρισμα καταλαβαίνουμε γιατί.

Εάν αυτό είναι το στρατηγικό σχέδιο, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, δυστυχώς η Θράκη καταδικάζεται σε μόνιμη υπανάπτυξη. Επιβάλλετε στην Θράκη ένα απαρχαιωμένο μοντέλο αρχών του 20ου αιώνα ούτε καν του τέλους του 20ου αιώνα. Είναι σαν να επενδύουμε σε γραφομηχανές στην εποχή την ψηφιακή, σαν να επενδύουμε σε ιππικό την εποχή των τανκς.

Μιλάτε για αναπτυξιακές ζώνες. Καλή ιδέα οι αναπτυξιακές ζώνες, αλλά πώς τις εννοείτε; Μιλάτε για μειωμένη φορολογία. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακή ζώνη. Αν πιστεύετε ότι η μειωμένη φορολογία είναι αναπτυξιακή κίνηση, τότε γιατί δεν την εφαρμόζετε σε όλη τη χώρα; Τι δηλαδή θα γίνει; Θα γίνει ένας ανταγωνισμός θα κλέψουμε επιχειρήσεις και επενδύσεις από εκεί που η φορολογία θα είναι υψηλή για να πάει στις αναπτυξιακές ζώνες που η φορολογία είναι χαμηλή;

Το ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει εδώ και δύο χρόνια από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το ονομάζουμε «Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση», στο οποίο η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, όλη η Βόρεια Μακεδονία αλλά ιδίως η Αλεξανδρούπολη, έχουν περίοπτο ρόλο. Είχαμε πει ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, το Βόρειο Αιγαίο θα έπρεπε να είναι ο τόπος στον οποίο στέλνουμε όσο γίνεται περισσότερα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης, ό,τι χρήματα μπορούμε να αποταμιεύσουμε για να επενδύσουμε, έτσι ώστε εκεί να στηθεί η βιομηχανία του μέλλοντος, η ενεργειακή βιομηχανία του μέλλοντος που δεν είναι άλλο παρά το υδρογόνο, το πράσινο υδρογόνοΕίχαμε μιλήσει για πλωτές ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα κατασκευάζονται, θα συναρμολογούνται στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θράκη και θα αναπτύσσονται στο Βόρειο Αιγαίο, έτσι ώστε η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια να χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η Θράκη να γίνει ο κόμβος της παραγωγής και διανομής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, του υδρογόνου το οποίο είναι το καθαρό ντίζελ του μέλλοντος. Πουθενά δεν είδαμε κάτι τέτοιο στο πόρισμα. Πουθενά.

Ποια είναι η οικονομία του μέλλοντος στην οποία θα επενδύσετε τα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης; Οι αγωγοί φυσικού αερίου, τα τερματικά LNG; Σε λίγα χρόνια όλα αυτά σύμφωνα ακόμα και με τα δικά σας λεγόμενα, θα έχουν τελειώσει. Όπως σήμερα η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη ρημάζουν λόγω μιας απολιγνιτοποίησης που έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς πρώτα να στήσουμε άλλα εργοστάσια παραγωγής νέων μορφών ενέργειας, πράσινης ενέργειας, έτσι και η Θράκη -όπως η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη σήμερα, σε λίγα χρόνια, δεν θα περάσει πολύς καιρός, και αυτό το πόρισμα για εμάς είναι ανατριχιαστικά ήσσονος σημασίας και κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων- θα είναι η γη όπου στη σκιά σκουριασμένων αγωγών και εγκαταλελειμμένων τερματικών υγροποιημένου από το Τέξας φυσικού αερίου δεν θα φυτρώνει τίποτα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Έχετε δει εσείς ποτέ πραγματική ανάπτυξη, καλές θέσεις εργασίας, τεχνολογική πρόοδο να φύεται δίπλα σε αγωγούς φυσικού αερίου; Σε ποια χώρα του κόσμου έχει γίνει αυτό; Δίπλα –για να μην πω και το άλλο- σε ορμητήριο του αμερικανικού στρατού;

Μην ξεχνάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε και σε καιρό πολέμου στην Ουκρανία, ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πιο κοντά στην Οδησσό από ό,τι είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτή είναι η στρατηγική της σημασία. Και μιας και αναφέρομαι στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο του αμερικανικού στρατού, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω -καλή τη πίστει- τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ: Ισχύει αυτό που είπε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζέφρι Πάιατ στον δημοσιογράφο του Σκάι, τον περασμένο Οκτώβριο; Διαβάζω σύμφωνα με τον Σκάι τι είπε ο κ. Πάιατ, Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρεμπιπτόντως ήταν Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία πριν έρθει στην Ελλάδα το 2016, δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο αυτό: «Η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό λέει ο κ. Πάιατ. Εγώ ξέρετε τι θα ήθελα; Να το διαψεύσετε. Να βγείτε και να διαψεύσετε τον κ. Πάιατ ότι εσείς του βρήκατε την Αλεξανδρούπολη για να την μετατρέψει σε ορμητήριο του αμερικανικού στρατού. Θα παρακαλούσα να τον διαψεύσετε και θα βγούμε και εμείς να τον καταγγείλουμε ότι σας διαβάλλει. Φοβάμαι ότι δεν θα το κάνετε.

Συνέχισε ο κ. Πάιατ στη συγκεκριμένη συνέντευξη: «Γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θυμάστε ήταν στην προεδρία του πρώτου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν…», ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κατρούγκαλος, «…τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και μοιράζονται αυτήν τη διεύθυνση». Ο κ. Πάιατ τα είπε αυτά. Παρακαλώ διαψεύστε τα.

Επανέρχομαι στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος σοβαρός, υπομονετικός επενδυτής έρχεται να επενδύσει -όχι να κάνει αρπαχτή, να αγοράσει μερικά κόκκινα δάνεια και να φύγει-, με προοπτική εικοσαετίας, τριαντακονταετίας, σε σταυροδρόμι απαρχαιωμένων αγωγών, δίπλα σε πεδίο βολής φτηνό, όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι;

Πείτε μου: Σε ποια μεριά του κόσμου θα δείτε ορμητήριο του αμερικανικού στρατού πέρα από LNG, φυσικό αέριο και σοβαρή ανάπτυξη; Εγώ δεν έχω δει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που διαφαίνεται για τη Θράκη μέσα από αυτό το πόρισμα είναι κάτι θλιβερό, είναι η ανάπτυξη της υπανάπτυξης και τελικά και ο θρίαμβος της εθνικής ανασφάλειας στο όνομα μιας αποικιοκρατικής αμυντικής συμφωνίας που βάζει την Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο μιας προβληματικής πυρηνικής δύναμης που βρίσκεται, σε όρους πυραυλικού χρόνου, δεκαπέντε λεπτά από την Αλεξανδρούπολη. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν από την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, όπως δεν ίδρωσε και το αυτί του Ετζεβίτ από την παρουσία βρετανικών στρατευμάτων στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Ξέρετε πολύ καλά τι λέω.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την Αλεξανδρούπολη, απειλεί τη Θράκη, απειλεί την Ελλάδα, απειλεί την Ευρώπη. Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι. Καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την εισβολή ενός στυγνού εγκληματία με το όνομα Βλαδιμίρ Πούτιν. Νομίζω ότι δεν χωράνε υπονοούμενα για τον χαρακτηρισμό που μόλις κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων για τον κ. Πούτιν. Το έχω πει πάρα πολλές φορές, δεν είναι η πρώτη φορά.

Η Ελλάδα, όμως, σήμερα πρέπει να πρωτοστατήσει, όχι να παίζει τον ρόλο της μαζορέτας του κ. Μπάιντεν και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να πρωτοστατήσει για να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Σε αυτό τον πόλεμο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας λαός δεν θα κερδίσει, ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε ο ρωσικός λαός, ούτε ο λαός της Ελλάδας, ούτε κανένας λαός σε καμία μεριά του κόσμου, ούτε καν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί θα κερδίσουν, οι λαοί δεν θα κερδίσουν.

Θεωρώ –και το έχουμε πει ως ΜέΡΑ25- ότι κάθε φορά που ένας λαός δέχεται εισβολή, εμείς είμαστε με το μέρος του, δεν έχει σημασία αν είναι Ουκρανοί, από την Υεμένη ή Παλαιστίνιοι. Όταν βλέπουμε την ουκρανική αντίσταση να καταφέρνει να σταματάει τα ρωσικά στρατεύματα, εμείς στο ΜέΡΑ25 χειροκροτάμε. Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ουκρανικό στρατό ότι δεν πήραν το Κίεβο, ότι δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στους εισβάλοντες Ρώσσους στρατιώτες. Μπράβο στους Ουκρανούς!

Όμως, τώρα χρειάζεται κεφαλαιοποίηση αυτής της μικρής νίκης των Ουκρανών. Γιατί δεν είναι μεγάλη νίκη, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται στη Μαριούπολη, στις υπόλοιπες πόλεις και στο Χάρκοβο. Τώρα χρειάζεται κεφαλαιοποίηση και κεφαλαιοποίηση θα γίνει μόνο με μία κατάπαυση του πυρός και μια σοβαρή διαπραγμάτευση μεταξύ Δύσης και Μόσχας για μια ανεξάρτητη, ουδέτερη, δημοκρατική Ουκρανία.

Όταν την πρώτη μέρα του πολέμου, από αυτό το Βήμα είχα μιλήσει για μια λύση ανεξάρτητης, ουδέτερης Ουκρανίας, κάποιοι από εδώ και ο Πρωθυπουργός και άλλοι Υπουργοί σας, με διακωμώδησαν. Μάλιστα και κάποιοι σύντροφοί σας, συνοδοιπόροι σας στη Φιλανδία κλπ., με κατηγόρησαν ότι προσπαθώ εγώ να πω στους Ουκρανούς ότι θα έπρεπε να έχουν μια λύση ουδετερότητας στο στόχαστρό τους.

Ο κ. Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, προς τιμήν του κάποιες μέρες μετά βγήκε και το είπε εκείνος ότι μία λύση που κρατάει την Ουκρανία εκτός στρατιωτικών μπλοκ, εκτός του ΝΑΤΟ, θα ήταν μία αποδεκτή, μία ιδανική περίπτωση για τους Ουκρανούς. Το είπε εκείνος! Εσείς συνεχίζετε να ζητάτε να θυσιάζονται δεκάδες χιλιάδες άμαχοι στην Ουκρανία, υπέρ του θεωρητικού δικαιώματος των Ουκρανών -που ο κ. Ζελένσκι δεν το θέλει- να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ποιος θυσιάζει τους Ουκρανούς αυτή τη στιγμή; Ποιος ενισχύει τον Πούτιν, ο οποίος δεν θέλει τίποτα παραπάνω από τη συνέχιση αυτού του πολέμου, όπως ακριβώς συνέχισε τον πόλεμο στη Συρία ή στην Τσετσενία, για να πάμε και πιο πριν, μέσα από το σταδιακό ξεκλήρισμα ολόκληρων πόλεων;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε προ ενός διπλού εγκλήματοςΝαι, ο Πούτιν είναι εγκληματίας. Το είπα τρίτη φορά τώρα, μην μου πείτε ότι δεν το είπα. Ναι, ο Πούτιν είναι εγκληματίας, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Ο κ. Μπάιντεν όταν ανοίγει το στόμα του, δεν ξέρω αν θέλει να πει αυτό που λέει ή του ξεφεύγει, γιατί κάποιες φορές οι δικοί του έρχονται και τον μαζεύουν. Το ξέρετε αυτό. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα του κ. Μπάιντεν κάθε φορά που μιλάει ο κ. Μπάιντεν, εκτός αν το διαβάζει.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε, πρότεινε, υποσχέθηκε ότι ο Πούτιν –λέει- θα συρθεί σε Διεθνές Δικαστήριο. Θα γίνει δίκη του Πούτιν. Πώς θα γίνει αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Θα μπει ο ουκρανικός στρατός στη Μόσχα να συλλάβει τον κ. Πούτιν; Δεν το βλέπω. Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν θέλουν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν πρόκειται να εμπλακούν. Ας το ξεπεράσουμε για λίγο αυτό. Σε ποιο δικαστήριο θα δικαστεί ο κ. Πούτιν; Ξέρετε πολύ καλά ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τις χώρες που δεν το έχουν αποδεχθεί. Δεν έχουν συμβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Πώς θα πάει ο κ. Μπάιντεν τον κ. Πούτιν σε ένα δικαστήριο του οποίου την ύπαρξη δεν αποδέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες; Και ξέρουμε γιατί δεν το αποδέχονται, γιατί έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα τους. Είναι πολλά τα εγκλήματα πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Βιετνάμ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Μπάιντεν ο ίδιος όταν ήταν Γερουσιαστής δεν έβγαινε στα κανάλια και ζητούσε τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας κόντρα στο διεθνές δίκαιο; Ο ίδιος δεν ψήφισε την παράνομη εισβολή στο Ιράκ κόντρα στο διεθνές δίκαιο; Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αυτές που σκότωσαν ένα εκατομμύριο ανθρώπους με την παράνομη εισβολή στο Ιράκ. Στο Αφγανιστάν τι πέτυχαν; Έφυγαν κυνηγημένοι και άφησαν πίσω τους ανθρώπους που τους είχαν εκθέσει, ιδίως τις γυναίκες, στο μίσος των δολοφονικών Ταλιμπάν. Τους άφησαν έτσι, στην τύχη τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ θέλω να δω τον Πούτιν να δικάζεται σε μια δίκη που θα του στήσουν Ρώσοι δημοκράτες αφού τον ρίξουν, γιατί μόνο ο ρωσικός λαός, μόνο οι Ρώσοι δημοκράτες μπορούν να ρίξουν ένα δικτάτορα Ρώσο.

Κάποιοι και από εξωτερικό, όχι τόσο πολύ εδώ, μου λένε: «Γιατί λες ότι δεν μπορούν οι Ουκρανοί να κερδίσουν τον πόλεμο; Οι Αφγανοί μουτζαχεντίν δεν τον κέρδισαν;». Σωστό είναι αυτό. Κατάφεραν μετά από δέκα χρόνια αιματοχυσίας να οδηγήσουν τη «Σοβιετική Αρκούδα» στην άλλη μεριά των συνόρων. Έχετε δει, όμως, το Αφγανιστάν πώς κατέληξε; Θέλετε να καταλήξει η Ουκρανία έτσι; Είναι το Αφγανιστάν μοντέλο για την Ουκρανία στο κέντρο της Ευρώπης;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγκληματίας είναι σίγουρα ένας εισβολέας. Επέλεξε έναν πόλεμο που δεν είχε κανένα λόγο να τον επιλέξει. Μπορεί να είχε λόγο, αλλά δεν είχε δικαιολογία. Έγινε κατ’ επιλογή, γι’ αυτό είναι εγκληματίας. Όμως ακόμα και αυτός που σήμερα από τη Δύση -είτε λέγεται Μπάιντεν είτε λέγεται Μητσοτάκης είτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο λέγεται, ο οποιοσδήποτε- σιγοντάρει τη συνέχιση ενός πολέμου που πρέπει να σταματήσει «χτες» για να μην σκοτώνονται άμαχοι, υπέρ μιας λύσης που θα συμφωνηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μετατρέπει τις ουκρανικές πόλεις σε Γκρόζνι μαζί με τον Πούτιν. Αποτρέπει την προοπτική μιας δημοκρατικής Ουκρανίας που ευημερεί με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι, και με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί να ισχύει χωρίς να ισχύει η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Όποιος δυτικός πολιτικός σιγοντάρει τη συνέχιση αυτού του πολέμου και υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, «κουμπώνει» πλήρως με τον πραγματικό στόχο της αμερικανικής πολιτικής.

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν είναι άλλος από τον στόχο μιας Ευρώπης φτωχής, αντιδραστικής και εξαρτημένης. Αυτός είναι και πόλεμος εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν το έχετε καταλάβει. Νομίζετε ότι υπάρχει μία αγαστή σύμπλευση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι φαίνεται από το αδύναμο πολιτικό μας προσωπικό. Επί της ουσίας, όμως, είναι ένας πόλεμος και εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Θα το πω άλλη μία φορά: Έχουμε ένα καθεστώς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν την Ευρώπη φτωχότερη, πιο αντιδραστική και πιο εξαρτημένη, συνδυάζοντας βέβαια πάντα το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Η τεράστια συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση για πανάκριβη αντιοικολογική μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο έχει εξαχθεί με έναν τρόπο καταστροφικό για το περιβάλλον του Τέξας, του Μιζούρι -θα μου πείτε δεν μας νοιάζει εμάς, μας νοιάζει, σε ένα πλανήτη ζούμε– καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από συγκεκριμένους πετρελαιάδες, θα υγροποιείται, θα μπαίνει στα πλοία, θα έρχεται στη Γερμανία με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Το κόστος παραγωγής θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ταυτόχρονα όταν ο κύριος Σόλτσς λέει ότι θα πάρει 100 δισεκατομμύρια ευρώ όπλα, ξέρετε από πού θα τα πάρει. Δεν θα τα αγοράσει από την Ελλάδα. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τα αγοράσει. Συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Και τι κάνουμε εμείς οι ευρωπαϊστές; Εσείς, δηλαδή. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ευρωπαϊστές. Εσείς μιλάτε στο όνομα του ευρωπαϊσμού, αλλά πηγαίνετε χέρι-χέρι με τα σχέδια του ευρωατλαντισμού, που είναι εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης. Διπλό έγκλημα: Πούτιν από τη μια μεριά και Μπάιντεν από την άλλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν χρειάζεται να δούμε μακριά ούτε στην Ουάσιγκτον στη Μόσχα ούτε καν στην Ουκρανία τον αντίκτυπο που έχουν όλα αυτά γύρω μας. Όλα τα γεράκια του πολέμου έχουν βγει παγανιά και χειροκροτούν τον πόλεμο, τη συνέχιση ενός πολέμου χωρίς τέλος, ενός νέου Αφγανιστάν, την ώρα που τα λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται για να χτίζονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε επαύλεις στην Εκάλη.

Και έρχομαι στο θέμα της ακρίβειας. Έξω ο κόσμος σας στέλνει ένα μήνυμα. Η μαζική συμμετοχή που είδα, γιατί ήμουνα και εγώ πριν έξω, σηματοδοτεί μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Ήρθε η στιγμή να κοιτάξετε και το συμφέρον σας το πολιτικό, να αφουγκραστείτε αυτό τον κόσμο εκεί έξω, γιατί η ακρίβεια δεν είναι θεωρητική, είναι καταστροφική για ανθρώπους που μπορούν να ψηφίζουν και Νέα Δημοκρατία. Τους χάνετε. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε εδώ μέσα. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε όταν μιλάτε μεταξύ σας στη φούσκα της «Μητσοτάκης ΑΕ», αλλά τον κόσμο εκεί έξω τον χάνετε.

Πρώτον, είναι δυνατόν να περιμένουμε ακόμα πότε ο πολυχρονεμένος κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και πόσο; Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει αυτόματα, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, να μην είναι θέμα του Πρωθυπουργού.

Πάμε τώρα στην αισχροκέρδεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Θα σας τα πω άλλη μια φορά. Να τα ακούσετε.

Δεν μου λέτε, κυρίες και κύριοι -είστε κύριοι, κυρία δεν υπάρχει εδώ- της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, πείτε μου κάτι. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να πούμε ότι η Αστυνομία δεν θα σταματάει πλέον τους ληστές με το σκεπτικό ότι «δεν πειράζει, θα φορολογηθούν οι ληστές στο τέλος της χρονιάς». Θα σας άρεσε;

Αυτή τη στιγμή ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Λάτσης, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Περιστέρης ληστεύουν τον ελληνικό λαό χρεώνοντάς τους τη μεγαλύτερη τιμή, σύμφωνα με το μέγιστο κόστος παραγωγής, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος παραγωγής που είναι πολύ πιο χαμηλό.

Η πάταξη της αισχροκέρδειας πρέπει να γίνει στην πηγή, πριν φτάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που δίνουν εγκεφαλικά στους ανθρώπους μας εκεί έξω. Όχι να έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και να λέει: «Δική μας ήταν η πρόταση. Βεβαίως να φορολογηθούν τα υπερκέρδη». Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης εδώ τις προάλλες ξέρετε τι ήταν, όταν είπε ότι «θα φορολογήσουμε τα κέρδη της ΔΕΗ»; Έδωσε σινιάλο  στους μεγαλολογιστές της CVC, που είναι τα αφεντικά της ΔΕΗ, να εξαφανίσουν τα κέρδη. Δεν θα υπάρχουν κέρδη της ΔΕΗ.

Και μη μου πείτε πώς γίνεται αυτό. Ξέρετε πώς γίνεται; Να σας πω, κύριε Χατζηδάκη. Επιτρέψτε μου να σας πω. Οικονομολόγος είμαι. Ξέρω πώς γίνονται αυτά. Με τον ίδιο τρόπο που η AMAZON είχε 41 δισεκατομμύρια έσοδα πέρυσι στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο, ξέρετε πόσο πλήρωσε φόρο; Μηδέν, γιατί είχε μηδέν κέρδος.

Πώς το κάνει αυτό; Θα σας πω πώς το κάνει. Θα σας πω για την AMAZON και το ίδιο κάνει αυτή τη στιγμή η CVC μετά το σινιάλο του Πρωθυπουργού σας με τη ΔΕΗ.

Η CVC έχει τριάντα πέντε χιλιάδες μικρές εταιρείες θυγατρικές. Μία από αυτές φτιάχνει έναν τσελεμεντέ για ντομάτες γεμιστές –λέω-, ένα χαρτί, το οποίο το ονομάζει «IP LICENCE 3572/2012». Αυτό το χαρτί το πουλάει στη ΔΕΗ, που ανήκει στην CVC και αυτή, για ένα ποσό ίσο με τα κέρδη της ΔΕΗ. Εξαφανίστηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ. Είναι κόστος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Θα φορολογηθεί, όμως.

Κύριε Βρούτση, είμαι παλιός σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό θα είναι στο Λουξεμβούργο. Από το Λουξεμβούργο -να σας πω το μονοπάτι;- αυτό το κέρδος θα πάει σε μια άλλη θυγατρική, θα πουληθεί, θα αγοράσει ένα άλλο χαρτί από μια άλλη εταιρεία που έχει έδρα στο Άμστερνταμ. Από εκεί θα πάει στο Δουβλίνο, θα πάει στο Isle of Man,  θα πάει μετά πίσω στο Άμστερνταμ και θα καταλήξει στα Caiman Islands.

Και ξέρετε και το 90% να φορολογήσετε των κερδών, το 90% του μηδέν είναι ένα τεράστιο μηδέν.

Οπότε, θέλετε να πατάξουμε την αισχροκέρδεια; Πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ανά μονάδα παραγωγής. Είναι η μόνη λύσηΕάν δεν το κάνετε αυτό, που δεν το κάνετε, σημαίνει ένα πράγμα: Δουλεύετε για αυτούς τους τέσσερις. Είστε «Μητσοτάκης ΑΕ» με αυτούς τους τέσσερις μετόχους. Αυτό είστε. Αποδείξτε ότι δεν είστε. Εγώ να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη κάνοντας αυτό που σας λέω.

Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε μετανιώσει ότι στήσατε αυτό το χρηματιστήριο που αυτοί οι τέσσερις το έχουν μετατρέψει σε ένα καφενείο και λεηλατούν τους πολλούς; Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Όλοι κάνουμε λάθος. Πείτε: Ήταν λάθος που στήσαμε εκείνο το χρηματιστήριο ενέργειας και θα το καταργήσουμε. Το λέτε; Γιατί αν δεν το πείτε, είστε το ίδιο με αυτούς. Εσείς φτιάξατε το όπλο, εσείς κάνετε τα στραβά μάτια, όταν οι τέσσερις ολιγάρχες το χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τους πολλούς, τους ανθρώπους εκεί έξω.

Είστε συνένοχοιαλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπους εκεί έξω, που οι περισσότεροι πρέπει να είναι και Νεοδημοκράτες. Δεν είναι ΜέΡΑ25. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Εμείς σήμερα καταθέσαμε -και παρακαλώ να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν, παρά τις αντιδικίες και διαφωνίες μας- μια τροπολογία. Ξέρετε, ο κόσμος εκεί έξω βρίσκεται κυριολεκτικά στα κάγκελα και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Προτείνουμε κάτι απλό. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε αυτά που σας είπα μέχρι τώρα, αλλά σε αυτή την τροπολογία μπορείτε να συμφωνήσετε. Να περάσουμε ένα μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις. Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό κάτω από ένα συγκεκριμένο εισόδημα για τους επόμενους τρεις μήνες. Τουλάχιστον, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή μέχρι το καλοκαίρι. Δεν σας λέω κάτι φοβερό.

Δεχτείτε το, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί. Δεχτείτε αυτή την τροπολογία: Μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις. Κανένα νοικοκυριό να μην κοπεί το ρεύμα του μέχρι τον Ιούνιο.

Θα μου πείτε ότι θα συσσωρευτούν τα κέρδη, θα συσσωρευθούν οι  λογαριασμοί. Ας συσσωρευτούν. Εσείς δεν λέτε ότι θα φορολογήσετε τα κέρδη τους; Ας γίνει μια διευθέτηση να αλληλοκουρευτούν τα χρέη των νοικοκυριών, των φτωχών νοικοκυριών από τη μια μεριά και τα κέρδη της αισχροκέρδειας των ολιγαρχών από την άλλη.

Για να μην σας κουράσω άλλο. Έχουμε ένα μοντέλο υποανάπτυξης για τη Θράκη. Έχουμε τη συσκότιση του διπλού εγκλήματος του Πούτιν από τη μια μεριά και του Μπάιντεν που σιγοντάρει τον πόλεμο από την άλλη κόντρα στα συμφέροντα των Ουκρανών και των Ευρωπαίων. Έχουμε τη συνεχιζόμενη λεηλασία μεταξύ κυνικής εξαπάτησης των θυμάτων της ακρίβειας, ιδίως μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Προσέξτε. Μίλησα για αυτή την τροπολογία με ένα μορατόριουμ. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε: Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για τους επόμενους τρεις μήνες. Αν δεν το δεχθείτεθα έχετε αποδείξει ότι απλά δεν σας ενδιαφέρουν οι πιο ευάλωτοι πολίτες που πλήττονται αυτή τη στιγμή από εκείνους που χτίζουν νέες επαύλεις όχι μόνο στην Εκάλη, στο Μονακό, σε διάφορα νησιά της Καραϊβικής. Αν δεν το δεχτείτε, μην κακίσετε τους πολίτες που θα προβούν σε κινήσεις αυτοάμυνας. Εσείς θα φταίτε. Το μορατόριουμ αυτό είναι η τελευταία σας ευκαιρία για τους επόμενους τρεις μήνες.

Προηγούμενο άρθροΥΠΕΞ: Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες
Επόμενο άρθροΣυνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου ενόψει αντιπυρικής περιόδου