Την επικινδυνότητα του ιού της γρίπης επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος παρομοίασε την πανδημία του κορονοϊού με Μαραθώνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του Μαραθώνιου.

Η επαναφορά του ιού της γρίπης είναι κάτι που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα. Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» χαρακτήρισε τον ιό ως πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό λόγω της θνησιμότητας που τον χαρακτηρίζει.

Ιωαννίδης: Η Δυτική Ευρώπη τελείωσε με την πανδημία, αλλά όχι η Ελλάδα

«Δεν ξέρουμε την ακριβή ένταση της επαναφοράς της γρίπης. Να θυμίσω ότι ο ιός της γρίπης κατά μέσο όρο είναι πιο επικίνδυνος από τον κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος κορονοϊός έκανε αυτή την υπερβολική θραύση γιατί δεν είχαμε φάρμακα και εμβόλια να τον αντιμετωπίσουμε. Και έκανε την πρώτη του είσοδο στην παγκόσμια πληθυσμιακή κοινότητα. Άρα όλοι λίγο πολύ ήμασταν ευάλωτοι», είπε και ο κ. Ιωαννίδης και συνέχισε: «Από γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο από 500-700.000 και μάλιστα πεθαίνουν πολλά περισσότερα παιδιά και νέοι από γρίπη σε σχέση με τον κορονοϊό».

Για την πορεία της πανδημίας

«Ο κορονοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι», είπε ο κ. Ιωαννίδης και συνέχισε: «Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξάρτητα ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία».

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

«Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη στήριξη του συστήματος υγείας και να αποφεύγουμε τις μαζικές εκθέσεις, ιδίως τα ευπαθή άτομα και οι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωαννίδης παρομοίασε την πανδημία με Μαραθώνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του Μαραθώνιου.

«Μια πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι κάτι που κάνουμε με σπριντ, ούτε με βούρδουλα. Κάποια στιγμή σε όλους τους Μαραθώνιους φτάνει το βράδυ και τελειώνει. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν μείνει στη μέση του Μαραθωνίου. Είμαστε στην ίδια κοινωνία, όποιος χάνεται, χάνεται για όλους», είπε για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

«Άλλος ένας χειμώνας με κορονοϊό»

Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε η Μαρία θεοδωωρίδου για τα παιδιά και τη μετάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό και αποτελούν ρεζρβουάρ νέων μεταλλάξεων και πρέπει να εμβολιαστούν.

«Αυτό σημαίνει πως όταν έχεις ενεργή συνέχεια στο επιδημικό κύμα, ο ιός έχει ευκαιρίες να δημιουργήσει νέες μορφές του. Ο ιός κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη σημαίνουν ότι είναι πιο επιθετικός ή ανεκτικός».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πολλές χώρες έχουν τελειώσει πρακτικά με τον ιό, όπως οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο κορονοϊός θα πάρει παράταση λόγω της προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας, επομένως και αυτό τον χειμώνα θα μας ταλαιπωρήσει ο κορονοϊός.

«Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Το lockdown είναι κακή λύση. Ήταν καλή λύση όταν δεν ξέραμε πως να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ www.ieidiseis.gr

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Τζίμας: “Θα φύγουμε απο την προεδρική διοίκηση και θα περάσουμε στη συλλογική διοίκηση στη ΔΕΕΠ Έβρου”
Επόμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης: Σε 50 ημέρες οι πρώτες πληρωμές