Η Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων Πετρούλα Μακρή εξηγεί στο WE γιατί την επόμενη φορά που θα δεις ένα χαριτωμένο κουτάβι πρέπει πραγματικά να αναρωτηθείς αν είσαι κατάλληλος να το υιοθετήσεις

 

Για περισσότερο από μία εβδομάδα, οι γείτονες άκουγαν το κλάμα του σκύλου. Αν και η καταγγελία έγινε, γιατί κάποιος ενοχλήθηκε από την “έντονη φασαρία”, η αυτοψία στο κλειστό -εδώ και καιρό- σπίτι είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί το τετράποδο. Κλεισμένο σε ένα χώρο, δίχως πρόσβαση και, όπως φάνηκε, χωρίς τροφή για άγνωστο χρονικό διάστημα, οι αρχές εντόπισαν το εγκαταλελειμμένο ζώο, το οποίο μεταφέρθηκε στο Δήμο, όπου και εξετάστηκε από κτηνίατρο.

Η σωτηρία του τετράποδου ήρθε “τυχαία”. Ο πολίτης είχε επί της ουσίας παραπονεθεί ότι κάποιο τετράποδο, μάλλον αδέσποτο, είχε εγκλωβιστεί σε κάποιο κτίριο και γάβγιζε προκειμένου να ελευθερωθεί, αναστατώνοντας τη γειτονιά. Η πραγματικότητα όμως, ήταν τελείως διαφορετική, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη.

AdTech Ad

Η 4η Απριλίου έχει αναγορευθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, όμως στο κτίριο 16 στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, τα εγκαταλελειμμένα τετράποδα αποτελούν καθημερινή ανησυχία. Η Εισαγγελέας για την Προστασία των Ζώων, η οποία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη δέχεται πολίτες, που επιθυμούν να καταγγείλουν αυτοπροσώπως κάποιο περιστατικό.

“Ακόμα και η εγκατάλειψη ενός ζώου αποτελεί αδίκημα” εξηγεί στο WE του News247 η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός, Πετρούλα Μακρή, αναφέροντας ότι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όλο και περισσότερα τετράποδα βρίσκονται στο δρόμο. Φαίνεται πως αρκετοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να πάνε διακοπές και απλά αφήνουν τα ζώα συντροφιάς ελεύθερα αδιαφορώντας για την τύχη τους: “Επειδή ένα κουτάβι είναι χαριτωμένο δεν σημαίνει ότι είμαστε κατάλληλοι να το υιοθετήσουμε. Πρέπει να ξέρουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε, όταν αυξάνονται οι ανάγκες του ζώου ή όταν πλέον να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τα εμβόλια και για το τσιπάκι που είναι υποχρεωτικό” .

138 δικογραφίες

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες, έγγραφες και προφορικές, που φτάνουν στην εισαγγελέα Προστασίας Ζώων σε εβδομαδιαία βάση. Η πλειοψηφία τους ελέγχεται και όπου τα στοιχεία επαρκούν σχηματίζονται δικογραφίες, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. Μόνο το 2015 σχηματίστηκαν για την Αττική 138 δικογραφίες, ενώ τριπλάσιες είναι οι καταγγελίες πολιτών και φιλοζωικών ενώσεων που έφτασαν στη Δικαιοσύνη, χωρίς να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα. Ο αριθμός των υποθέσεων σχεδόν εκτοξεύτηκε σε σχέση με το 2014, οπότε ο αριθμός των δικογραφιών ανήλθαν στις 90.

Ο αριθμός των υποθέσεων σχεδόν εκτοξεύτηκε σε σχέση με το 2014, οπότε ο αριθμός των δικογραφιών ανήλθαν στις 90.

Αντίστοιχα το 2013, οι δικογραφίες, που σχηματίστηκαν, ξεπέρασαν τις 170, ενώ, το 2012, τη χρονιά που τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (4039/2012), οι υποθέσεις έφτασαν τις 41.

Οι περισσότερες προκαταρκτικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη, αφορούν στην παθητική κακοποίηση, δηλαδή όταν το ζώο βρίσκεται χωρίς τους απαραίτητους κανόνες ευζωίας, συνηθέστερα στο μπαλκόνι υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, με ακαθαρσίες ή χωρίς τροφή. Στη συνέχεια, ακολουθούν υποθέσεις ενεργητικής κακοποίησης, όπου τα ζώα να γίνονται θύματα βιαιοπραγίας και τέλος δικογραφίες για παράνομη εκτροφή και εμπορία τετράποδων.

Από τη μεταχείριση των ζώων φαίνεται ο πολιτισμός μας, για αυτό και η προστασία των ζώων είναι ιδιαίτερα σημαντική

Αυτό τονίζει η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή. Πρόκειται για μία θέση που έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν η ελληνική Δικαιοσύνης. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, εξέδωσε εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελίες Εφετών της χώρας, για την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. Είχε, δυστυχώς, προηγηθεί ο βασανισμός ενός κουταβιού δύο μηνών, στο Λουτράκι, το οποίο βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών ζωντανό, με ακρωτηριασμένα τα τέσσερα πόδια του, την ουρά και το ένα του αυτί.

Βέβαια, αν και τα “όπλα” της Δικαιοσύνης έχουν αυξηθεί, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ικανοποιητικά, καθώς το ανώτατο πλαίσιο ποινή για συναφή αδικήματα δεν μπορεί να ξεπεράσει το ένα έτος φυλάκισης (με  αποτέλεσμα η ποινή να μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ή να εξαγοραστεί), ενώ μπορεί να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο ύψους έως και 30.000 ευρώ.

http://news247.gr
Προηγούμενο άρθροΗ μόνη σωτηρία, η εξέγερση του Λαού
Επόμενο άρθροΟ ΚΩΣΤΑΣ ΕΞΑΚΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ