Την Παρασκευή από την Θεσσαλονίκη και από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, θυμήθηκε την παρουσία του στο πρώτο ενεργειακό φόρουμ που είχε διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας πως από τότε η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ένας ακόμα πιο κρίσιμος σύνδεσμος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

«Γι αυτό τον λόγο», εξήγησε, «εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σ’ ένα πρότζεκτ 2,3 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούμενου από τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, προκειμένου να απομακρύνουμε το ναυάγιο της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας το πιο λειτουργικό», σημείωσε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανέλκυση θα καταστήσει το λιμάνι πιο ελκυστικό για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες».

Την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη, ο ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, μιλώντας στο περιθώριο των επαφών που πραγματοποιήσε στην Αθήνα, σημείωσε πως υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα μας και δια αυτής στην Ανατολική Ευρώπη. Δήλωσε, επίσης, ότι μόλις υπάρξει μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, ο κόμβος επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί άμεσα με αμερικανική συμμετοχή.

Την σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και οικονομίας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη των μετακινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω των λιμανιών και της προώθησής τους στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, είχε επεσήμανει από την Αλεξανδρούπολη και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Όμως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν είναι σημαντικό μόνο για την ενέργεια, είναι εξίσου σημαντικό και για τις μεταφορές. Το λιμάνι συνδέεται άμεσα με την Εγνατία Οδό ενώ με τις κάθετες οδούς μέσω της Via Carpathia που είναι σε κατασκευή και του κάθετου δρόμου Αλεξανδρούπολης Βουλγαρίας που διασχίζει τον Έβρο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μπορούν να βρίσκονται σε λίγες ώρες στα Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πρόβα για μεταφορά για άμεση μεταφορά δυνάμεων στις Βαλτικές χώρες και την Ρουμανία

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα, κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την Πολωνία αφού της εξασφαλίζει την μεταφορά Αμερικανικού Σχιστολιθικού αερίου, και την άμεση μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Πολωνοί εξαρτώνται άμεσα από τα Ελληνικά Λιμάνια, αυτό της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξυπηρετήσει την μεταφορά τόσο Αμερικανικών όσο και Νατοϊκών δυνάμεων, ενώ η Αλεξανδρούπολη έχει διπλό ρόλο, αυτό της μεταφοράς ενέργειας και στρατιωτικών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός Πρέσβης, όπως και ο ίδιος δήλωσε, είναι σε αναζήτηση Αμερικανού επενδυτή, ο οποίος θα βελτιώσει και θα αναπτύξει τις υποδομές. Ήδη δύο Αμερικανικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις.

Αρχική

Προηγούμενο άρθροΕξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΕγγραφές και Κατατάξεις στο Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης