Η επικεφαλής της παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ” κ. Μαρία Γκουγκουσκίδου στην τοποθέτησή της άσκησε κριτική στη Διοίκηση του Δήμου και εξήγησε ότι επιθυμεί η παράταξη να είναι χρήσιμη για τους δημότες.
Τέλος παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να ενώσουν τους φορείς της περιοχής και να βάλουν φραγμό στην παρακμιακή πορεία του τόπου.

Στην εισήγηση της η κ.Γκουγκουσκίδου τόνισε:

Κύριε πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θεωρούμε πολύ δημοκρατική και πολύ χρήσιμη διαδικασία τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και όλων των αρχών, τοπικών, περιφερειακών, εθνικών. Οι αρχές πρέπει να δίνουν λόγο στους πολίτες.

Για τον Απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, του 2019 θέλω να σημειώσω :

Πρώτον : Ήταν μια εκλογική χρονιά το 2019, οπότε ότι έγινε μέχρι τις εκλογές δεν χρειάζεται να το κρίνω, το έκριναν οι πολίτες μας. Και σέβομαι την κρίση τους.

Δεύτερον : Προφανώς και θα δώσει λόγο για τα πεπραγμένα της η Δημοτική Αρχή, αλλά θα απολογηθούμε κι εμείς. Θα απολογηθούμε ως μείζονα αντιπολίτευση, για να μας κρίνουν οι δημότες. Το θεωρούμε υποχρέωσή μας.

Τρίτον : Πολλοί λένε ότι η κριτική είναι εύκολη. Εμείς λοιπόν δεν θα κάνουμε μόνο κριτική, αλλά θα πάρουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε προτάσεις για τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά προβλήματα του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τι ακριβώς έκανε η Δημοτική Αρχή κατά την περίοδο που εξετάζουμε; Εμείς, δεν θέλω να είμαστε άδικοι, αναγνωρίζουμε ότι έκανε προσπάθειες, ενέταξε και υλοποίησε κάποια έργα, τα οποία άλλωστε ψηφίσαμε και μεις. Ήταν όμως έργα αποσπασματικά, ευκαιριακά και όχι ενταγμένα σε ένα Αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Έργα που ίσα-ίσα μας κρατούν στη ζωή, μας δίνουν λίγες ανάσες, αλλά δεν λύνουν ριζικά τα μεγάλα μας προβλήματα. Έργα βιτρίνας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φυσικά η Διοίκηση Μαυρίδη διατήρησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

  • Απουσία ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που θα υπηρετείται με συνέπεια.
  • Απευθείας αναθέσεις έργων στους ημετέρους.
  • Απουσία προσπάθειας για ουσιαστικό διάλογο με την αντιπολίτευση, αντί αυτού οξύτητα και ένταση.
  • Αλαζονεία και περιφρόνηση κάθε αντίθετης άποψης, τόσο απ’ τον Δήμαρχο, όσο και απ’ τους αντιδημάρχους, στη λογική “Ο Δήμος είμαστε εμείς”.

Και θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα συμβάντα, εντελώς χαρακτηριστικά.

1) Στις 27 Αυγούστου του 2019 η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας διοργάνωσε ένα αστικό φεστιβάλ “τη Λευκή νύχτα Ορεστιάδας”, που στόχο είχε μέσα απ’ την κατανάλωση και τη διασκέδαση, να δώσει ανάσες στην αγορά, να ενώσει τους επαγγελματίες με τους τοπικούς καταναλωτές, αλλά και και τους διακρατικούς φίλους μας απ’ τις γειτονικές περιοχές. Την εκδήλωση αυτή την στήριξαν η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Έβρου, η συντριπτική πλειοψηφία εμπόρων και επαγγελματιών του Δήμου, τη στήριξε στο σύνολό της η τοπική κοινωνία. Εκτός από εσάς, εκτός απ’ τον Δήμο.

Τους γυρίσατε την πλάτη και κάνατε το παν για να αποτύχει. Όμως η Λευκή Νύχτα πέτυχε. Γι’ αυτό  και θα επαναληφθεί.

Ήσασταν αντίθετοι γιατί δεν ελέγχατε τη διοργάνωση και τους διοργανωτές, γιατί άλλοι ήταν οι δικοί σας. Αντί να ενώσετε την αγορά, τη διαιρέσατε. Αντί να λύσετε το πρόβλημα, γίνατε μέρος του προβλήματος.

2) Στις 8 Οκτωβρίου 2019 φέρατε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για την “Ενεργειακή  Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων”, να παραδώσετε σε ιδιώτη δηλαδή τις υπηρεσίες φωτισμού του Δήμου, έναντι 6.000.000 ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις τις δικές μας και όλης της αντιπολίτευσης, το αποσύρατε, το πήρατε πίσω, χωρίς να εξηγήσετε ποτέ γιατί το αποσύρατε.

Επειδή κάτι μισόλογα λέτε για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεντεύξεις σας, σας συμβουλεύω, μην το ξαναφέρετε στο δημοτικό συμβούλιο.

Μην υποχρεώσετε τους εξουθενωμένους επαγγελματίες και δημότες μας, που πληρώνουν δημοτικά τέλη, να πληρώσουν 6.000.000 ευρώ σε αεριτζήδες και λαμόγια.

Μην το φέρετε, διαφορετικά θα σας ακολουθεί για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι σίγουρο. Εάν προσπαθήσετε να βρείτε συνενόχους στην   αντιπολίτευση, δεν θα τα καταφέρετε.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Μέτιου με Μαυρίδη και Γκαράνη για Νυμφαία και τουρισμό
Επόμενο άρθροΟ εκπρόσωπος του Ερντογάν μιλά για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη και ζητά “διάλογο”