Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη
στο κεντρικό δελτίο του Alpha και στο Νίκο Μάνεση

Για τη Χειμάρρα και τη σύλληψη του υποψήφιου Δημάρχου

Η Αλβανία βρίσκεται σε μια οξεία αντιπαράθεση, έχουν δημοτικές εκλογές, υπάρχει πολύ μεγάλη αντιπαράθεση στο εσωτερικό και πάντοτε όταν υπάρχουν τέτοιου είδους εντάσεις οι μειονότητες την πληρώνουν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμπαρασταθούμε και ουσιαστικά να απαιτήσουμε δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Αλβανίας.

Πόσο σας ανησυχεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών; Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με τη χώρα μας;

Η Τουρκία είναι σε μια μόνιμη εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της εδώ και δεκαετίες. Πολύ φοβάμαι ότι οι κεμαλιστές αν κερδίσουν θα αποδειχθούν πολύ ποιο επικίνδυνοι. Δεν χρειάζεται παρά να δείτε το παρελθόν, ποιοι ήταν στην κυβέρνηση το 1974, ποιοι ήταν στην κυβέρνηση κάθε φορά που είχαμε μεγάλες εξάρσεις εθνικισμού και ανθελληνισμού στην Τουρκία. Από την άλλη μεριά αυτό που δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση είναι μία αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο σημαίνει ότι όποιος και να κερδίσει θα αυξήσει τις εντάσεις στο Αιγαίο μόνο και μόνο για να συσπειρώσει το εσωτερικό.

Μπορεί να αυξηθούν και οι ροές μεταναστών;

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε εναντίον κάθε φράχτη είναι ότι το μόνο που πετυχαίνει ένας φράχτης είναι να αυξάνει τα κέρδη των διακινητών.

Το μεταναστευτικό δεν λύνεται με φράχτες και με πους μπακς, επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο αλλά όσον αφορά στη μεταναστευτική ροή, πρέπει να το πάρουμε απόφαση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μεταναστευτική πολιτική.

Είμαστε μια ήπειρος που για χίλια χρόνια κάναμε εξαγωγή μεταναστών σε όλο τον πλανήτη, τώρα έχει αλλάξει το δημογραφικό, έχει αντιστραφεί αυτή η ροή και ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε πολιτική γι’ αυτό, χτίζουμε φράχτες.

Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμα στο Δουβλίνο, να μην υπάρχει ακόμα ένας τρόπος, μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα αποκύημα της φαντασίας μας- για να μοιραστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όλο αυτό το πλήθος των ανθρώπων. Γιατί αν τους μοιραζόμασταν δεν θα είχαμε πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα, η Ελλάδα έχει πρόβλημα μεταναστευτικό, η Ιταλία έχει πρόβλημα μεταναστευτικό, επειδή δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μου είπατε ότι είναι προθέρμανση ο πρώτος γύρος των εκλογών. Μιλώντας για συνεργασίες είπατε ότι η πρώτη Κυριακή θα «καεί». Τι συνεργασία βλέπετε στις δεύτερες εκλογές;

Αν βγαίνουν τα κουκιά Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ θα βγει τέτοια συγκυβέρνηση δικομματική. Αν βγαίνουν τα κουκιά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πάλι θα βγει μια τέτοια συγκυβέρνηση. Είναι πολύ πιθανό να μην βγαίνουν τα κουκιά αυτά, οπότε τότε θα έχουμε μια τρικομματική.

Εσείς κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσατε να το κουβεντιάσετε;

Εμείς δύο χρόνια το λέμε ότι για να έχεις μία συγκυβέρνηση η οποία αξίζει να υπάρχει πρέπει να έχει ένα κοινό πρόγραμμα, κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο δεν γίνεται μετά την Κυριακή των εκλογών.

Αν κάποιος έλεγε ότι αποδέχεται τη ΔΗΜΗΤΡΑ;

Σε καμία περίπτωση, δε φτάνει η ΔΗΜΗΤΡΑ.

Για το ΦΠΑ τι θα κάνουμε;

Για τα κόκκινα δάνεια τι θα κάνουμε;

Με το Υπερταμείο τι θα κάνουμε;

Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τι θα κάνουμε;

Τι θα κάνουμε για το θέμα της πράσινης μετάβασης, την απολιγνιτοποίηση;

Εμείς δεν λαϊκίζουμε, προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο σοβαροί. Θέλουμε να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια και να του πούμε ότι, εμείς θα συμμετάσχουμε σε μία συγκυβέρνηση μόνο εφόσον έχει εκπονηθεί ένα συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό επιμένουμε σε ένα πράγμα, δεν έχουμε κόκκινες γραμμές, ούτε προαπαιτούμενα, ούτε είμαστε δύσκολοι. Ένα πράγμα ζητάμε, μία προεκλογική διαδικασία σύγκλισης.

Σε σχέση με το ΔΗΜΗΤΡΑ, εγώ που τα λεφτά μου ως μισθωτός θα τα έχω στην τράπεζα, αν τα κινήσω μέσω taxis δε θα υπάρξει προμήθεια;

Καμία. Όταν πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας υπάρχει προμήθεια; Όχι.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να μας πετάξουν από την Ευρωζώνη και να πάμε σε διαδικασία εθνικού νομίσματος;

Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι απολύτως πτωχευμένη. Αν τα ομόλογά μας πωλούνται στην αγορά σε καλές τιμές είναι επειδή έχεις μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία κλείνει το μάτι στους χρηματιστές και λέει: το ξέρω ότι το ξέρεις ότι είναι πτωχευμένο το ελληνικό κράτος αλλά αγόρασέ το και θα στο καλύψω εγώ, το οποίο σημαίνει ότι είναι πολιτική απόφαση, το αν η Ελλάδα θεωρείται σήμερα πτωχευμένη ή όχι. Όταν έχεις ένα έθνος, μια χώρα, ένα λαό που είναι τόσο εξαρτημένος δεν πρέπει να έχεις ένα σχέδιο τι θα γίνει αν κάποιος στη Φρανκφούρτη αποφασίσει ότι αύριο θα σε πει πτωχευμένο πάλι;

Το ΔΗΜΗΤΡΑ, βασικός στόχος είναι οι δωρεάν ψηφιακές συναλλαγές. Εάν έχεις ένα χιλιάρικο στην τράπεζα, τώρα δεν παίρνει τόκο, αν το βάλεις στο λογαριασμό του ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΑΦΜ σου σε ένα χρόνο αποσβένεις 1080 ευρώ, ουσιαστικά παίρνεις έναν τόκο 8%, ένα επιτόκιο. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Θεωρώ ότι θα έπρεπε κάθε χώρα της Ευρωζώνης να το έχει.

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Αποστολόπουλος: “Είμαστε η εναλλακτική λύση στο πολιτικό σκηνικό”
Επόμενο άρθροΣτέλιος Παναγούτσος: “Τσίπρας και Μητσοτάκης εγκατέλειψαν τον Έβρο”