Αν δε σπάσεις αυγά, ομελέτα δε γίνεται, λέει ο σοφός λαός και στη δική μας περίπτωση αν δε σκάψεις δρόμους, απομακρύνεις τους κυβόλιθους, εγκαταστήσεις τα δίκτυα και τοποθετήσεις τις νέες πλάκες, πεζοδρόμους δε θα έχεις.

Ο λόγος για το έργο «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης» αρχικού προϋπολογισμού 1.092.951 ευρώ, το οποίο είναι σε εξέλιξη προκαλώντας αναστάτωση σε καταστηματάρχες εστίασης, οδηγούς, περαστικούς αλλά και μόνιμους κατοίκους.
Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, το έργο προχωρά, η ολοκλήρωσή του όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται χρόνος και κυρίως υπομονή!

Υπομονή για να εγκατασταθούν ταυτόχρονα και συντονισμένα τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου και ψηφιακής ίνας και να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα φρεάτια και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Υπομονή για να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή με τη δημιουργία και ανανέωση πράσινου στοιχείου με την προσθήκη 35 νέων δέντρων.

Υπομονή για να αναβαθμιστεί βιοκλιματικά η περιοχή με τη χρήση σύγχρονων οικοδομικών υλικών, εναρμονισμένων με το περιβάλλον όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ειδικότερα, ως υλικό δαπεδόστρωσης επιλέχτηκαν πλάκες πεζοδρομίου τριών αποχρώσεων (γκρι σκούρο, γκρι ανοιχτό και λευκό) από ψυχρά υλικά, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία βιοκλιματικά αναβαθμισμένου ανοιχτού δημόσιου χώρου.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο μας χρηματοδοτεί για να τοποθετήσουμε τις συγκεκριμένες πλάκες που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την επιστρέφουν στο περιβάλλον.

Υπομονή για τη δημιουργία χώρου, προσβάσιμου για όλες τις κατηγορίες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Υπομονή για να αναβαθμιστεί αισθητικά με την εκ νέου εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση καινούργιων ιστών φωτισμού και φωτιστικών LED.

Εν κατακλείδι, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στις οδούς Ν. Φωκά, Κουντουριώτη, Μιαούλη, Κανάρη, Σουλίου και στην Κύπρου όπου προβλέπεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων πλάτους 2,50μ εκατέρωθεν, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι ακόλουθες εργασίες:

  • καθαίρεση και απομάκρυνση του παλιού οδοστρώματος πλάτους 3,00μ από γρανίτοκυβόλιθο,
  • καθαίρεση της παλιάς δαπεδόστρωσης των πεζοδρομίων,
  • κατασκευή βάσης από σκυρόδεμα C 25/20 πλάτους 8,00μ,
  • πλακόστρωση από έγχρωμες πλάκες πεζοδρομίου επί της τσιμεντοκονιάματος  σύμφωνα με το σχέδιο δαπεδόστρωσης της Τ/Υ,
  • προσαρμογή στάθμης υφιστάμενων  φρεατίων,
  • επέκταση του γκαζόν στη διασταύρωση της  Λεωφόρου Β. Αλεξάνδρου και οδ. Κουντουριώτου,
  • δεντροφύτευση,
  • τοποθέτηση ιστών και φωτιστικών σωμάτων καθώς και
  • εγκατάσταση εκ νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Εργασίες που για να γίνουν σωστά δε δύναται να ολοκληρωθούν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά απαιτούν χρόνο και μαζί υπομονή. Είμαστε βέβαιοι ότι οι συνδημότες μας το αντιλαμβάνονται, για αυτό και τους ευχαριστούμε για την κατανόηση που δείχνουν.
Προηγούμενο άρθροΑξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδη” για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων- Pavlidis Terroir (Τελικά αποτελέσματα)
Επόμενο άρθροΗ Άνοιξη που χάθηκε στις στάχτες… (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)