Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια» Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Σπύρος Νταντανίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, κι έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη βελτίωση της προσβασιμότητας για ανάπηρους δημότες κι επισκέπτες.

Ο κ. Αυγουλάς εξήγησε πως ο μη κερδοσκοπικός φορέας που εκπροσωπεί δημιούργησε τη σελίδα meallamatia.gr, τη μοναδική πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να δει πώς λειτουργεί μια βραβευμένη πόλη στον τομέα της προσβασιμότητας, καθώς το 2021 η Κομοτηνή κατέκτησε Ειδική Μνεία Ευρωπαϊκής Προσβάσιμης Πόλης στα Access City Award.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής άκουσε προσεκτικά τις επισημάνσεις, δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και μάλιστα, ακολούθησε τεχνική σύσκεψη παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Καρασταύρου και της Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δέσποινας Πάσσου.

Με το πέρας της επικοινωνίας δήλωσε σχετικά: «Το βραβείο λειτούργησε ως αφετηρία για να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας. Οδηγός μας είναι ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ. Στόχος μας είναι η Κομοτηνή να είναι προσβάσιμη πόλη για άτομα με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα. Επόμενο βήμα μας είναι να γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των τυφλών. Σχεδιάζουμε τα ‘έξυπνα φανάρια’ που θα βοηθούν τους τυφλούς να γνωρίζουν πού βρίσκονται και ποιοι δρόμοι είναι δεξιά και αριστερά τους.

Σε ό,τι αφορά στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής, υπάρχει το sea truck και ενισχύουμε την αλυσίδα προσβασιμότητας για τη θερινή περίοδο, καθώς θα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα όρασης, όπως το σύστημα αυτόνομης καθοδήγησής τους, με σκοπό να φτάνουν στο νερό και να κολυμπούν με ασφάλεια, χωρίς συνοδό. Θα τοποθετηθεί στα σημεία που υπάρχουν ναυαγοσώστες. Επομένως, σταδιακά βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της πόλης και των παραλιών μας, ανάλογα με τους πόρους που έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται».

Οι κ. Αυγουλάς περπάτησε όλο το Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή και κατέθεσε στον Δήμαρχο μια σειρά παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν, θέτοντας κάποιες προτεραιότητες. «Η Κομοτηνή, με τη λήξη της πανδημίας, θα γίνει πόλος έλξης για τουρίστες με βλάβες, οπτική και κινητική, γιατί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβασιμότητας είναι πρόκληση. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον ΠΕΡΠΑΤΩ θα προχωρήσουν κάποια βήματα, όπως είναι οι αλλαγές στην πλακόστρωση για περισσότερους οδηγούς όδευσης τυφλών και κάποιες διορθώσεις στο ανάγλυφο των πεζοδρομίων όπου χρειάζεται. Επίσης, θα γίνουν ορισμένες ανάγλυφες κατόψεις και χάρτες για σημαντικά κτίρια του Δήμου Κομοτηνής. Επιπλέον, όταν ολοκληρωθεί η ιστορική διαδρομή της Κομοτηνής θα έχουμε μια ανάγλυφη εικόνα για επισκέπτες που δε βλέπουν».

Ο φορέας «Με άλλα μάτια» συνεργάζεται με Δήμους της χώρας για έργα προσβασιμότητας και ο κ. Αυγουλάς ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας της ΚΕΔΕ προτίθεται να στηρίξει τα αιτήματα του Δήμου Κομοτηνής σε κεντρικό επίπεδο και να συστρατευτεί για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο κ. Νταντανίδης εξήγησε ότι τα βήματα που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή στοχεύουν στο να διαμορφωθεί «μια πόλη όπως την ονειρευόμαστε, για όλους».

Οι κ.κ. Αυγουλάς και Νταντανίδης επισκέφθηκαν στη συνέχεια τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής όπου έγινε συζήτηση με τα στελέχη του Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής Exagono.

Προηγούμενο άρθροΤον Μάρτιο οι επόμενες πληρωμές του ΕΛΓΑ σε πληγέντες αγρότες του Έβρου
Επόμενο άρθροΔιαφημιστικό σποτ διακινητών με θέμα τη μεταφορά Μαροκινών παράνομων μεταναστών στον Έβρο