Aπογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Δασαρχείο Σουφλιου, όπως προκύπτει από την συνέντευξη της Δασάρχη Σουφλίου κ. Γιαννούλας Διαγκάκη στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Το Δασαρχείο είναι ένα από τα νευραλγικά του νομού Έβρου και έχει στην ευθύνη του ένα πλούσιο δασικό οικοσύστημα, όπου διαβιούν σπάνια αρπακτικά πουλιά στο Δάσος Δαδιάς, το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης, το Δασικό φυτώριο αλλά και ο  γνωστός χώρος δασικής αναψυχής Κατραντζήδες.

Η Δασάρχης Σουφλιου Γιαννούλα Διαγκάκη μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας διατύπωσε τους φόβους και την αγωνία της για το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν και φέτος οι πυρκαγιές διότι «ποτέ -όπως είπε- δεν είμαστε έτοιμοι.»

Όπως εξήγησε, “τα συνεργεία δουλεύουν συντηρώντας δρόμους και αντιπυρικές ζώνες αλλά το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 μήνες από σήμερα όταν θα έχει περάσει ουσιαστικά το καλοκαίρι. Σε μια περιοχή ευθύνης  800.000 στρεμμάτων από το Αρδάνιο  μέχρι την Μάνδρα Σουφλιου υπάρχουν 4 μόνο δασοφύλακες, ένας ανά 200.000 στρέμματα. Πριν από 36 χρόνια  η υπηρεσία απασχολούσε 45 άτομα προσωπικό και τα έργα ήταν  σε οργασμό,  ενώ σήμερα με 14 άτομα έχουν περιορισθεί στα απαραίτητα με συντηρήσεις δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Ευτυχώς που φέτος η χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ  θα καλύψει το 80% των δρόμων μήκους 400 χιλιομέτρων  και των 67 αντιπυρικών ζωνών. Η περιοχή των Κατρατζήδων έχασε θεαματικά τον κόσμο που την επισκέπτονταν από το 1984 αφού εδώ και 20 χρόνια έχει να χρηματοδοτηθεί μια έκταση 130 στρεμμάτων με ζώα πουλιά λίμνες χώρους διαμονής και σίτισης εκεί που υπήρχε ζωή και κίνηση από κάθε μέρος του κόσμου. Την ίδια φθίνουσα πορεία έχει και το Δασικό φυτώριο το οποίο τροφοδοτούσε κάθε χρόνο σχολεία στρατό νοσοκομεία και άλλους φορείς με μια χρηματοδότηση που σήμερα φθάνει στο 1/6 της αρχικής”.

“Με το φιλότιμο και μόνο κρατάμε την λειτουργία του Δασαρχείου” τονίζει η κ. Διαγκάκη,   με  το προσωπικό του να  είναι γερασμένο και κουρασμένο και το ερώτημα είναι αν όλοι οι υπάλληλοι που έχουν τα ίδια σχεδόν χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτηθούν, στο έλεος τίνος θα αφεθεί ένας τόσο αξιόλογος δασικός πλούτος.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από την Αλεξανδρούπολη στην Ναυτική Εβδομάδα Βόλου
Επόμενο άρθροΘετικός στον κορωνοϊό (για δεύτερη φορά) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος