Kαθόλου τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι χθεσινές παρεμβάσεις Σαμαρά-Καραμανλή, λίγο πριν την ομιλία Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Πρόκεται όχι μόνο για τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, αλλά και για δύο πρόσωπα, όπου μπορούν να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις, εντός και εκτός ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για μία σημαντική και ορθή τοποθέτηση. Μένει βέβαια να αποδειχθεί και στην πράξη αυτή η υπόσχεση.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως και ο ίδιος στηρίζει την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή κυβέρνησης, ώστε όπως είπε να υπάρξει «ρωμαλαία ανάπτυξη», με επίκεντρο τους οικονομικά ασθενέστερους.

«Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε την παράταξή μας στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη με στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων» είπε ο κ. Καραμανλής.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός κάνει δήλωση στήριξης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εν μέσω «ψιθύρων» που υπήρχε κακό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών.
Σαμαράς: Πάμε όλοι μαζί για την μεγάλη νίκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αφού αρχικά στάθηκε στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ λέγοντας πως «η Μακεδονία μας δεν χαρίζεται», τόνισε ότι όλοι μαζί πορεύονται για την μεγάλη νίκη.

Συμφωνία – ντροπή η συμφωνία για το Σκοπιανό

Βαριά σκιά και ντροπή στη Μακεδονία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία για το Σκοπιανό, και χυδαία την προσπάθεια της κυβέρνησης να ταυτίσει με την ακροδεξιά όσους διαμαρτύρονται. Όπως είπε στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαισιο της ΔΕΘ, η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία όποτε έρθει στη Βουλή. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε τους έξι βασικούς άξονες της πολιτικής της ΝΔ – έξι στόχους, όπως είπε, για την αναγέννηση της πατρίδας.
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Ο κ.Μητσοτάκης μπήκε καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη αίθουσα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις ενότητας των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντωνη Σαμαρά.

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να ευνοηθεί η ανάπτυξη, ταυτόχρονα με την πλήρη κατάργηση των capital controls, αλλά και του νόμου Κατρούγκαλου. Προκειμένου να μπορέσουν οι Ελληνες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στο κράτος εξήγγειλε ενιαία ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και ελάχιστη τα 20 ευρώ.

«Ζητώ από τους Ελληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε δώδεκα μήνες θα έχω πάλι συνέντευξη. Πιστεύω ότι με τη στήριξη των πολιτών θα έρθω στη ΔΕΘ μια βδομάδα νωρίτερα, για να την εγκαινιάσω. Σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει μπροστά, θα έχει βάλει γερά θεμέλια για το μέλλον της. Πιστεύω στους Ελληνες. Στο Μάτι, στα αποκαϊδια της καταστροφής ξεκίνησε μια αχτίδα ελπίδας, με τον τρόπο που αντέδρασαν οι Έλληνες. Την ίδια αχτίδα ελπίδας προσφέρουν στην οικονομία οι ήρωες της καθημερινότητας οι Ελληνες που κρατούν όρθια την κοινωνία, σε μια Ελλάδα που απαιτεί υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ζήσουν απλώς μια ανθρώπινη ζωή.

Οι Ελληνες δεν θέλουν άλλα ψέμματα. (…) Η Ελλάδα περιμένει να της ανοίξουμε πόρτα στο μέλλον. Οχι με άλλο λαϊκισμό, όχι με άλλο διχασμό. Οι Ελληνες ζητούν όχι διορισμούς, αλλά ευκαιρίες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες. Ζούμε το θλιβερό επίλογο μιας εποχής. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Οχι απλώς ηττημένοι, αλλά απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η ανανεωμένη Ελλάδα, έρχεται», είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε έξι στόχους για την αναγέννηση, όπως είπε, της πατρίδας. «Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της
μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους.

Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά
εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.

Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.

Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες.

Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες.

Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία.

Με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού.

Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και
αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού.

Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και
στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της.
Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας.

Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει.

«Πρέπει να τρέξουμε», είπε. «Την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση, ο κόσμος προχωρούσε. Στη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης η παγκόσμια οικονομία μεγάλωσε κατά 25%. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, η καθαρή ενέργεια, έρχονται ολοταχώς και θα αλλάξουν τη ζωή μας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει μ’ αυτούς που θα μείνουν εκτός. πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία, γιατί μόνο έτσι θα απογειωθεί η οικονομία. (…) Οι νέοι μας πρέπει να επιτρέψουν στην πατρίδα. Δεν είναι εύκολο, είναι εφικτό».

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. «Οι εταίροι μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα, υποτιμούν τους Έλληνες. Η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τη μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη σκότωσαν την ανάπτυξη με παρανοϊκούς φόρους. Ρωτώ: θα έκαναν το ίδιο αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Θα το κάνουμε μειώνοντας φορολογία και εισφορές για να πυροδοτήσουμε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα το κάνουμε με πολλές μορφές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Δείτε βίντεο:

www.pentapostagma.gr

Προηγούμενο άρθροΤα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για Εγνατία και Λιμάνια
Επόμενο άρθροΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ (+1922) (του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά)