Είναι γνωστό ότι η Τουρκία  επιχειρεί συνεχώς  την εργαλειοποίηση  του  μεταναστευτικού σε βάρος Ελλάδας -ΕΕ, στέλνοντας καραβιές μεταναστών στα νησιά μας στο Αιγαίο υπό την προστασία και καθοδήγηση της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και διαμέσου του έβρου ποταμού στην Θράκη.

Ανάσχεση στην λαθραία είσοδο μεταναστών στον Έβρο αποτέλεσε η κατασκευή του φράχτη σε μέρος της φίλιας όχθης του ποταμού, η επαύξηση των  μέτρων ασφαλείας με ηλεκτρονικά μέτρα επιτήρησης και φυσικής παρουσίας των συνοριοφυλάκων της χώρας μας, εξοπλισμένων με σύγχρονα οχήματα και μέσα.

Πρόσφατα ο Έλληνας ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την επέκταση του φράχτη, γεγονός που καταστεναχώρησε τους γείτονες, όπως φαίνεται από σχετικό  άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

“Η Ελλάδα ετοιμάζει χαλύβδινο τείχος μήκους 140 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία.

Διαβόητη για την απώθηση των μεταναστών, η Ελλάδα σχεδιάζει τώρα να ενισχύσει τα σύνορά της με την Τουρκία με ένα μακρύ ατσάλινο τείχος, ανακοίνωσε Έλληνας υπουργός

Ως πύλη για τους μετανάστες στην Ευρώπη, η Ελλάδα σχεδιάζει να χτίσει έναν χαλύβδινο φράχτη μήκους 140 χιλιομέτρων (87 μίλια) στα σύνορά της με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Maritsa (Meriç),  όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Θεοδωρικάκος είπε ότι το υπουργείο του έχει ξεκινήσει ένα έργο για την κατασκευή φράχτη για την αποτροπή διέλευσης μεταναστών.

Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 250 συνοριακούς αστυνομικούς για να ενισχύσουν τα μέτρα περιπολίας και επιτήρησης κοντά στην περιοχή Μαρίτσα στα τουρκικά σύνορα.

Η Αθήνα κατασκεύασε ένα χαλύβδινο φράγμα μήκους 40 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση και η διαδικασία κατασκευής ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021.

Η χώρα κατηγορείται επανειλημμένα για κακομεταχείριση μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, κυρίως για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκοντας καλύτερη ζωή.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αποκάλυψε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού ναυτικού κατέγραψε πλάνα από ελληνικές δυνάμεις να απωθούν παράνομα ένα σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η παράνομη ελληνική απώθηση καταγράφηκε βόρεια του ελληνικού νησιού της Λέσβου στο Αιγαίο Πέλαγος στις 30 Δεκεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο σε tweet.

Η Άγκυρα και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Μια έκθεση το 2022 ανέφερε ότι η Ελλάδα απώθησε σχεδόν 42.000 αιτούντες άσυλο από το 2020.

Η έκθεση με τίτλο «Απωθήσεις και Πνίγοντας Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Αιγαίο» αποκαλύπτει την παραβίαση του διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης που χρησιμοποίησε η έκθεση, οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν 41.523 αιτούντες άσυλο μεταξύ 2020 και 31 Μαΐου 2022.

«Οι απωθήσεις από μόνες τους είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και πολλές από τις πρακτικές απώθησης συνοδεύονται από σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν κάνει σύντομα αλλά επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο για να φτάσουν στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς πολλά σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν. Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει χιλιάδες άλλους.

Σημειώνοντας ότι το 98% των απωθήσεων αφορούσαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση, η έκθεση ανέφερε ότι το 88% από τους 8.000 αιτούντες άσυλο που ήρθαν στα ελληνικά σύνορα ξυλοκοπήθηκαν.

Πρόσθεσε ότι το 97% υπέστη κλοπή, το 5% υπέστη σεξουαλική επίθεση και το 8% ηλεκτροσόκ, ενώ το 49% αναγκάστηκε να γδυθεί και το 16% πνίγηκε.

Από τα παιδιά ανάμεσά τους, το 68% εκτέθηκαν ή έγιναν μάρτυρες βίας και κακοποίησης, τονίζει η έκθεση.

Ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών σε απωθήσεις γης, 53 αιτούντες άσυλο πέθαναν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 33 που πάγωσαν μέχρι θανάτου και πνίγηκαν στον ποταμό Meriç, που αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι αιτούντες άσυλο  σύμφωνα με τις πρακτικές απώθησης της Ελλάδας στη θάλασσα πετάχτηκαν σε αυτήν, μερικές φορές με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και μερικές φορές χωρίς σωσίβια.

Αυτό οδήγησε στον θάνατο οκτώ παράτυπων μεταναστών πέρυσι, μαζί με τρεις το 2022 στις 31 Μαΐου.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι αρχές εμπόδισαν τους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους, να έχουν πρόσβαση σε μηχανισμούς καταγγελιών και να αναφέρουν παραβιάσεις . 

«Έχει αποδειχθεί από συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Frontex (ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) συμμετείχε σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας, υποστήριξε πολλές ενέργειες  από αυτές».

Οι απωθήσεις είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες υπαγορεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαύνονται ή να επιστρέφουν σε χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύει λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική ομάδα.

Η Τουρκία υπήρξε ένα κρίσιμο σημείο διέλευσης για παράτυπους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη για να ξεκινήσουν νέες ζωές, ειδικά εκείνων που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις στις χώρες τους.

Ήδη φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, και λαμβάνει νέα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της για να αποτρέψει μια εισροή μεταναστών ανθρώπινα.”

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι έτσουξε τους Τούρκους η εξαγγελία επέκτασης του φράχτη στον Έβρο από την Ελλάδα, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού  από τον Ερντογάν.

Σκοπίμως παραλείπεται η παραμικρή αναφορά από τους Τούρκους για τα  μεγάλα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν από την ΕΕ, προκειμένου να μην διοχετεύσουν μετανάστες σε χώρες αυτής, αλλά να παρέχουν φιλοξενία σε αυτούς.

Επίσης με αφορμή τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020 που η Τουρκία και ειδικότερα η Στρατοχωροφυλακή της στον Έβρο ωθούσε κατά χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, επισημαίνουμε ότι δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως  κίνηση των εν λόγω μεταναστών προς τα Τουρκοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να εισέλθουν στην Βουλγαρία και από εκεί στην Ετρώπη, όταν οι Ελληνικές αρχές  τους αναχαίτισαν .

Αυτό απλά έγινε γιατί η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή στεγανοποίησε τα σύνορα με την Βουλγαρία, ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου ποταμού και των Ελληνοτουρκικών συνόρων.

Το τουρκικό θράσος να κάνει το άσπρο-μαύρο δεν έχει όρια, αφού πρόσφατα εμφανίστηκαν παντελώς γυμνοί στην τουρκική όχθη του Έβρου δεκάδες μετανάστες που οι τουρκικές αρχές ωθούσαν να περάσουν δια της βίας τον ποταμό και να έρθουν στην Ελλάδα, την ώρα που μας κατηγορούν ότι εμείς γδύνουμε και κακομεταχειριζόμαστε τους μετανάστες, βοηθούμενοι μάλιστα και από την FRONTEX.

Τέλος αναφορικά με το Αιγαίο, είναι γνωστό ποιός ωθεί τους μετανάστες να περάσουν στα νησιά μας από τα μικρασιατικά παράλια και πόσους μετανάστες έχει σώσει το Ελληνικό Λιμενικό.

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7143105_etsoyxe-toys-toyrkoys-i-exaggelia-tis-elladas-gia-epektasi-toy-frahti-ston

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις
Επόμενο άρθρο«Έφυγε» από τη ζωή ο πατριάρχης της ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών Απόστολος Πίτσος