Καταρρίπτεται με κάθε τρόπο η επιχειρηματολογία Τσίπρα ότι δήθεν το κλείσιμο των συνόρων είναι «μονομερείς ενέργειες χωρών» – Στρατιωτικές δυνάμεις και από τους Βούλγαρους

Με την Βαλκανική Οδό «de facto» κλειστή εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες, γειτονικές της Ελλάδας χώρες πλην των Σκοπίων επιχειρούν την κατά το δυνατόν σφράγιση των συνόρων τους, ώστε να αποτρέψουν τους περισσότερους από 42.000 εγκλωβισμένους στην χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.

Ήδη, καθώς οι απελπισία των ανθρώπων αυτών μεγαλώνει υπό τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν στον καταυλισμό της Ειδομένης, μέσα στα λασπόνερα, τις ασθένειες και με το πέρασμα ερμητικά κλειστό, αναζητούνται νέες διαδρομές προς την Κεντρική Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό, η Αλβανία ζήτησε χθες και συμφώνησε για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία Ιταλών αστυνομικών, ενώ η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.


Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Σε αναμονή η Δυτική Ελλάδα για τη δημιουργία hotspot προσφύγων

«Όχι μόνο δεν ξέρουμε τίποτα για το αν θα δημιουργηθούν hotspots προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε και καμία τηλεφωνική επικοινωνία με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση που να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα». Αυτό απάντησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Περιφέρεια για την ενημερωτική καμπάνια κατά του αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, όμως όποτε και να ζητηθεί το ο,τιδήποτε «εμείς θα ανταποκριθούμε καθότι πρέπει να έχουμε πρώτα από όλα ανθρωπιά».

«Ένα πρέπει να έχουμε κατά νου πως πρέπει να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, δεν κοιτάμε το χρώμα την καταγωγή αλλά στόχος μας είναι όλοι να συνδράμουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την ευθύνη του έχοντας κατά νου μία αξία, την ανθρωπιά» ενώ ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει πέρα από κάποιες διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, όμως όταν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα δημιουργίας hotspots θα συζητηθεί δημόσια σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εδώ και αρκετό καιρό, σχεδόν πριν από ένα χρόνο όταν μαζί με άλλες Περιφέρειες της Μεσογείου φώναζαν από τη CPMR πως «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι».

«Ως Περιφέρεια έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτουβουλίες σε ευρωπαικό επίπεδο για το προσφυγικό εδώ και σχεδόν 10 μήνες (από τον Απρίλιο του 2015), είχαμε ενημερώσει για το πρόβλημα που ερχόταν και κρούαμε το καμπανάκι. Λέγαμε από τότε πως ήταν ένα θέμα που θα προσπερνούσε εμάς, αλλά και την ίδια τη χώρα» κατέληξε.


Πρακτορεία συνεχίζουν να πουλάνε εισιτήρια σε πρόσφυγες για Ειδομένη

Συνεχίζουν να πουλάνε αδρά εισιτήρια για Ειδομένη στους πρόσφυγες και μετανάστες, τα παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων που άνοιξαν στη Μυτιλήνη τους τελευταίους μήνες.
Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά εισιτήρια «ελπίδας», που διακινούνται παράνομα από Έλληνες και ξένους -μετανάστες με άδεια παραμονής στην πλειονότητά τους, που γνωρίζοντας τη γλώσσα, επικοινωνούν και πείθουν τους ανθρώπους πως μπορούν να περάσουν τα σύνορα αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Τα εισιτήρια αυτά πουλιούνται προς 50 ευρώ το ένα και στην πραγματικότητα είναι προϊόντα απάτης και πλαστογραφίας, αφού στον Πειραιά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά απλά χαρτιά.

Η αστυνομία διερευνά το όλο θέμα, ενώ χθες ενημέρωσε το σύνολο των τουριστικών πρακτορείων στην πόλη της Μυτιλήνης πως δεν θα πρέπει να κόβουν εισιτήρια για λεωφορεία με κατεύθυνση την Ειδομένη. Ωστόσο, οι αστυνομικοί έλεγχοι φαίνεται να έχουν ατονήσει.

Πριν μερικές μέρες συνελήφθη ομάδα ξένων και Ελλήνων με την κατηγορία ότι προωθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί, προς συγκεκριμένα πρακτορεία ταξιδιών.


Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Εφετών (Πειραιά), διέταξε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος προσφύγων.

Αφορμή στάθηκαν εκτενή ρεπορτάζ, που μεταδόθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία έχει αναπτυχθεί, από γραφεία τουρισμού, στην περιοχή πλησίον του λιμανιού του Πειραιά, παράνομη δραστηριότητα εκμετάλλευσης προσφύγων, αναφορικά με τη μεταφορά, κυρίως, προς τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, με λεωφορεία. Μάλιστα, αναφέρεται και αξιόποινη συνέργεια αστυνομικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, έστειλε χθες επιστολή με την οποία ζητά να σταματήσει η έκδοση των εγγράφων μεταφοράς των αλλοδαπών στην Ειδομένη από ταξιδιωτικούς πράκτορες, προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Ευστάθιο Σκρέτα.

www.protothema.gr/

Προηγούμενο άρθροΤο 3o Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας “Safeevros 2016”, στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΠ. Τσέλιος: «Μία πολύ καλή σεζόν για μένα η φετινή, περήφανος για την κλήση μου στην Εθνική»