⭕ Το υπουργείο οικονομικών μετα τις αντιδράσεις και την κατακραυγή φορολογουμένων πολιτών και συλλογικοτήτων σε όλη την χώρα απ την αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2021 και εν όψη προεκλογικής περιόδου δίνει ¨δεύτερη¨ ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τη προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους.

Το σκεπτικό όπως λένε αρμόδιες πηγές το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.

⭕ Γεννάται το ερώτημα γιατί το υπουργείο οικονομικών ενήργησε το 2021 εν κρυπτώ χωρίς την γνώμη των δήμων και δεν τους υποχρέωσε όπως κάθε πολίτη που έχει υποχρεώσεις απέναντι στην φορολογική διοίκηση; 

⭕ Αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες να επιβαρυνθούν με άδικους φόρους και να απωλέσουν δικαιώματα.

⭕ Την αύξηση των ΑΑΑ το Ιούνιο του 2021 την μάθαμε όχι απο ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αλλά απ την έκθεση μετά μνημονιακής εποπτείας.

⭕ Στο θέμα είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν με λεπτομερή αναφορά στο πόσο δυσμενέστατες επιπτώσεις είχε στη ζωή χιλιάδων άπορων και ευάλωτων φορολογουμένων που προκάλεσαν οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

⭕ Σύμφωνα με… βροχή καταγγελιών, εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, χιλιάδες πολίτες με μηδενικά ή πενιχρά ετήσια εισοδήματα χάνουν από φέτος το δικαίωμα είσπραξης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

⭕ Επίσης, πολλοί άλλοι οικονομικά αδύναμοι πολίτες χάνουν το επίδομα στέγασης και το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

⭕ Όπως προκύπτει, ειδικότερα, από τα στοιχεία για το ύψος στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, το εγχείρημα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων οδήγησε από την 1η-1-2022 στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 55% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 21%.

⭕ Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήδη από τον περσινό Ιούνιο δείχνουν ότι στη συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων δήμων της χώρας, αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας, οι νέες τιμές που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-1-2022 είναι σημαντικά υψηλότερες.

⭕ Με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο δίνεται πλέον η δυνατότητα και οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, από 10 Δεκεμβρίου 2022 έως 20 Ιανουαρίου 2023 «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα».

Προηγούμενο άρθρο1ο Πανθρακικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης Αυτοάμυνας Γυναικών
Επόμενο άρθροΔ/νση Δασών Έβρου: Μερική κύρωση Δασικού Χάρτη Π.Ε. Έβρου