Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας επισκέφθηκε το μεσημέρι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που περιοδεύει σήμερα στον Έβρο.

Ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ από τον διοικητή της Δομής Κ. Δημητριάδη που ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαμονής για τους φιλοξενούμενους και εργασίας για τους απασχολούμενους.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την επέκταση του ΚΥΤ και έχει ζητήσει την κατάργησή του και την προώθηση των φιλοξενούμενων στις χώρες προορισμού τους, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας.

Το συγκεκριμένο ΚΥΤ είναι δυναμικότητας 330 θέσεων και σήμερα φιλοξενεί 298 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 12 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή, από το 2013 από το ΚΥΤ έχουν περάσει περίπου 50.000 άνθρωποι. Συνολικά απασχολούνται 170 εργαζόμενοι.

Όπως ειπώθηκε, το ΚΥΤ χρειάζεται ενίσχυση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για να υπάρξει ταχύτερη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Είναι αναγκαία η επίσπευση της ανεύρεσης δομών φιλοξενίας, η ενίσχυση της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων. Στα προβλήματα προστίθενται ακόμα το χαλασμένο λεωφορείο που μεταφέρει τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ από την Ορεστιάδα και ο βιολογικός καθαρισμός καθώς κοστίζει 100.000 ευρώ ετησίως η απομάκρυνση των λυμάτων.

Η περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα συνεχίζεται στην περιοχή.

Στις 18.00 θα επισκεφθεί το χωριό Απαλό και θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών.

Στις 19.00 θα παραβρεθεί σε σύσκεψη στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλεξανδρούπολη με φορείς και συνδικαλιστές από τον Νομό Έβρου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Κουτσούμπας: Να ενισχυθεί το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πριν να είναι αργά
Επόμενο άρθρο«Ο Ιβάν, έχει μπει μόνος του για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης»