Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Άδικος αποκλεισμός από το επίδομα θέρμανσης χιλιάδων κατοίκων στη Ροδόπη και τη Β.Ελλάδα, που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλετ ως μέσο θέρμανσης-Να αναθεωρηθεί η υπουργική απόφαση ώστε να λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι το επίδομα

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου αναδεικνύει με παρέμβασή του στη Βουλή τον άδικο αποκλεισμό από το επίδομα θέρμανσης χιλιάδων κατοίκων στη Ροδόπη και τη Β.Ελλάδα, που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλετ ως μέσο θέρμανσης και ανήκουν σε μεγάλη πλειοψηφία σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών και συνυπογράφουν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι στην υπουργική απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος στους καταναλωτές καυσόξυλων και πέλετ τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Με την απόφαση αυτή αυτόματα οι χιλιάδες καταναλωτές που κατοικούν σε πόλεις όπως η Κομοτηνή (65.107 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2021), αποκλείονται από το επίδομα της θέρμανσης.

Ο βουλευτής Ροδόπης τονίζει την υποκρισία της κυβέρνησης που ενώ παρέχει επιδοτήσεις για άλλα μέσα θέρμανσης σε άλλες περιοχές της χώρας με σαφώς ηπιότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Ροδόπη, την ίδια στιγμή αποκλείει από το επίδομα χιλιάδες καταναλωτές της περιοχής μας. Επιπλέον η κυβερνητική επιλογή να μην υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και όσων χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ, με τη τιμή ενός τόνου καυσόξυλα να διαμορφώνεται στα 250 ευρώ, όταν στο πρόσφατο παρελθόν δεν ξεπερνούσε τα 120-150 ευρώ.

Ο βουλευτής καλεί τον υπουργό να αναθεωρήσει την υπουργική απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να συμπεριλάβει και όσους χρησιμοποιούν καυσόξυλα η πέλετ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Άδικος αποκλεισμός από το επίδομα θέρμανσης χιλιάδων κατοίκων στη Ροδόπη και τη Β.Ελλάδα, που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλετ ως μέσο θέρμανσης

Ενώ η ακραία ακρίβεια πλήττει πλέον την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, μία ακόμα «έκπληξη» επεφύλαξε η κυβέρνηση στους χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Ροδόπη με την έκδοση της απόφασης για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Η κυβέρνηση άδικα και αναιτιολόγητα αποκλείει από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης χιλιάδες καταναλωτές σε πόλεις όπως η Κομοτηνή που επιλέγουν να χρησιμοποιούν ως μοναδικό και βασικό μέσο θέρμανσης καυσόξυλα ή πέλετ, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές και αυτών των μέσων θέρμανσης έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Η υπουργική απόφαση Αριθ. Α.1156 «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού» δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5646/Β/3-11-2022. Στο Άρθρο 1 της ανωτέρω απόφασης που αφορά στους Δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης αναφέρεται ότι για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Με την απόφαση αυτή αυτόματα οι χιλιάδες καταναλωτές που κατοικούν σε πόλεις όπως η Κομοτηνή (65.107 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2021), αποκλείονται από το επίδομα της θέρμανσης, αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και της άρνησης της κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έχουν στραφεί σε άλλα μέσα θέρμανσης. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττονται όσοι επέλεξαν καυσόξυλα και πέλετ για την θέρμανση, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι ότι παρέχει επιδοτήσεις για άλλα μέσα θέρμανσης (π.χ. φυσικό αέριο) σε άλλες περιοχές της χώρας με σαφώς ηπιότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Ροδόπη, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείει από το επίδομα θέρμανσης χιλιάδες καταναλωτές της περιοχής μας που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Επιπλέον η κυβερνητική επιλογή να μην υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και όσων χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος στη Ροδόπη η τιμή ενός τόνου καυσόξυλα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ, όταν στο πρόσφατο παρελθόν δεν ξεπερνούσε τα 120-150 ευρώ.

Την ώρα που οι κάτοικοι σε περιοχές με βαρύ χειμώνα και με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως η Κομοτηνή, στρέφονται μαζικά προς τα καυσόξυλα ή πέλετ για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους, καθώς το πετρέλαιο έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, η κυβέρνηση με τις επιλογές της αντί να στηρίξει τις ανάγκες και αυτών των κατοίκων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, τους αποκλείει από το επίδομα θέρμανσης.

Επειδή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Αριθ. Α.1156 με ΦΕΚ 5646/Β/3-11-2022 για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αποκλείονται όσοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα ή πέλετ.

Επειδή μεγάλος αριθμός κατοίκων, ιδιαίτερα οι οικονομικά πιο ευάλωτοι, επιλέγει να χρησιμοποιεί ως μοναδικό και βασικό μέσο θέρμανσης καυσόξυλα ή πέλετ, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Επειδή σε πόλεις της Β.Ελλάδας, όπως η Κομοτηνή, με βαρύ χειμώνα οι κάτοικοι έχουν στραφεί για τη θέρμανσή τους σε καυσόξυλα ή πέλετ, αλλά δεν έχουν καμία στήριξη από πλευράς του κράτους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποιο σκεπτικό αποκλείονται από την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ όσοι κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, όπως για παράδειγμα οι κάτοικοι της Κομοτηνής;

  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της με Αριθ. Α.1156 ΦΕΚ (5646/Β/3-11-2022) και να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και όσους χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα ή πέλετ;

Προηγούμενο άρθροΝίκος Γκότσης: “Υπάρχει Πρόεδρος στο Πολυκοινωνικό; Είναι αυτά γεύματα που δίνονται στους πολίτες;”
Επόμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη , ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης