Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, συμμετέχοντας στο φόρουμ που διοργανώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ίδιας της ζωής. Ένα φόρουμ κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού σε χώρες της Βαλκανικής, στην χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης.
Ο βουλευτής, ενόψει της συμμετοχής του στο φόρουμ στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Ο λόγος θα δοθεί σε κινήματα και κινήσεις πολιτών από όλες της χώρες της Βαλκανικής. Θα συμμετέχει η εθνική επιτροπή «Όχι στο κυάνιο» από την Βουλγαρία, που έχει αναπτύξει εξαιρετική δραστηριότητα ενάντια στις εξορύξεις, η κίνηση «Πολίτες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» από την Τουρκία, που δραστηριοποιείται κυρίως στα παράλια όπου γίνονται προσπάθειες εξόρυξης και ακτιβιστές από την Ρουμανία, μετά τις αρνητικές εξελίξεις από την δραστηριότητα των εταιρειών στην χώρα τους λόγω της διαφυγής κυανίου. Σημαντικό λόγο θα έχουν τα κινήματα και οι κινήσεις από την Ελλάδα, αναφέρομαι στην Επιτροπή Αγώνα κατά του χρυσού Χαλκιδικής και στη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού, που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τα ζητήματα της εξόρυξης χρυσού στις περιοχές τους.
Σημαντική συμβολή θα έχουν πανεπιστημιακοί επιστήμονες και ερευνητές, που έχουν αναδείξει τις αρνητικές συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στο φυσικό περιβάλλον. Από τον χώρο της πολιτικής, μαζί με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ευρωβουλευτής από το Die Linke της Γερμανίας, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Ροδόπη, Έβρο και Χαλκιδική. Από τον χώρο της αυτοδιοίκησης θα είναι οι δήμαρχοι Μαρωνείας – Σαπών και Αλεξανδρούπολης».
Ο βουλευτής, συνέχισε, λέγοντας: «Αυτή η εκδήλωση θα είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία ώστε η καθολική αντίθεση, η διαμαρτυρία που εκδηλώνεται από την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου κατά του χρυσού, να ξεφύγει από τα στενά όρια της Θράκης, ακόμη και αυτά της Ελλάδας και να φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτό σημαντικός αναδεικνύεται ο ρόλος των εκπροσώπων των επιτροπών, των κινημάτων και όσων θα συμμετέχουν στο φόρουμ». Ο βουλευτής συνεχάρη τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμβάλλει στην συνολική προσπάθεια που αναπτύσσουν οι παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, για να ανακοπεί η αρνητική εξέλιξη επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Θράκη». Ο βουλευτής σημείωσε, τέλος, ότι «με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούμε να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για μία βιώσιμη, φιλική με το περιβάλλον, ανάπτυξη για την περιοχή, που προφανώς δεν περιλαμβάνει την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού».

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης στον Ο.Λ.Α.
Επόμενο άρθροΜαρία Χριστοφορίδου: “Βγάζουν στο δρόμο γιαγιά και την άρρωστη εγγονή της – Ζητάμε την βοήθεια του κόσμου”